Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 16 /16:16

Premjeras pingančią elektrą įvardijo kaip Vyriausybės pagalbą gyventojams

Premjeras Saulius Skvernelis savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad gyventojams pigs elektra ir dujos, ir tai esą Vyriausybės priemonės mažinant koronaviruso pasekmes. Apie elektros kainų galimą mažėjimą neseniai skelbė kai kurios institucijos ir ekspertai, taip pat ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, tačiau priežastys – visai kitos. Dujų, naftos ir elektros kainos krinta visoje tarptautinėje rinkoje, smunka ir vartojimas.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Turiu gerą žinią: pigs elektra ir dujos“, – sako premjeras. Jis teigia, kad elektros kaina nuo liepos 1 d. turėtų mažėti ne mažiau kaip 10 proc. o gamtinės dujos – ne mažiau kaip 15 proc. visiems gyventojams.

„Tai viena iš Vyriausybės priemonių mažinant neigiamas koronaviruso pasekmes vartotojams“, – sako premjeras.

Sako, kad pavedė įvertinti, kiek galima piginti

„Duomenys dar negalutiniai, jie gali koreguotis. Ne į blogesnę, o į geresnę pusę, kitaip tariant – vartotojų naudai, – teigia jis. – Tai viena iš Vyriausybės priemonių mažinant neigiamas koronaviruso pasekmes vartotojams ir kartu išnaudojant elektros ir gamtinių dujų (ypač suskystintų gamtinių dujų) rinkų tendencijas.“

Tiesa, energetikos ministras Ž.Vaičiūnas dar kovo 30 dieną BNS teigė, kad elektra vartotojams nuo liepos gali pigti iki 10 procentų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Žygimantas Vaičiūnas

„Tendencijos rinkoje yra akivaizdžios. Dėl ekonomikos sulėtėjimo ir mažesnio verslo aktyvumo, natūralu, kad kaina šiuo metu mažėjanti ir pasiekusi beveik rekordines žemumas – kalbu apie rinkos kainą. Tai, be abejo, turės tiesioginę įtaką elektros kainai“, – sakė ministras.

Tai, kad nuo liepos gali pigti elektra gyventojams, dar kovą kalbėjo ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos VERT narys Renatas Pocius.

„Akivaizdu, kad jeigu tokia tendencija išliks, tai labai realu, kad elektros kainos buitiniams vartotojams gali būti perskaičiuotos nuo šių metų liepos 1 dienos (...). Pagal šiuo metu turimus duomenis, galėtų sumažėti apie 10 proc.“, – tada sakė R.Pocius.

Tačiau S.Skvernelis ketvirtadienį teigė, kad Energetikos ministerijai su atsakingomis institucijomis yra pavesta įvertinti, kiek maksimaliai būtų galima sumažinti elektros ir gamtinių dujų kainas gyventojams nuo liepos pradžios.

„Šiuo metu vykdomi detalesni skaičiavimai. Procentus jau minėjau, bendras siekis ir tikslas – užtikrinti didžiausią įmanomą kainų mažėjimą“, – teigia premjeras.

15min primena, kad elektra buitiniams vartotojams nuo sausio pabrango vidutiniškai 14,7 proc., o dujos pigo vidutiniškai 17,9 proc.

Sukėlė ekspertų nuostabą

Premjero teiginiai apie Vyriausybės nuopelnus piginant elektrą sukėlė reakciją feisbuke. Ekonomikos analitikas Marius Dubnikovas ironiškai pavadino išsireiškimą „stipriu“.

„Ši vyriausybė padarė daug gerų ir kažkiek taisytinų sprendimų, bet prisiimti laurus, kad dujas atpigins, kai jos pasaulinėje rinkoje pigiausios nuo praėjusio amžiaus, stipru“, – teigė jis.

Buvęs tuometinės „Lietuvos energijos“ vadovas Darius Misiūnas pastebėjo, kad elektros pigimas nuo liepos mėnesio yra savotiškas skolos grąžinimas, o ne nuopelnai.

„Čia labiau panašu į skolos grąžinimą, o ne dovaną. Dabar visi permokam po 2 ct/kWh, taigi, grąžinant tą permoką ir patikslinant kainos prognozę, gaunasi, kad antrą pusmetį elektros tarifas turi mažėti 25-30%, o ne 10%“ – sako jis.

Kaina smunka visoje Europoje

15min primena, kad šiuo metu elektros kainos rinkoje yra sumažėjusios, vartojimas taip pat smuko. Jau anksčiau buvo užsiminta, kad dėl kainos smukimo rinkose elektra gali pigti ir Lietuvos vartotojams, tačiau tai nesusiję su Vyriausybės priemonėmis.

„Litgrid“ skelbia, kad praėjusią savaitę didmeninė vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje mažėjo 15 proc. ir siekė 18,2 Eur/MWh, o „Nordpool“ sistemos kaina krito jau penktą savaitę iš eilės ir buvo 4,6 EUR/MWh.

Be to, balandžio 13 d. neįprastas reiškinys – neigiamos didmeninės elektros kainos – fiksuotas daugelyje Europos šalių. Ekspertai prognozuoja, kad rekordiškai žemos kainos išsilaikys visus metus.

Vartojimas smarkiai smunka

„ESO preliminariai skaičiuoja, kad per karantiną bendras (buitis ir verslas) elektros energijos vartojimas sumažėjo apie 5% (lyginat su analogišku laikotarpiu 2019 metais)“, – 15min teigė ESO atstovas Tomas Kavaliauskas.

Lietuvos bankas įvardija dar didesnius skaičius.

Dujų kaina jau šių metų pradžioje pasiekė rekordines žemumas.

Elektros ir dujų kainas vartotojams nustato Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.

Ministerija sako bendravusi su „Ignitis“ vadovybe

Pasirodžius premjero įrašui feisbuke, Energetikos ministerija išplatino komentarą.

„Elektros energijos kainos tradiciškai peržiūrimos tik kartą per metus ir naujos tvirtinamos lapkričio pabaigoje. Per paskutinius dešimt metų du kartus per metus kainos buvo peržiūrėtos tik vienintelį kartą“, – teigiama komentare.

Ministerija tvirtina, kad „reaguodama į ženkliai mažėjančias elektros kainas didmeninėje rinkoje, ėmėsi iniciatyvos ir kreipėsi į valstybės kontroliuojamą įmonę „Ignitis“ ir bendravo su Valstybinės energetikos reguliavimo taryba dėl ankstesnio kainų peržiūrėjimo ir reikalingų sprendimų priėmimo“.

Ketvirtadienį popiet energetikos ministras Ž.Vaičiūnas BNS sakė, kad kainų sumažinimas gali būti dar didesnis, priklausomai nuo to, kaip dar keisis jų kaina rinkoje.

„Mes norime padaryti maksimalią pastangą, kad sumažinimas būtų maksimalus, tiek, kiek įmanoma, Pati idėja – perskaičiavimo procesą pradėjome prieš mėnesį, prasidėjus karantino laikotarpiui, ir todėl šiandien turime VERT paskaičiuotas prognozes, koks tas sumažinimas galėtų būti. Natūralu, kad kiekviena diena įneša tam tikras korekcijas, bet šiandienos duomenimis, elektros kaina nuo liepos galėtų mažėti bent 10 proc. o dujos – bent 15 proc., bet gali būti ir daugiau. Tam tikrą rezervą matome dujoms, konkretūs skaičiai bus, kai VERT suskaičiuos ir sudėlios, Manau, per mėnesį jau turėsime patikslintus konkrečius skaičius“, – BNS sakė Ž.Vaičiūnas.

„Vienas scenarijus klasikinis būtų nieko nedaryti, laukti, sumokėti tam tikras skolas įmonėms, kurios dar yra iš ankstesnių laikotarpių, ir kainą peržiūrėti metų pabaigoje, kaip paprastai būdavo daroma. (...) Bet žmonių situacija tikrai nelengva, dėl to ir kalbėjome su premjeru, ką įmanoma padaryti, kad kainos peržiūra būtų kuo greitesnė. Techniškai tą galima padaryti nuo liepos 1 dienos, o su papildomais įstatymo pakeitimais galbūt būtų galima ir nuo birželio 1 dienos, bet tai turbūt būtų sulaukę pakankamai daug diskusijų, juolab geriau didesnis sumažėjimas nuo liepos nei mažesnis nuo birželio“, – aiškino Ž.Vaičiūnas.

„Litgrid“, BNS pateiktais duomenimis, vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje balandžio antrąją savaitę, palyginti su sausio antra savaite, smuko 38 proc., o per metus – palyginti su antra balandžio savaite pernai, – 2,5 karto.

Tuo metu dujų biržos „Get Baltic“ duomenimis, vidutinė dujų kaina Baltijos šalių ir Suomijos rinkoje nuo vasario nukrito daugiau nei 25 proc. nuo 15,54 euro iki 12,4 euro už MWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas