Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po 15min tyrimo – griežta Prezidentūros reakcija

15min pirmadienį pranešė apie kilusius rimtus įtarimus, kuriuos tiria ir teisėsauga, kad prisidengiant suklastotais europiniais sertifikatais strateginiame Lietuvos-Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuota ir rusiškų jungiamųjų detalių. Prezidentūra teigia, kad kilę įtarimai privalo būti išsklaidyti. Šį klausimą ketina aiškintis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).
Dujotiekio jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos GIPL veikimo pradžia
Lietuvos ir Lenkijos dujotiekis GIPL / Lukas Balandis / BNS nuotr.

GIPL dujotiekio Lietuvoje statytojus šiuo metu užgulusi virtinė nemalonių rūpesčių.15min pirmadienį paskelbė tyrimą apie teisėsaugos ne vienoje šalyje atliekamus tyrimus, kurie turėtų atskleisti tikrąją Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL sumontuotų detalių kilmę.

Nagrinėjama įtarimų versija – pagrindinė dujotiekio rangovė „Alvora“ galėjo sumontuoti anksčiau iš Rusijos įmonės įsigytas jungiamąsias dalis, „pakišdama“ po suklastotais Lenkijos ir Rumunijos gamintojų sertifikatais.

PLAČIAU SKAITYKITE: Rusiškos siūlės: europinio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio dalis gali tekti ardyti dėl klastočių?

Į paviešintą situaciją sureagavusi Prezidentūra teigia uždavusi klausimų Energetikos ministerijai – atsižvelgiant į faktą, kad anksčiau teikiama informacija apie galimus trūkumus buvo neigiama.

„Lietuvos ir Lenkijos dujotiekis GIPL yra didelės svarbos Lietuvos ir viso regiono energetinis projektas, kilę įtarimai dėl jo patikimumo ir reputacijos privalo būti vienaip ar kitaip išsklaidyti. Tikimės, kad prokuratūros vykdomas tyrimas atsakys į visus keliamus klausimus, o tiekimo saugumas dujotiekiu bus užtikrintas“, – komentare 15min pirmadienį tvirtino Prezidentūra.

Kilusius klausimus dėl GIPL sumontuotų detalių ketina aiškintis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Jo pirmininkas Laurynas Kasčiūnas 15min tvirtino, kad komiteto nariai šią arba kitą savaitę planuoja kviesti už magistralinį dujotiekį atsakingas institucijas ir įmones, iš kurių bus reikalaujama atsakymų į iškilusius klausimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Jei įtarimai pasitvirtins, tai labai blogai. Šį klausimą jau anksčiau kėliau asmeniškai – planuojame į komitetą ir vėl kviesti atsakingus asmenis“, – komentavo L.Kasčiūnas.

„Jei įtarimai pasitvirtintų, žmonės turės trauktis“, – pridūrė NSGK pirmininkas.

Suklastoti dokumentai ir rusiškos detalės

Dvejus metus statyta ir daugiau nei 116 mln. eurų atsiėjusi Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL „lietuviškoji“ atkarpa baigta 2021 m. pabaigoje.

Įtariama, kad galima kokybės sertifikatų klastojimo schema galėjo būti sukurpta po statybų metu jau kilusio skandalo – LRT dar 2020 m. paviešino apie pagrindinės GIPL rangovės „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos valdoma Šveicarijos įmone „Global Pipe Trade AG“.

Kilus skandalui GIPL statytojas, valstybės valdoma įmonė „Amber Grid“ nurodė, kad jungiamosios detalės turi būti perkamos iš Europos gamintojų. Buvusi „Alvoros“ partnerė, mažesnioji dujotiekio statybos rangovė „Šiaulių dujotiekio statyba“ (ŠDS), 2021 metais informavo „Amber Grid“ apie galimas klastotes jungiamųjų detalių dokumentuose – esą dujotiekyje galėjo būti sumontuotos tos pačios iš Rusijos koncerno įsigytos detalės, o jų kilmė pridengta suklastotais Europos gamintojų sertifikatais.

Įtarimų keliančių detalių – net 158. Jų bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų. Šias dalis 2020 metais pirko ir sumontavo pagrindinis magistralinio dujotiekio rangovas „Alvora“, o šiai jungiamąsias dalis pagamino – Lenkijos įmonė „Tasta Armatura“ bei Rumunijos įmonė „Sara SRL“. „Tasta Armatura“ gaminius dujotiekiui pardavė Latvijos įmonė „Conti Chemicals“.

Būtent „Conti Chemicals“ pateikti lenkiškųjų „Tasta“ dalių ir rumunų įmonės „Sara“ gaminių sertifikatai kelia daugiausia įtarimų.

Pernai „Amber Grid“ paskelbė ištyrusi minėtus įtarimus ir nustačiusi, kad jungiamosios detalės – Europos gamintojų.

Tačiau aiškėja, kad „Amber Grid“ teigiama išvada gali būti pernelyg skubota. Jau metus Vilniaus apygardos prokuratūra vykdo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL. Šiemet, po „Šiaulių dujotiekio statybos“ surinktos medžiagos, „Amber Grid“ ir „EPSO-G“ pradėjo dar vieną vidinį tyrimą.

O penktadienį „Amber Grid“ viešai paskelbė šio tyrimo medžiagą perdavusi prokuratūrai. Be to, Latvijos prokurorai apklausė Latvijos įmonę „Conti Chemicals“, kuri taip pat figūruoja klausimų keliančių detalių tiekime, o Lenkijos techninės priežiūros tarnyba suspendavo du dujotiekiui detales gaminusios Lenkijos įmonės „Tasta Armatura“ akreditavimo sertifikatus, apribojant šios įmonės veiklą.

„Alvora“ šiuos įtarimus neigia. Bet šiandien neturi paaiškinimo, kodėl kai kurių ypač svarbių duomenų nėra kai kuriuose dujotiekio detalių kokybės sertifikatuose. Įmonė tik šiuo metu suskato imtis tikslinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas