Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 04 /2013 02 28

Premjeras Algirdas Butkevičius: skalūnų žvalgyba ir gavyba negali vykti žmonių ir gamtos sąskaita

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį popiet susitiko su „Chevron“ atstovais. Jo teigimu, jei bus akivaizdu, kad skalūnų žvalgyba nedaro jokios žalos gamtai ir žmonėms, ji turės būti atliekama, net jei ir priešinsis visuomenė.
Gilbertas Ankenbaueris ir Algirdas Butkevičius
Gilbertas Ankenbaueris ir Algirdas Butkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Sutarta, kad viešai su gyventojais regione prieš atliekant žvalgybos darbus, bus pakalbėta ir paaiškinta, kaip vyksta šis procesas“, – po susitikimo sakė A.Butkevičius.

Susitikimo metu premjeras aiškinosi skalūnų žvalgybos technologijos procesą: „Apie jį mažai žino politikai, dar mažiau žino visuomenė. Aš šiandien pasakiau ir su tuo sutinka ir „Chevron“ atstovai, kad jokia žvalgyba negali būti atliekama žmonių ir gamtos sąskaita. Buvo iškeltas tikslas, išsklaidyti tas abejones, kurias išsakė politikai ir visuomenė, kad jokių žalų, nuostolių nebus padaryta žmonėms, kurie ten gyvena, ir gamtai.“

A.Butkevičiaus teigimu, dabar svarbu išsklaidyti politikų ir visuomenės abejones. Prieš atliekant žvalgybos darbus vakarų Lietuvoje, tos vietos gyventojams bus aiškinamas visas procesas.

„Manau, kad naujovėms visada iš anksto yra didelis pasipriešinimas. Visuomenė tikrai bus įtikinta. Jei bus priešinamasi, manau, vis tiek reikės surasti tą variantą, kad žvalgyba turi būti atlikta, žengtas žingsnis, kad mes galėtume pritraukti ir investicijų, kaip aš sakau, ne žmonių sąskaita. Bet  mes kaip valstybė turime žinoti, kokius išteklius turime savo žemėje. Jeigu būsime be pagrindo užsispyrę net matydami, kad tikrai jokia žala visuomenei ir gamtai nedaroma, tokių sprendimų nesuprantu“, – teigė premjeras.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį posėdyje svarstys, ką rekomenduoti Vyriausybei – tęsti ar stabdyti skalūnų dujų paiešką.

„Aš manau, kad jie diskutuos šiuo klausimu ir pateiks pasiūlymus Vyriausybei. Mes svarstysime jų pasiūlymą“, – sakė A.Butkevičius. Jo teigimu, rengiamoje energetikos strategijoje, kuri turėtų būti pristatyta pavasarį, skalūnai kol kas nėra įtraukti.

15min.lt rašė, kad pirmadienį ryte su „Chevron“ atstovais susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos teigimu, Lietuva turi žinoti, kas glūdi šalies gelmėse.

Pasiskaityti, kaip išgaunamos gamtinės dujos iš skalūnų sluoksnių, galite čia.

„Chevron“ dukterinė įmonė „Chevron Exploration & Production Lietuva“ vienintelė pateikė paraišką ieškoti skalūnų vakarų Lietuvoje. Skaičiuojama, kad skalūnų Lietuvoje yra per 100 mlrd. kubinių metrų.

„Chevron Global Energy“ nusipirko 50 proc. naftos telkinį vakarų Lietuvoje valdančios bendrovės „LL investicijos“ akcijų.

JAV sėkmės pakartoti nepavyks?

„Business insider“ anksčiau rašė, kad Honkonge vykusioje energetikos konferencijoje „Advanced Resourses International“ atstovas Scottas Stevensas tvirtino, kad energetinė revoliucija nei Azijoje, nei Europoje neįvyks.

Jo teigimu, išteklių kainos nemažėjo net ir sunkmečiu – energijos poreikis auga besivystančiose rinkose, todėl ištekliai nepinga.

JAV sėkmę esą nulėmė palankus geooginių sluksnių išsidėstymas. Dėl to skalūnų sluoksniai lengvai pasiekiami. Tuo metu Azijoje ir Europoje šie sluoksniai išsidėstę chaotiškai.

JAV energetikos informacijos administracija skaičiuoja, kad Lietuvoje skalūninių dujų klodai siekia apie 113 mlrd. kub. m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai