Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 15

Rusijai traukiantis, jos vietą skuba užimti Kataras: „Dabar jo reikia visiems“

Rusijos karas Ukrainoje sukrėtė pasaulines energijos rinkas, Europai ėmė trūkti gamtinių dujų, pakilo visų rūšių iškastinio kuro kainos, o pasauliui iškilo recesijos grėsmė. Tačiau viena šalis sėkmingai manevruoja, siekdama kilusioje suirutėje įgyti ekonominį ir politinį pranašumą: Kataras.
Kataras
Kataras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ilgą laiką buvęs stambus suskystintų gamtinių dujų eksportuotojas į Azijos šalis, Kataras yra pasirengęs tapti svarbiu energijos šaltiniu Europai, kuri mėgina atsisakyti savo priklausomybės nuo Rusijos.

Kataras taip pat siekia suartėti su Kinija, niekais versdamas Rusijos viltis parduoti kinams didžiąją dalį energijos, kurios Europa nebeperka.

Kataras, pasak daugelio energetikos ekspertų, tampa gamtinių dujų Saudo Arabija – nepakeičiamu energijos tiekėju su didžiuliais ištekliais ir labai mažomis sąnaudomis.

Tai reiškia, kad ši šalis galės parduoti gamtines dujas ilgiau ir pelningiau nei kiti pagrindiniai eksportuotojai, pavyzdžiui, Australija ir Rusija, net jei dėl klimato kaitos daugelis pasaulio valstybių norėtų mažinti iškastinio kuro naudojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas