Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos paskelbtas naftos eksporto draudimas nepadarė didesnės įtakos kainoms

Rusija antradienį uždraudė parduoti naftą šalims ir įmonėms, kurios laikosi Vakarų valstybių sutartos kainų viršutinės ribos, trumpam padėdama kilstelėti naftos kainas.
Naftos gręžinys Rusijoje
Naftos gręžinys Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rusija Nafta

„Rusijos naftos ir naftos produktų tiekimas užsienio juridiniams ir fiziniams asmenims yra draudžiamas, jei su tokiais asmenimis sudarytose tiekimo sutartyse tiesiogiai ar netiesiogiai yra taikoma viršutinė kainų riba“, – sakoma prezidento dekrete.

Dekretas galios nuo vasario 1 iki liepos 1 dienos.

Jame priduriama, kad draudimas gali būti panaikintas atskirais atvejais Rusijos prezidento Vladimiro Putino „specialiu sprendimu“.

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos susitarta 60 JAV dolerių už barelį viršutinė riba įsigaliojo gruodžio pradžioje ir yra skirta apriboti Rusijos pajamas, kartu užtikrinant, kad Maskva ir toliau aprūpintų pasaulinę rinką.

Naftos kainos iš pradžių šoktelėjo paskelbus pranešimą, o analitikai atkreipė dėmesį į lūkesčius, kad paklausa padidės dėl Kinijos atsivėrimo po ilgai galiojusių pandeminių apribojimų.

Visgi didžioji naftos kainų prieaugio dalis antradienio prekybos sesijos pabaigoje sunyko.

Analitikai pažymėjo, kad toks Maskvos žingsnis netrukdys vykdyti tiekimo Indijai, Kinijai ir kitiems importuotojams, kurie neprisijungė prie kainų viršutinės ribos.

Rusijos veiksmai „iš tikrųjų neturėtų per daug nustebinti rinką, atsižvelgiant į tai, ką iš jų girdėjome per pastaruosius mėnesius“, mano „Kpler“ naftos rinkos analitikas Mattas Smithas.

„Tai šiek tiek suvaržys reikalus, bet ne per daug“, – pridūrė jis.

„Brent“ naftos ateities sandoriai, numatantys pristatymus vasario mėnesį, pabrango 0,5 proc. iki 84,33 JAV dolerio už barelį.

JAV naftos „West Texas Intermediate“ kaina nukrito mažiau nei 0,1 proc. iki 79,53 JAV dolerio už barelį.

Viršutinė kainų riba įvesta kartu su ES embargu rusiškos naftos tiekimui jūra siekiant užtikrinti, kad Rusija negalėtų apeiti embargo parduodama savo naftą trečiosioms šalims aukštomis kainomis.

Rusija pareiškė, kad viršutinė kainų riba neturės įtakos jos karinei kampanijai Ukrainoje ir išreiškė įsitikinimą rasianti naujų pirkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas