Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Pradeda veikti „Energy cells“ Utenos baterijų parkas

Energijos kaupimo įrenginių sistemos operatorė „Energy cells“ 50 megavatų (MW) galios Utenos baterijų parke pradeda teikti momentinio energijos rezervo paslaugą.
„Energy cells“ energijos kaupimo įrenginių sistemos statybos darbų pradžia
„Energy cells“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 1 Dainius Kreivys

„Energy cells“ baigus testuoti dar tris baterijų parkus Vilniuje, Šiauliuose ir Alytuje, jie veiks visu pajėgumu – 200 MW galia, pranešė įmonė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog iki sinchronizavimo su kontinentine Europa baterijų parkai veiks budėjimo režimu ir bus pasiruošę užtikrinti elektros sistemos stabilumą ir patikimumą.

„Kartu su Lietuvoje turimais didelės galios gamybos šaltiniais ir puikiai išvystytu perdavimo ir skirstymo tinklu, esant poreikiui, užtikrintai galėsime veikti savarankiškai“, – pranešime sakė D.Kreivys.

Pasak D.Kreivio, ateityje baterijų parkams teks svarbus vaidmuo atsinaujinančių energijos šaltinių integracijai.

Pagrindinė kaupiklių paskirtis iki sinchronizavimo yra užtikrinti momentinį energijos rezervą, jei Lietuvai prireiktų veikti izoliuotu salos režimu ar įvyktų netikėta avarija, kiltų jos grėsmė. Tokiu atveju baterijos į tinklą galią atiduos per mažiau nei 1 sekundę ir veiks ne trumpiau nei 30 minučių.

Utenos baterijų parko galia siekia 50 MW, o jame įrengti 78 baterijų kubai. Vienas visiškai įkrautas baterijų kubas galėtų užtikrinti daugiau nei pusmečio 100 kWh per mėnesį elektros suvartojančio namų ūkio poreikį.

Kaupiklius įrengė ir juos aptarnaus Vokietijos bendrovė „Siemens Energy“ ir JAV grupės „Fluence Energy“ padalinys Vokietijoje „Fluence“. Bendra projekto vertė siekia 109 mln. eurų. Europos Sąjunga (ES) projektui skyrė 87,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas