Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslų reakcija į brangią elektrą: keitė darbo laiką, nejungė dalies įrenginių

Penktadienį rekordus pasiekusios elektros kainos Lietuvoje privertė su birža susietus planus turinčius klientus pataupyti. Štai Neringos savivaldybė nuo 6 valandų ryto išjungė gatvės apšvietimą, o kai kurios įmonės trumpam išjungė šaldymo įrenginius ar keitė darbo laiką.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į Lietuvą atslinkę dideli šalčiai penktadienį kartu atsinešė ir rekordines elektros kainas. „Nord Pool“ biržoje didmeninė kaina penktadienį buvo aukšta visą dieną, o didžiausi kainų šuoliai stebėti 8-9 ryto (1,48 euro už kWh be PVM) ir 9-10 ryto (1,25 euro už kWh be PVM). Nuo 11 valandos iki pat vakaro elektros didmeninė kilovatvalandės kaina taip pat išliks tarp 80 centų ir euro.

Elektros kainos šuolis privertė vartotojus imtis netradicinių sprendimų. Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis 15min tvirtino, kad šį rytą gatvių apšvietimas visose gyvenvietėse buvo išjungtas 6 valandą, o taip pat priimtas sprendimas, kad artimiausiomis naktimis gatvės paskęs tamsoje nuo vidurnakčio iki 6 valandos ryto.

Aušros Mikalauskienės nuotr./Ledo skulptūros Kuršių nerijoje
Aušros Mikalauskienės nuotr./Ledo skulptūros Kuršių nerijoje

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas (LPK) Vidmantas Janulevičius 15min teigė, kad penktadienį į rekordines kainas sureagavo ir verslai.

„Šiandien elektros kaina rekordinė ir dalis įmonių pradėjo savo darbą vėliau“, – sakė V.Janulevičius.

Tiesa, nenutrūkstamą gamybinį procesą turinčios įmonės stabdyti gamybos negali, tačiau tos, kurios turi su birža susietus planus, suranda įvairių išeičių.

„Pavyzdžiui, sandėliuose, kur laikomi šaldyti produktai, primažinamas ar trumpam pristabdomas šaldymas, nes jokie produktai greitai neatitirpsta“, – komentavo LPK prezidentas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius

Kad šiandien imasi panašių sprendimų 15min patvirtino ir su birža susietą lankstų planą turinčios įmonės „Biržų duona“ vadovas Andrius Kurganovas. Tiesa, pasak jo, taip jau sutapo, kad šį penktadienį įmonėje gamybos apimtys ir taip mažesnės, nes skaičiuojamas metinis žaliavų likutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Kurganovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Kurganovas

„Ko nereikia, to ir nejungiame, ar brangi, ar pigi elektra, nes visą laiką stengiamės taupyti. Mūsų įmonėje didžiausias momentinis elektros vartojimas yra šaldymo technologijose – šiandien vos ne profilaktinė diena, tai šokinio šaldymo įrenginiai bus išjungti, kažkiek sutaupysime. Arba sandėliavimo šaldymo kameros – trumpai atjungus šaldymo agregatus kelioms valandoms, tikrai niekas neatitirps. Bet jei būtų poreikis dirbti, tai būtume ir dirbę, nieko nestabdę“, – sakė vadovas.

Dalis prekybininkų taip pat ėmėsi taupymo priemonių.

„Tose tinklo parduotuvėse, kur buvo galima greitai sureaguoti ir per nuotolį sumažinti elektros suvartojimą, taip ir buvo padaryta“, – 15min komentavo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Maxima“ nuotr./„Maxima“
„Maxima“ nuotr./„Maxima“

Į brangią elektrą dėmesį atkreipė ir „Rimi Lietuva“. Pasak šio prekybos tinklo ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, energetiniu efektyvumu įmonė rūpinasi reguliariai, o penktadienį ėmėsi papildomų priemonių – pavyzdžiui, keitė kai kurių cechų darbo laiką.

„Žinoma, sausio 4 dieną pastebėjus, kad ateinančios dienos elektros energijos kaina bus stipriai išaugusi, buvo nuspręsta imtis elektros energijos taupymo veiksmų papildomai. Remiantis elektros biržos „Nordpool“ valandomis, buvo perplanuotas visų parduotuvių kulinarijos, mėsos ir kepyklos cechų bei centrinės virtuvės darbo laikas.

„Rimi“ nuotr./Vilniuje atidaryta nauja „Rimi“
„Rimi“ nuotr./Vilniuje atidaryta nauja „Rimi“

Didžiojoje dalyje pastatų esame įsidiegę pastatų valdymo sistemą, dėl kurios galėjome greitai, be jokiu papildomų resursų pereiti prie dar ekonomiškesnio energijos vartojimo, stipriai nepaveikiant kasdienių darbų procesų“, – 15min komentavo E.Krasauskienė.

Prigesinti šviesų ar sustabdyti gamybos neprireikė

Vis tik šį penktadienį verslai nesiėmė tokių drastiškų priemonių, kaip 2022 metų rugpjūčio 17 dieną, kai vieną valandą elektra biržoje kainavo net 4 eurus už kilovatvalandę.

Dalis jų į kainų piką šįkart nereaguoja, nes užfiksavo elektros kainas.

Pavyzdžiui, prekybos tinklas „Norfos mažmena“ 2022 metų rugpjūčio 17 d. skelbė, kad 18 valandai gerokai sumažins apšvietimą savo parduotuvėse, o prekybos salėse bus išjungtas patalpų vėsinimas ir vėdinimas. Prekybos tinklas skaičiavo, kad nieko nesiimant ta „supervalanda“ įmonei kainuotų apie 36 tūkst. eurų, neskaitant PVM.

Tačiau šį penktadienį nieko panašaus šis prekybininkas nesiėmė. „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis 15min tvirtino, kad įmonė elektros kainą užfiksavusi, todėl į penktadieninį kainos piką nereaguos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Dundulis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Dundulis

Tą patį atsakė ir „Iki“ prekybos tinklas: „Dėl šios dienos kainos šuolio nesiimsime veiksmų, nes turime fiksuotą elektros energijos kainą, kad tokie šuoliai neturėtų įtakos“.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė antrino, kad ir šis prekybos tinklas turi fiksuotų įkainių sutartis, kurios leidžia išlaikyti stabilią elektros kainą.

Kad turi fiksuotas elektros kainas 15min tvirtino ir šaldytos duonos ir pyrago gaminių įmonės „Mantinga“ vadovas Mantas Agentas bei plastikinių pakuočių gamintojos „Putokšnis“ įkūrėjas Alvydas Stulpinas.

Vis tik „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė 15min tvirtino, kad verslo klientų portfelyje tik nedidelė dalis klientų yra fiksavę kainą, dauguma turi nefiksuotos kainos sutartis.

Tad V.Janulevičius teigia, kad elektros kainos verslams neleidžia atsipalaiduoti, nes pikai vis sugrįžta, pavyzdžiui, kai šalyse įsivyrauja žema temperatūra. Tad vienintelis kelias įmonėms – turėti savo elektros generavimo šaltinius.

Tam pritarė ir A.Stulpinas. „Kol neturime savo generacijos, su tokiais elektros kainos šokinėjimais mūsų produkcijos savikaina pradeda svyruoti ir negali nuspėti pasirašydamas kontraktą, kad tokia savikaina tikrai išliks“, – grėsmes įvardijo verslininkas, besitikintis valstybės paramos iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšų.

„Kitos šalys tam skiria daug dėmesio. Ir mes to tikimės – investuoti į nuosavą vėjo, saulės kogeneraciją, kad išlygintume savo nuostolius, nes mums tie elektros šuoliai labai skausmingi. Jei vieną dieną per mėnesį tai įvyksta, toks šuolis paskęsta, bet jei kainos pradeda tai didėti kainos, tai mažėti ir proceso nesuvaldai, kaip buvo nutikę, tokie dalykai labai skausmingi. Ir be šalies pagalbos sunku mums kiekvienam bus investuoti ir išlyginti nuostolius“, – verslo lūkesčius apibendrino A.Stulpinas.

Šeštadienį elektros kainos nukris

Po rekordinių elektros kainų penktadienį laukia ramesnis šeštadienis. Kaip rodo „Nord Pool“ biržos duomenys, aukščiausiai elektros kaina šeštadienį pakils iki beveik 300 eurų už megavatvalandę arba 30 centų už kilovatvalandę be PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas