Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjęs šildymo sezonas gąsdina didelėmis išlaidomis? Specialistai pataria, kaip sutaupyti

Prasidedant šildymo sezonui Lietuvoje vieni gyventojai jo laukia, kiti nerimauja dėl didėsiančių komunalinių paslaugų sąskaitų. Specialistai teigia, kad šilumos energiją galima ir reikia taupyti, rašoma „Civinity Namai“ pranešime spaudai.
Šildymo sezonas
Šildymo sezonas / Freepik.com nuotr.

Kokios paprastos priemonės namuose gali padėti taupyti šilumos energiją ir sumažinti šildymo sąskaitas pasakoja daugiabučių priežiūra ir administravimu užsiimančios „Civinity Namai“ Vilniuje vadovas Tadas Kuznecovas.

Sandarinkite langus

Tinkama šilumos izoliacija - vienas iš efektyviausių būdų žiemą išlaikyti namus šiltus ir sumažinti šildymo išlaidas. Todėl prasidedant šildymo sezonui patikrinkite, ar jūsų namuose esantys langai tinkamai išlaiko šilumą namų viduje.

Bendrovės nuotr./Tadas Kuznecovas
Bendrovės nuotr./Tadas Kuznecovas

Pasak T.Kuznecovo, rekomenduojama bent kartą metuose sutepti plastikinių langų tarpines silikoniniu tepalu, kad jos nesustandėtų, išliktų elastingos ir sandariai priglustų. Jeigu pastebite, kad langų tarpinės jau sustandėjusios – rekomenduojama jas pakeisti naujomis.

Mediniai langai yra jautresni šilumos pokyčiams, labiau deformuojasi, tad šių langų sureguliavimą patartina patikėti specialistams. Senuose mediniuose languose dažniausia atsiranda didesni nesandarumai, išsikraipymai, todėl tokius langus patartina užkamšyti sandarinimo priemonėmis, kurias galima įsigyti bet kurioje statybos prekių parduotuvėje.

Norėdami namuose taupyti šilumą taip pat galite ant langų klijuoti skaidrią šilumą izoliuojančią plėvelę. Tai veiksminga priemonė sumažinti šilumos nuostolius, ypač senos statybos daugiabučiuose, kur langai dažnai nėra pakankamai sandarūs.

Atidenkite radiatorius ir įrenkite jų reflektorius

Šilumos namuose gali nepakakti, jeigu radiatoriai yra uždengti baldais ar užuolaidomis. Norėdami, kad radiatorių skleidžiama šiluma namuose pasiskirstytų efektyviai, atidenkite radiatorius nuo užuolaidų, baldų ar kitokių daiktų. Tai ypač svarbu gyvenant daugiabučiuose namuose su centriniu šildymu, kur šilumos pasiskirstymas turi būti efektyvus visame bute.

Radiatorių skleidžiama šiluma patenka ne tik į buto patalpas, tačiau taip pat gali būti išleidžiama per nesandarias išorines buto sienas. Siekdami sumažinti šilumos netekimą per jas, įsirenkite radiatorių reflektorius.

Radiatorių reflektoriai – tai specialios metalizuotos plokštės arba folijos, kurios montuojamos už radiatorių. Jų paskirtis yra atspindėti šilumą, sklindančią nuo radiatorių, atgal į kambarį, o ne leisti jai įsigerti į sienas.

Tinkamai vėdinkite buto patalpas

Drėgmės lygis namuose taip pat turi įtakos šildymo efektyvumui. Kai namuose yra drėgna, jutiminė temperatūra yra žemesnė už tikrąją vidaus patalpų oro temperatūrą.

Taip nutinka todėl, kad natūraliai skleidžiama kūno drėgmė aplinkoje, kurioje padidėjęs drėgmės lygis, sunkiau išgaruoja ir, esant žemai patalpų temperatūrai, kūnas labiau jaučia šaltį. Tai itin aktualu senos statybos namuose, nes juose, paprastai, prasčiau veikia daugiabučio ventiliacijos sistema, o drėgmė kaupiasi lengviau.

Todėl norėdami išlaikyti namus šiltus, mažinkite drėgmės lygį. Pirmiausia rekomenduojama reguliariai vėdinti buto patalpas. Pasak „Civinity Namai“ specialisto, patalpas vėdinti reikia trumpai, bet intensyviai.

Drėgmei namuose sumažinti taip pat gali padėti ventiliacijos grotelių išvalymas. Dažnai jos būna apaugusios voratinkliais, ant jų susikaupia dulkės. Išvalydami ventiliacijos groteles galite pagerinti buto ventiliacijos sistemos veikimą.

Drėgmės lygio namuose mažinimui taip pat gali efektyviai padėti specialūs prietaisai – sausintuvai.

Kiti šilumos taupymo būdai

Butuose, kuriuose yra įrengti radiatoriai su termostatiniais ventiliais, galima reguliuoti kiekvieno kambario temperatūrą, sumažinant šildymą ten, kur jo nereikia. Taigi, rečiau naudojamuose kambariuose arba išvykstant iš namų šilumą galima sumažinti ir taip taupyti šilumos energiją bei šildymo sąskaitas.

Šildymo sezono metu šildomos ne tik butų, bet ir bendrosios daugiabučio namo patalpos. Ne mažiau svarbu užtikrinti ir šių patalpų sandarumą. Derėtų užsandarinti laiptinių langus, sutvarkyti neveikiančius lauko durų pritraukėjus ar kitus durų defektus, dėl kurių šiluma išleidžiama iš daugiabučio pastato – pataria specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant