Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 18

Saulės elektrinės: kodėl taip šokčioja įrengimo kaina ir kurioje šalyje geriausia pirkti modulius

Saulės elektrinių įrengimas Lietuvoje rugsėjį pabrango 14,3 proc., o spalį atpigo 10,3 proc. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, tokius pokyčius daugiausia lėmė rangos darbų kaina, pačių komponentų kaina keitėsi santykinai nedaug. Tuo tarpu vieno esminių sistemos komponentų – saulės fotomodulių kainos Lietuvoje išlieka pigiausios Baltijos šalyse.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Klimato kaitos valdymo centro vadovas Tadas Norvydas ketvirtadienį teigė, kad rugsėjo mėnesį įvykęs pakankamai žymus šuolis buvo priežastis ne išaugusių saulės modulių kainų, o žymiai padidėjusių rangos darbų įkainių.

„Tai paaiškina tas faktas, kad yra labai daug besikreipiančių ir norinčių statyti saulės elektrines – šiuo metu Lietuvoje yra per 30 tūkst. gaminančių vartotojų ir iš esmės atsižvelgiant į susidariusią situaciją dėl pandemijos sukeltų trikdžių tiekimo ir gamybos grandinėse, tas poreikis vis dar auga. Rugsėjo mėnesį mūsų montuotojai tiesiog susidūrė su labai staigiu rankų darbo poreikiu“, – LEA spalio mėnesio energetikos duomenų apžvalgos pristatyme kalbėjo T.Norvydas.

Saulės elektrinių iki 10 kW rinkoje kainos šiuo metu yra permainingos – didelė paklausa ir nepastovi aplinka kelia nerimą tiek vartotojams, tiek ir pačioms įmonėms, teigia LEA ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant