Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 27 /12:52

Seimas leido „Energy cells“ užsiimti kita sistemos saugumui svarbia veikla

Valstybinės energetikos grupės „Epso-G“ valdomai energijos kaupimo sistemos operatorei „Energy cells“ Seimas leido užsiimti ir kita veikla, nesusijusia su izoliuoto energetikos sistemos darbo rezervu.
„Energy cells“ energijos kaupimo įrenginių sistemos statybos darbų pradžia
„Energy cells“ energijos kaupimo įrenginių sistemos statybos darbų pradžia / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Energetika

Seimas ketvirtadienį priėmė bendrovės veiklą liberalizuojančias Elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu įstatymo pataisas: už balsavo 115 Seimo narių, o susilaikė šeši.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius piktinosi, kad pataisos pakenks šalies energetiniam saugumui.

„Šie kaupikliai, kuriems iš RRF pinigų buvo atseikėta 100 mln. eurų, buvo įsigyti energetinio sistemos saugumo tikslu. O dabar tie kaupikliai perduodami perdavimo tinklo operatoriui „Litgrid“ daryti biznelį“, – teigė parlamentaras.

A.Skardžiaus teigimu, sinchronizavus tinklus su Europa kaupikliai bus nebereikalingi: „Jie bus perduoti daryti biznelį galbūt vėjo parkų laimėtojams, kurie jūroje laimės tuos vėjo parkų konkursus, kažkokiam privačiam verslui“.

Tuo metu ekonomikos komitete dirbantis Gintautas Paluckas tvirtino, kad „Litgrid“ kaštai yra sudėtinė galutinės elektros kainos dalis, o mažinant technologines sąnaudas, nuostolius, mažėja ir elektros kaina buitiniams vartotojams.

„Kalbant apie įvairius bizniukus, yra paskleista tam tikra netiesa, nes būtent rezervo gale balansavimas ir dažnio palaikymo tinkle paslaugos bus teikiamos rinkoje, tai yra tame procese galės dalyvauti visos privačios įmonės. Ir iš tiesų po sinchronizavimo šis technologinis įrenginys bus ir turi būti perleistas komercinėmis sąlygomis privačioms struktūroms, nes valstybės įmonės, „Litgrid“ ar kitos tuo neturėtų užsiimti, nes tai būtų konkurencijos iškraipymas“, – aiškino G.Paluckas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad pakeitimai leis efektyviau išnaudoti statomus energijos baterijų parkus, pokyčiai mažintų elektros kainas.

Teigta, kad „Energy cells“ galės užsiimti kita energetikos sistemos saugumui svarbia veikla, be to, jos sudarys sąlygas didesniam „Litgrid“ lankstumui valdant perdavimo tinklo technologinius nuostolius.

„Energy cells“ šiemet vasarį baigė pirminį bendros 200 megavatų (MW) galios elektros kaupiklių sistemos testavimą Vilniaus, Šiaulių, Alytaus ir Utenos pastotėse esančiuose baterijų parkuose, o izoliuoto sistemos darbo rezervo paslaugą planuojama pradėti teikti iki pavasario pabaigos.

Kaupiklius įrengė ir juos aptarnaus Vokietijos bendrovė „Siemens Energy“ ir JAV grupės „Fluence Energy“ padalinys Vokietijoje „Fluence“. Bendra projekto vertė siekia 109 mln. eurų. Europos Sąjunga (ES) balandį projektui skyrė 87,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas