Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija baudžia A.Lukašenką – stabdo naftos produktų eksportą į Baltarusiją

Rusijos kompanijos pristabdė naftos produktų eksportą į Baltarusiją. Gazeta.ru šaltiniai kaip priežastį nurodo tai, kad Baltarusija pažeidžia susitarimą dėl degalų tiekimo Rusijai. Baltarusijos elgesys yra logiškas – pardavinėti iš pigios rusiškos naftos pagamintą benziną Europai, kur jo kainos yra apie 2,5 karto aukštesnės nei Rusijoje, labiau apsimoka.
Prezidento rinkimai Baltarusijoje
Rusija baudžia A.Lukašenką – nutraukė naftos produktų eksportą į Baltarusiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gazprom“ ir „Tatneft“ rekomenduota sustabdyti naftos produktų eksportą į Baltarusiją. Sprendimas priimtas savaitės viduryje.

Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius nurodė Energetikos, Finansų ministerijoms ir muitinei pranešti apie staigaus eksporto padidėjimo priežastis – valdžia nori žinoti, kodėl „Gazprom“ ir „Tatneft“ dukterinės kompanijos padidino naftos produktų eksportą į Baltarusiją.

„Gazprom“ šiuo metu ruošia atsakymą energetikos ministrui. Įmonės teigimu, eksportas į šią valstybę praėjusiais metais išaugo dėl palankių sąlygų rinkoje.

Su „Tatneft“ leidiniui gazeta.ru susitiekti nepavyko.

Kovo pradžioje Rusijoje litras A95 markės benzino kainavo apie pusę euro, o tuo metu Vokietijoje – per 1,22 euro.

Gerai su situacija susipažinęs leidinio šaltinis teigia, kad eksportas į Baltarusiją jau yra sumažintas.

„Tai yra susiję su tuo, kad Minskas pažeidžia tarpvalstybinį susitarimą dėl degalų tiekimo, taip pakenkdamas balansui“, – teigė jis.

Baltarusija iš Rusijos be mokesčių perka naftą ir mainais tiekia Rusijai degalus. Įprastai baltarusiškų naftos produktų dalis Rusijos rinkoje sudaro 3–5 proc. Tačiau šių metų sausį Baltarusija Rusijai pardavė vos 239 tonas naftos produktų. Vasarį naftos produktų tiekimas į Rusiją išvis sustojo.

Anksčiau Baltarusija įsipareigojo Rusijai tiekti ne mažiau nei milijoną tonų benzino.

Vasarį Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaška aiškino, kad tiekti benziną Rusijai yra nuostolinga. Rusijoje benziną baltarusiai parduoda už rublius, o eksportuoti į Europą jį galima už eurus. Turint omenyje žymų rublio kurso smukimą, skirtumas yra tikrai pastebimas ir Europa yra logiškas pasirinkimas.

Kovo pradžioje Rusijoje litras A95 markės benzino kainavo apie pusę euro, o tuo metu Vokietijoje – per 1,22 euro.

Baltarusijai šiuo metu itin reikalingi pinigai ekonomikai paremti: praėjusiais metais valstybės aukso atsargų rezervas sumenko beveik 900 mln. dolerių ir sausio pirmąją siekė 4,2 mlrd. dolerių. Sausį jis susitraukė dar pusantro šimto milijonų dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas