Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 16 /12:53

Seimas svarstys siūlymą neriboti komercinių saulės parkų galios iki 2 GW

Konstituciniam Teismui (KT) praėjusią paskelbus, kad komercinių saulės parkų galios ribojimas iki 2 gigavatų (GW) nenustatant pradėtų projektų plėtros reguliavimo prieštarauja Konstitucijai, Seimas ėmėsi dar šių metų sausį registruotų pataisų, kuriomis siūloma naikinti tokį pernai įstatymu įtvirtintą ribojimą.
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 1 Seimas

Už tokias Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo devyni, o 50 susilaikė. Toliau Seimas pakeitimus svarstys gruodžio 19-ąją gavęs Vyriausybės bei Ekonomikos komiteto išvadas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys Seime pranešė, kad maždaug po dviejų savaičių pateiks pataisas, kuriomis bus įgyvendintas KT sprendimas, – saulės ir vėjo energetikos plėtros reguliavimą bus siūloma numatyti įstatymu į jį perkeliant vasarį priimtą Vyriausybės nutarimą.

Pernai birželį priimtos įstatymo pataisos nustatė, kad komercinių saulės parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti.

Tuo metu vasario 1 dieną priimtas Vyriausybės nutarimas su tam tikrais apribojimais leido tolesnę komercinių saulės parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą. Tačiau, pasak KT, jis taip pat prieštarauja Konstitucijai, nes yra priešingas įstatymo pataisoms, bet to, jėgainių plėtra viršijus nustatytus ribojimus taip pat turėjo būti apibrėžta įstatymu.

Pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Seimo jau svarstomas pataisas inicijavo valdantiesiems priklausantys liberalai Andrius Bagdonas, Viktoras Pranckietis ir Romualdas Vaitkus bei du opozicijos atstovai – Lukas Savickas bei Algirdas Butkevičius.

L.Savicko teigimu, Lietuva privalo skatinti elektros gamybą iš atsinaujinančių išteklių plėtrą ir didinti energetinę nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas