Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaltajam sezonui tinkamai paruošti namai leis džiaugtis šiluma ir mažesnėmis sąskaitomis

Trumpėjant dienoms ir krentant oro temperatūrai metas skirti laiko namų paruošimui šaltajam sezonui. Vėlyvą rudenį ir žiemą ne tik norisi ilgus vakarus namuose leisti šiltai bei jaukiai, bet ir išvengti didelių elektros ir šildymo energijos sąskaitų ar neplanuotų remonto išlaidų, rašoma pranešime spaudai.
Šildymo sezonas
Šildymo sezonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Šildymas

Į ką reikia atkreipti dėmesį ruošiant namus šaltajam sezonui pasakoja daugiabučių priežiūros ir administravimo įmonės „Civinity Namai“ statinių techninės priežiūros vadovas Marius Jankūnas.

Sandarinkite langus

Tinkama šilumos izoliacija yra vienas iš efektyviausių būdų žiemą išlaikyti namus šiltus ir sumažinti šildymo išlaidas. Artėjant šildymo sezonui patikrinkite, ar jūsų namuose esantys langai tinkamai išlaiko šilumą namų viduje.

Rekomenduojama bent kartą metuose sutepti plastikinių langų tarpines silikoniniu tepalu, kad jos nesustandėtų, išliktų elastingos ir sandariai priglustų. Mediniai langai yra jautresni šilumos pokyčiams, labiau deformuojasi, tad šių langų sureguliavimą patartina patikėti specialistams. Senuose mediniuose languose dažniausia atsiranda didesni nesandarumai, išsikraipymai, todėl tokius langus patartina užkamšyti sandarinimo priemonėmis, kurias galima įsigyti bet kurioje statybos prekių parduotuvėje.

„Svarbu tinkamai paruošti langus dar iki pirmųjų šalčių, nes atšalus orams tai daryti bus sudėtingiau. Jeigu nesate tikri, kiek jūsų langai yra sandarūs, galite užsisakyti langų termovizijos paslaugą, kuri parodys langų, jų tarpinių kokybę ir pažeistas vietas,“ – sako „Civinity Namai“ statinių techninės priežiūros vadovas Marius Jankūnas.

Patikrinkite radiatorius

Prieš prasidedant šildymo sezonui derėtų paruošti ir namuose esančius radiatorius: patikrinti, ar radiatoriai sandarūs, ar nėra termofikato pratekėjimo, nuvalyti nuo jų dulkes, užtikrinti, kad jie neuždengti baldais, užuolaidomis ar kitais daiktais, kurie užstotų radiatorių skleidžiamą šilumą.

„Jei gyvenate viršutiniame daugiabučio namo aukšte, prasidėjus šildymo sezonui turėtumėte išleisti orą iš radiatorių. To nepadarius, prasidėjus šildymo sezonui, šiluma gali nepasiekti visos laiptinės gyventojų. Jei šių darbų negalite atlikti patys, kreipkitės į savo namo administratorių,“– sako M.Jankūnas.

Įprastai radiatoriai, kurie name naudojami daugiau nei 20 metų, yra laikomi senais padidintos rizikos prietaisais. Tokius radiatorius patartina keisti, tačiau tai galima atlikti tik iki šildymo sezono pradžios.

Pasirūpinkite židiniu ir kaminu

Jeigu namuose turite židinį, prieš pradedant jį naudoti, būtina židinį ir jo dūmtraukį išvalyti, taip sumažinant gaisro riziką ir užtikrinant efektyvų skleidžiamos šilumos panaudojimą.

Pasak „Civinity Namai“ specialisto, detaliai turėtų būti apžiūrimi ir kaminai nuomose, kurie šildomi pečiais. Tai ypač aktualu senuose namuose, nes mūriniuose kaminuose dažnai aptinkami konstrukcijų pažeidimai, įtrūkimai ar mūro rišamosios medžiagos ištrupėjimai. Tokie kamino pažeidimai lengvai gali tapti gaisro priežastimi, todėl tokiuose kaminuose rekomenduojama įsirengti indėklą.

Pasirūpinkite gaisro prevencija

Ilgėjant vakarams daugelis namuose dažniau pradeda naudoti žvakes, įvarius papildomus šviesos šaltinius, pavyzdžiui, elektrines girliandas. Prieš kuriant namuose jaukumą svarbu būti tikriems, kad jums ir jūsų namams negresia gaisro pavojus.

„Rekomenduojame patikrinti namuose esamus dūmų daviklius, o jeigu jų vis dar nėra – įsirengti. Taip pat siūlome visiems gyventojams namuose turėti bent minimalias gaisro gesinimo priemones – gesintuvus. Taip pat svarbu naudoti tik techniškai tvarkingas elektrines dekoracijas, prieš naudojimą pasitikrinti ar nėra pažeisti jų laidai. Taip pat svarbu žvakes deginti atsakingai, jų nepalikti be priežiūros, nedeginti arti užuolaidų ar kitų lengvai užsidegančių daiktų. Naudoti tam skirtas žvakides ar padėkliukus,“ – teigia „Civinity Namai“ atstovas.

Daugiabučius žiemai paruošia namo administratorius

Artėjančiam sezonui būtina paruošti ne tik savo būstą, tačiau ir visą daugiabutį. Šiuos darbus atlieka daugiabutį namą prižiūrintis administratorius.

Artėjant šildymo sezonui daugiabučio namo administratorius paruošia šilumos punktą, izoliuoja šildymo ir karšto vandens vamzdynus šiltinimo medžiagomis, pakeičia susidėvėjusias sklendes, atlieka hidraulinius bandymus. Esant poreikiui šilumos punktus atnaujina, renovuoja ir automatizuoja. Pasak M.Jankūno, visuose „Civinity Namai“ namuose šilumos punktai jau yra paruošti šildymo sezono pradžiai.

Tačiau daugiabučio paruošimas nesibaigia šilumos punktu. Norint užtikrinti, kad šiluma butuose išliktų rekomenduojama daugiabučio namo fasadą padengti hidrofobine danga, apšiltinti blokinių daugiabučių galines namo sienas.

„Šiuo metu paplitęs fasado remonto būdas yra fasadų dažymas termokeraminiais dažais, kurie namo sienoms neleidžia peršlapti. Įmirkusių sienų šiluminė varža stipriai sumažėja, susidaro šalčio tiltai, patalpose būna drėgniau ir vėsiau, o šildymo sąnaudos būna didesnės nei tose, kurių sienų šiluminė varža yra didesnė,“ – dalinasi M.Jankūnas.

Taip pat visuose daugiabučiuose rekomenduojama patikrinti laiptinių durų sandarumą, nustatyti, ar laiptinių durų tarpinės nesusidėvėjusios, ar tinkamai veikia durų pritraukėjai. Jei tokių nėra, rekomenduojama sumontuoti.

Pasak „Civinity Namai“ specialisto, tiek namų, tiek paties daugiabučio pastato paruošimas rudeniui ir žiemai yra efektyviausias būdas tiek užtikrinti juose gyvenančių žmonių komfortą, tiek sutaupyti energijos sąnaudas. Tik skiriant laiko ir dėmesio tinkamam namų paruošimui galima užtikrinti, kad juose gyvenantys žmonės mėgausis šiltu, jaukiu ir be rūpesčių šaltuoju metų laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas