Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektrinės: laimi – skubantys, pralaimi – laukiantys

Kaip ant mielių kylant saulės elektrinių paklausai, didėja ir pasiūla, tačiau – ir rizika pakibti ant vienadienių įmonių kabliuko. Aštuntus metus atsinaujinančios energijos įrengimo rinkoje veikiančios bendrovė „Oris LT“ vadovas Saulius Tamulevičius pataria rinktis patyrusius rangovus ir teigia, kad laimi įsirengiantys saulės elektrines anksčiau, o nukeliantys planus į ateitį – neišvengiamai pralaimi.
Saulius Tamulevičius
Saulius Tamulevičius / Oris.lt nuotr.

Elektros kainų šuoliai išjudino saulės elektrinių įsirengimo poreikį. Kosminėms elektros kainoms sugrįžus į žemiškus rėmus – elektros rinka stabilizavosi ir kas nespėjo įsirengti pernai, turėtų suskubti dabar, nes vis dar labai apsimoka.

Aštuntus metus elektros ir šildymo sprendimus diegiančios įmonės „Oris LT“ vadovo S.Tamulevičiaus teigimu, ilgametės tendencijos aiškiai parodo – kuo žmonės ilgiau delsia saulės elektrines įsirengti, tuo jie labiau pralaimi dėl nepasigamintos energijos kiekio.

Elektra nemokamai – dabar ar vėliau?

„Žmonės vis dar moka už elektros energiją, nors, turėdami saulės elektrinę, galėtų nemokėti ir jau seniai nebekvaršintų galvos dėl įvairių elektros kainų svyravimų. Gaila, kad uždelsus praleidžiama galimybė palankiomis sąlygomis prisijungti prie ESO („Elektros skirstymo operatoriaus“) elektros tinklų. Tokių atvejų jau yra“, – sakė „Oris LT“ vadovas.

Oris.lt nuotr./Saulius Tamulevičius
Oris.lt nuotr./Saulius Tamulevičius

Pasak S.Tamulevičiaus, anksčiau įsirengę saulės elektrinę prie ESO prisijungė, o uždelsus tokių sąlygų nebegavo, nes, norint prisijungti, reikia keisti ESO transformatorių, kuris papildomai kainuoja apie 6 tūkst. , o gal net ir dešimtimis tūkstančių eurų ir saulės elektrinės įsirengimo kaina tampa nebepatraukli. Tad laukdami žmonės įspraudžia save į kampą, iš kurio gerų išeičių nėra. Minėtu atveju, galimas sprendimas – sutarimas su kaimynais, kad papildomas išlaidas pasidalintų daugiau žmonių.

Kuo žmonės ilgiau delsia saulės elektrines įsirengti, tuo jie labiau pralaimi dėl nepasigamintos energijos kiekio.

Dar vieną argumentą S.Tamulevičius įžvelgia elektros kainos ir saulės elektrinės atsipirkimo laiko santykyje. Pernai elektra brango virš 35 cnt/kWh, dabar jau elektros kaina apie 25 cnt/kWh pašnekovas įsitikinęs, kad kaina dar šiek tiek kris. Stebuklų, kai kainos kilo į kosmines aukštumas ir saulės elektrinės įsirengimas atsipirko per 2 metus, nebebus. Tačiau vis viena, jei elektra kainuos 15 cnt/kwh, – saulės elektrinė atsipirks per 4-5 metus, o nemokamą elektrą tieks 30 metų ir ilgiau.

Elektra – ne tik vasarai

S.Tamulevičiaus manymu, neturintys saulės elektrinių pralaimės, nes elektros pasaugojimo mokestį išdalins visiems, – tai reiškia, kad sumokės neturintys saulės elektrinių.

„Rekomenduojame savo klientams įsirengti bent 15 proc. galingesnes saulės jėgaines nei pagal paskaičiuotus poreikius energijos reikėtų. Pasirinkus atitinkamą planą, pagaminant 12 proc. daugiau elektros energijos ir atiduodant ją pasaugoti, galima pasiekti tokį efektyvumą, kai elektra visus metus iš viso nieko nekainuos. Mes parenkame elektrinės galingumą taip, kad vėliau klientai gautų 0 EUR sąskaitas už elektrą. Skamba gal ir neįtikėtinai, tačiau iš tikrųjų galima nemokėti už namų šildymą, karštą vandenį, maisto gamybą, už visus dalykus, kur namų ūkyje naudojama elektra, o jei žmogus važinėja elektromobiliu, – tai ir kelionės visus metus nieko nekainuos“, – tvirtina „Oris LT“ vadovas.

Oris.lt nuotr./Oris.lt saulės elektrinės
Oris.lt nuotr./Oris.lt saulės elektrinės

Atsinaujinančią energiją gamina saulės elektrines ir vėjo jėgainės. Saulės elektrinės efektyviausios vasarą, o žiemą, rudenį, pavasarį pastebime daugiau besisukančių vėjo jėgainių sparnų, nes tam laikui būdingi stipresni vėjai.

Skamba gal ir neįtikėtinai, tačiau iš tikrųjų galima nemokėti už visus dalykus, kur namų ūkyje naudojama elektra.

Tačiau, pasak S. Tamulevičiaus, nereikėtų pamiršti, kad pavasarį, rudenį ir net žiemą saulės elektrinės elektrą taip pat gamins, tik jos kiekiai bus mažesni. Elektros pasaugojimas, kai šaltuoju metų laiku atsiimama anksčiau pagaminta elektra, užtikrina nemokamos elektros galimybę visam laikui.

Elektros ir šildymo sprendimus diegiančios bendrovės vadovas įvardija ir paskutinį argumentą – ketinantys įsirengti saulės elektrines dabar, dar mėnesį gali teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) ir susigrąžinti dalį investicijos. Neaišku, kiek laiko ši rėmimo schema veiks, ar bus naujas rėmimo paketas, tačiau, bet kokiu atveju, anksčiau pateikę paraiškas turės galimybę.

Pirmas įmonės patikimumo rodiklis – jos ilgaamžiškumas

Pasak S.Tamulevičiaus, Oris Lt“– ne pirmoji įmonė, kuriai jis vadovauja ir iš asmeninės 15 metų patirties statybų ir energetikos sektoriuje puikiai žino, kiek per pirmus 3 veiklos metus padaroma klaidų. Netgi statistiškai apie 50 proc. įmonių nutraukia veiklą per pirmuosius 5 metus. Perkopus šią ribą – rodiklis sumažėja. Tai reiškia, kad rangovais renkantis naujas įmones, proporcingai didėja ir rizika.

Oris.lt nuotr./Oris.lt komanda
Oris.lt nuotr./Oris.lt komanda

„Bendrovės patikimumas ypač svarbus dėl serviso paslaugų. Jei saulės elektrinė ir nesudegs, tai asmeniui pasikeitus interneto įrangą, ar mobilų telefoną, reikės iš naujo prisijungti, kad matytų ir valdytų saulės elektrinės parametrus. Jei elektrinę sumontavo „vienkartinė“ įmonė ar pagal patentą veikiantis žmogus – klausimas, ar prireikus bus sureaguota į iškvietimą ir kiek tai kainuos. „Oris LT“ suteikia iki 10 metų garantijas darbams, tad kas benutiktų, visada aišku, kur kreiptis ir paslaugos bus suteiktos“, – teigia vadovas.

Jei elektrinę sumontavo „vienkartinė“ įmonė – klausimas, ar prireikus bus sureaguota į iškvietimą ir kiek tai kainuos.

Pašnekovas taip pat pabrėžia, kad „Oris Lt“ klientai niekada nesusidurs su jokiais paslėptais mokesčiais: „Jei sutariama, kad kažkas kainuos, pavyzdžiui, tūkstantį eurų, – tiek ir kainuos. Nebus taip, kad atlikus dalį darbų paaiškės, kad reikia dar tūkstančio.“

Saulės modulių gamintojai sumažino kainas net -25% ir dar papildomai vykdo akciją: perkant saulės elektrinę dovanoja oro kondicionierių, tad labai rekomenduoja pasinaudoti unikalia galimybe dabar.

Svarbiau ne kiekybė, o kokybė

Pasak S.Tamulevičiaus, įmonė jau sukaupusi pakankamai patirties ir renkasi tik patikrintą, žinomų gamintojų įrangą, o montavimo darbams taiko principą – svarbiau ne kiekybė, o kokybė.

Bendrovė turi serviso tarnybą, tačiau nėra suinteresuota deginti kurą važinėdama po visą Lietuvą ir šalindama gedimus ar darbų trūkumus. Kažkur sutaupius, atsainiau atlikus darbus, vienkartinis pelnas ilgesnėje perspektyvoje atneš nuostolių, todėl dirbti gerai – apsimoka.

Vienkartinis pelnas ilgesnėje perspektyvoje atneš nuostolių, todėl dirbti gerai – apsimoka.

„Esame suformavę ilgalaikiam bendrovės darbui optimalią komandą, surinkę profesionalius montuotojus, kurių patirtis net ir 15 metų. Oris LT“ bendrovėje yra integruotos verslo valdymo sistemos, – tai padeda darbuotojams greitai susidoroti su užduotimis, pradedant pirmu interesanto skambučiu, pasiūlymo jam pateikimu, baigiant saulės elektrinės pridavimu tinklams. Laukimo laikas, kol gamina saulės elektrinės bus pastatyta, vidutiniškai užtrunka dvi savaites. Kai viskas sustyguota ir jei montuojame standartinę saulės elektrinę ant standartinio objekto – sumontavimas ir pridavimas ESO užtrunka vieną dieną. Taigi, po savaitės žmogus jau gali naudotis nemokama elektra“, – teigia „Oris LT“ vadovas.

Oris.lt nuotr./Oris.lt saulės elektrinės
Oris.lt nuotr./Oris.lt saulės elektrinės

Visas paslaugų, darbų ir įrangos paketas – iš vienų rankų

Spartus darbų atlikimas ypač svarbus statant naujus namus, kai visi darbai būna iš anksto suplanuot ir bet koks uždelsimas darbų procesą sujaukia. Be to, žmonėms patogu viską gauti iš vienų rankų – įrangą, montavimo darbus, techninę priežiūrą, profilaktiką. Gaudamas visą paslaugų ir darbų komplektą su garantija, kad nebus jokių paslėptų siurprizų, už kuriuos tektų vėliau sumokėti, – klientas visada laimi.

Kai name jau yra nemokama elektra, atsiveria ir visai nauja perspektyva namų ūkyje naudoti įrenginius, kuriems reikalinga elektros energija. Todėl pasiūloma integruoti ir kitus sprendimus – šilumos siurbliai ir oro kondicionieriai puikiai pritinka prie nemokamos elektros. Jų montavimo darbus „Oris LT“ pat atlieka.

Ne tik tvarūs, bet ir efektyvūs

Aktualus klausimas – autonominis elektros kaupiklis? S.Tamulevičiaus teigimu, verslo subjektams, kurie ketina gaminti ir parduoti elektros energiją, – tai geras sprendimas. Vis dėlto privatiems asmenims elektros pasaugojimo sąlygos yra naudingesnės, nes akumuliatoriai pakankamai brangūs. Tačiau jei saulės elektrinė statoma atokioje sodyboje, kur elektros tiekimas dėl tinklų gedimų dažnai dingsta, ar namie yra ligotas asmuo, kuriam prijungtas širdies ar kvėpavimo aparatas, ar yra kitų priežasčių, dėl kurių reikia užtikrinti nei akimirkai nenutrūkstamą elektros srovę, be abejo, – saulės baterijos akumuliatorius tampa pirmu pasirinkimu.

„Tendencijos visame pasaulyje tokios, kad viskas, kas mus supa ir kuo naudojamės, vis labiau priklausoma nuo elektros. Jos reikia namų ūkiams, šildymui, transportui, sveikatos paslaugoms, ryšiams, technologijoms, gamybai – viskam. Žalioji energija – pasaulio ateitis. Kuo anksčiau prie jos priartėsime, tuo labiau būsime ne tik tvaresni, bet ir efektyvesni, geresni mūsų gyvenamam pasauliui“, – apibendrina „Oris LT“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas