Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Radioaktyvių atliekų laidojimo vietos ieškos Ispanijos bendrovė

Lietuvai planuojant antroje šio šimtmečio pusėje pastatyti milijardinės vertės giluminį radioaktyvių atliekų atliekyną, tinkamiausios jo vietos ieškos Ispanijos infrastruktūros bendrovė „IDOM Consulting Engineering Architecture“.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Jau dešimt metų nebeveikianti Ignalinos atominė elektrinė (AE) pirmadienį pranešė, kad su konkursą laimėjusia bendrove pasirašė 322,8 tūkst. eurų (be PVM) vertės studijos rengimo sutartį. Anksčiau skelbta preliminari suma buvo 386 tūkst. eurų (be PVM).

„Tinkamai ir plačiai ištyrus rinką buvo nustatyta reali rinkos vertė, o sėkmingas konkursas tai patvirtino“, – BNS pirmadienį komentavo Ignalinos AE.

„Turime atsirinkti perspektyviausias potencialias vietas, kuriose giluminis atliekynas darytų minimalią įtaką aplinkinei bendruomenei. Visus jautrius faktorius, kurie susiję su gyventojais ir jų gerove, IDOM įvertins, vadovaudamasi geriausia pasauline praktika“, – pranešime sakė Ignalinos AE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Ignalinos AE anksčiau komentavo BNS, kad vertintojas pateiks išvadas dėl tinkamiausių atliekyno vietų, įvertins, kur geriau statyti atliekyną pagal socialinius ir ekonominius požymius – nedarbą, požiūrį į radioaktyvias atliekas, gyventojų tankį ir panašiai.

Studija bus finansuojama Norvegijos finansinių mechanizmų lėšomis, nurodoma centriniame viešųjų pirkimų portale.

Radioaktyvių atliekų laidojimas giluminiame atliekyne šiuo metu laikomas vieninteliu tvariu ir saugiu būdu, kuris leidžia atliekas saugiai izoliuoti, nekenkiant žmonėms ir biosferai.

Vietovė, kurioje būtų dedamos atliekos, turėtų būti tektoniškai ir seismiškai stabili. Tinkamos uolienos turi slūgsoti ne mažesniame nei 200 metrų gylyje.

Skaičiuojama, kad vien atliekyno statyba kainuos 1 mlrd. eurų, jo naudojimas – dar 900 mln. eurų. Be to, reikės šimtų milijonų eurų požeminės laboratorijos vietos parinkimui, atliekyno vietos patvirtinimui ir objekto projektavimui.

„IDOM Consulting Engineering Architecture“ įkurta 1957 metais, jos pagrindinė būstinė – Bilbao mieste Ispanijoje.

Ignalinos AE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, numatoma, truks iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas