Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17 /15:50

Seimas pritarė naujam SGD terminalo finansavimo modeliui

Seimas antradienį pritarė naujam SGD terminalo finansavimo modeliui, dar kitaip vadinamam pajėgumų (galios) mokesčiui. Mat tas, kuris galioja dabar, yra labai skausmingas „Achemai“, o kitąmet, jeigu jis liktų galioti, suskaustų ir vilniečiams, kuriems šilumos kainos galėtų šoktelėti maždaug trečdaliu.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai, kodėl, palikus galioti esamą pajėgumų modelį, brangtų šiluma Vilniuje, daugiau skaitykite čia: Seimas spręs, kur branginti šilumą kitais metais.

Tiesa, šiluma brangtų ir tuo atveju, jeigu būtų priimtas naujas pajėgumų modelis. Tik jau ne Vilniuje, o keliose mažesnėse savivaldybėse, ir ne trečdaliu, o daugiausia procentu ar keliais.

„Reikia pritarti projektui, jeigu nenorime, kad dujų kainos išaugtų 30 proc. Vilniuje, Kaune – 20 proc.“, – sakė premjeras Algirdas Butkevičius, pabrėžęs, kad modelis reikalingas tam, kad amortizuotų šilumos kainų augimą.

Ilgai dikustavęs dėl to, kad dujų prekybos bendrovės „Litgas“ turėtų padengti dalį (10 proc.) SGD terminalo išlaikymo išlaidų, nusprendė tokios prievolės bendrovei neskirti.

Kalbėta, kad, įvedus tokią nuostatą, „Litgas“ dirbtų „ūkiškiau“, būtų apsaugota nuo noro pirkti dujas brangiau. Oponentai Seime aiškino, kad tai bendrovę galėtų pastūmėti į bankrotą.

Tačiau Seimas tokiai nuostatai nepritarė – „Litgas“ neskirta prievolė padengti dalį SGD terminalo išlaikymo išlaidų.

Po svarstymo pajėgumų modeliui buvo pritarta: 75 parlamentarai balsavo už, 6 – prieš, susilaikė – 19. Vakariniame posėdyje skubos tvarka vyko įstatymo priėmimas.  79 parlamentarai balsavo už, 9 susilaikė, 10 pasisakė prieš įstatymo projektą.

„Aš tikrai galiu visus nuraminti. Kai vyko derybos, buvo pateikta informacija, kokia SGD kaina buvo Europoje. Perkant dujas, yra tam tikros formulės nustatytos. Kai buvo susitarta, kaina buvo iš galimų tiekėjų beveik pati mažiausia. Bet vyko pokyčiai, kitų tiekėjų kainos dabar yra mažesnės, bet yra kontraktas. Siūlau mažiau populizmo“, – premjeras bandė paaiškinti, kodėl išaugo SGD kaina.

„Šitas įstatymas parodo, kaip dvi partijos dėl tam tikrų energetinių interesų visiškai nežiūri Lietuvos gyventojų interesų, o ne tų žmonių, kuriais vadina, kaip rūpinasi. Įstatymas yra ydingas“, – kalbėdamas prieš sakė parlamentaras Kęstutis Daukšys.

Kas keistųsi?

Šiuo metu vartotojai už dujų tiekimo saugumą moka priklausomai nuo suvartoto dujų kiekio (mokėdami tiekimo saugumo dedamąją). Tačiau dalis vartotojų dujas vartoja netolygiai arba jų beveik visai nevartoja, nors jiems yra užtikrinama galimybė bet kada gauti reikiamą dujų kiekį.

„Tam, kad būtų garantuotas dujų tiekimas, turi būti tinkamai prižiūrima dujų infrastruktūra. Ši priežiūra kainuoja. Nevartodami dujų arba vartodami mažai dujų, vartotojai už tiekimo saugumą iki šiol nesusimokėdavo (arba susimokėdavo mažiau, nei turėtų). Paprastai kalbant, pajėgumų modelio dedamoji priklausytų nuo vartotojo prognozuojamo maksimalaus vienos paros dujų poreikio“, – 15min.lt yra sakęs energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas.

„Teigiamo rezultato daugeliui vartotojų pavyks pasiekti dėl to, kad į pajėgumų modelį bus įtraukta „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG), kuri padengs didžiausią dalį gamtinių dujų tiekimo saugumo sąnaudų. LEG užtikrins vietinį elektros gamybos rezervą, todėl jai turi būti užtikrintas gamtinių dujų tiekimo saugumas“, – aiškino M.Dubauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento