Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltasis sezonas gali pažerti staigmenų: kaip stabilizuoti sąskaitas už elektros energiją

Nors situacija energetikos rinkoje stabilizavosi, ekspertai teigia, kad žiemą neišvengiamai matysime objektyvių priežasčių lemiamus elektros kainų svyravimus. Gyventojams, norintiems nuo to apsisaugoti ir planuoti savo išlaidas, žinant, kokio dydžio bus kasmėnesinė sąskaita, patariama rinktis fiksuotų tarifų elektros tiekimo planus bei kitas kainų stabilizavimo priemones, rašoma „Enefit“ pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / iStock nuotr.

Žaliųjų energijos sprendimų bendrovės „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas Valdemaras Fiodorovič atkreipia dėmesį, kad šaltuoju sezonu elektros kainos biržoje ne tik pasižymi nemažais svyravimais, bet ir pastebimai pakyla. Pavyzdžiui, pernai žiemą elektra biržoje vidutiniškai kainavo 2,5 karto daugiau nei vasarą.

„Kainas „Nord Pool“ elektros biržoje, kaip ir visur laisvoje rinkoje, pirmiausia lemia pasiūlos ir paklausos santykis. Žiemą elektros poreikis smarkiai išauga, nes reikia energijos pastatams šildyti, ir kuo žiema šaltesnė, tuo labiau elektros energijos paklausa auga“, – aiškina V.Fiodorovič.

Bendrovės nuotr./Valdemaras Fiodorovič
Bendrovės nuotr./Valdemaras Fiodorovič

Tuo metu pasiūla šaltuoju metų laiku gali mažėti, kadangi žymiai mažiau energijos generuojama saulės elektrinėse, vėjo elektrines, ypač stovinčias jūroje, neretai tenka stabdyti dėl audrų, o hidroelektrinės daugiausia energijos generuoja pavasarinių potvynių metu.

„Visa tai lemia, kad elektros energijos gamyba yra nestabili, o siekiant patenkinti išaugusią paklausą tenka daugiau elektros energijos gaminti naudojant brangius iškastinius šaltinius. Todėl elektros kainos žiemą yra aukštesnės ir nepasižymi pastovumu“, – pažymi „Enefit“ ekspertas.

Be to, V.Fiodorovič akcentuoja, kad regioninėms kainoms biržoje vartotojams nepalankią įtaką gali daryti tokie veiksniai kaip planiniai ir neplaniniai elektrinių bei skirstomųjų tinklų remontai, elektros gamybą ir tiekimą trikdančios gamtos stichijos ir net geopolitinė situacija. Pastarosios poveikiu energetikos kainomis patys galėjome įsitikinti Rusijos karo Ukrainoje pradžioje, o dabar joms įtaką daro įkaitusi situacija Artimuosiuose rytuose.

„Enefit“ ekspertai kiek anksčiau prognozavo, kad vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje šiemet sieks 90-105 Eur/MWh. V.Fiodorovič teigimu, dabartinės tendencijos rodo, kad tokio kainų lygio ir reikėtų tikėtis, tačiau dėl įvairių priežasčių elektros kainos tam tikru metu gali ir nukristi iki 0 Eur/MWh, ir išaugti iki 151 Eur/MWh.

„Baltijos regione elektros kainos artimiausiu metu greičiausiai išliks aukštos dėl rinkai prieinamą pasiūlą ribojančių sumažėjusių vėjo energetikos galimybių ir elektros perdavimo apribojimų. Be to, dėl energijos gamybos sąnaudos išlieka aukštos dėl didesnių dujų ir anglies kainų. Tad atsinaujinančių išteklių gamybos trūkumas su ribotomis branduolinės energijos pajėgumų galimybėmis Suomijoje ir Švedijoje toliau didins elektros kainas“, – prognozuoja „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas.

Pasak jo, tai reiškia, kad šaltasis metų laikotarpis gali atnešti daug iššūkių pramonės ir vartojimo sektoriams, ypač priklausomiems nuo didelio energijos suvartojimo.

Būdas apsidrausti nuo netikėtumų

Pasak V.Fiodorovič, „Enefit“ patirtis rodo, kad šias rinkos taisykles perpranta vis daugiau gyventojų – artėjant žiemai padaugėja klientų, norinčių apsisaugoti nuo galimų elektros kainų šuolių ir besirenkančių fiksuotų tarifų planus, o vasarą grįžtančių prie tarifų, susietų su kainomis biržoje.

„Fiksuotų tarifų elektros tiekimo planai užtikrina, kad kiekvieną mėnesį sąskaitos dydis priklausys tik nuo suvartotos energijos kiekio, o ne nuo rinkoje susidariusių aplinkybių, kurios gali pateikti ir nemalonių staigmenų. Žmonėms, kurie siekia griežčiau planuoti savo išlaidas, fiksuoti planai artėjant žiemos sezonui yra geriausias pasirinkimas. O palankiausias metas juos rinktis yra būtent dabar. Fiksuoti kainas jau prasidėjus šaltajam metų laikui apsimoka mažiau“, – sako V.Fiodorovič.

Pasak jo, žiemą tikrai matysime žymesnius elektros kainos pokyčius ir svyravimus, tačiau ramybę vertinantys vartotojai turi būdų nuo to apsidrausti ir stabilizuoti savo išlaidas elektros energijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas