Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai tiekėjo galės nesirinkti dar trejus metus

Parlamentarai pirmadienį galutinai apsisprendė dėl trečio elektros rinkos liberalizavimo etapo atidėjimo trejiems metams. Tai reiškia, kad iki tūkstančio kilovatvalandžių per metus suvartojantys gyventojai nepriklausomą elektros tiekėją turės pasirinkti iki 2026 m. sausio.
Kištukinis lizdas
Kištukinis lizdas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Už“ balsavo 111 Seimo narių, „prieš“ buvo vienas, o susilaikė taip pat vienas parlamentaras.

Nepriėmus pakeitimo, sutartį su nepriklausomu tiekėju šiems žmonėms būtų reikėję pasirašyti dar šiemet – iki 2023 m. sausio.

Anksčiau energetikos ministras Dainius Kreivys sakė, kad šis pakeitimas svarbus apie 430 tūkst. trečiojo etapo buitinių vartotojų.

Parengti pataisas Vyriausybę paskatino dėl nepriklausomo tiekėjo „Perlas energija“ susiklosčiusi situacija. Pastaroji įmonė rugpjūčio 5 d. informavo, kad nuo rugsėjo 5 d. vienašališkai keičia su buitiniais vartotojais sudarytų sutarčių sąlygas – vietoj fiksuotos kainos planų pradeda siūlyti tik su elektros energijos birža susietus planus. Dar po kelių savaičių „Perlas energija“ informavo, kad nuo rugsėjo 1 d. išvis stabdo savo veiklą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“

„Pažymėtina, kad į elektros rinkos liberalizavimo III etapą patenka iš esmės elektros energijos kainos padidėjimui jautriausi buitiniai vartotojai, įskaitant pažeidžiamus vartotojus. Tokiems vartotojams šiuo metu nepriklausomo elektros energijos tiekėjo pasirinkimas būtų nedėkingas dėl susidariusios sudėtingos situacijos energijos rinkose”, – rugsėjo viduryje teigė Energetikos ministerija.

Tiesa, pataisos susilaukė Konkurencijos tarybos kritikos. Institucija komentavo, kad sprendimas atidėti trečiojo liberalizavimo etapo terminą gali apsunkinti nepriklausomų tiekėjų veiklą ir neigiamai paveikti konkurenciją.

Vyriausybė taip pat ketina kompensuoti visuomeniniame tiekime esančių vartotojų kainas. Numatoma, kad pirmąjį kitų metų pusmetį visuomeninio tiekimo kaina gyventojams turėtų siekti 28 ct/kWh, o antrąjį pusmetį – 33 ct/kWh. Dėl to Seimas apsispręs vėliau. Kompensaciją gaus ir kiti buitiniai vartotojai, tačiau kol kas neaišku, kiek ji sieks.

Visuomeniniame tiekime yra į trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą pakliuvę vartotojai, suvartojantys mažiau nei 1000 kWh per metus ir dar iki šiol nepasirinkę tiekėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito