Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas uždegė žalią šviesą: tiekėjai galės vienašališkai piginti elektros planus vartotojams

Ketvirtadienį Seimas pritarė keliems Energetikos įstatymo projektams, kuriais būtų aiškiau apibrėžiama, kokias „nuolaidas“ tiekėjams reikia grąžinti vartotojui nutraukiant sutartį, be to, įmonės būtų įpareigotos suvienodinti dalies planų trukmę. O tiekėjai kelia klausimą dėl elektros rinkos liberalizavimo principų išlaikymo.
Elektros kištukas
Elektros kištukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už Energetikos įstatymo 46, 47 ir 51 straipsnių pakeitimus pasisakė 122 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikiusių nebuvo.

Įstatymo pakeitimais būtų užkirstas kelias elektros tiekėjams taikyti sutartyse numatyti baudas, delspinigius ar netesybas, kuriuos vartotojas privalo sumokėti nutraukdamas elektros energijos tiekimo sutartį anksčiau, nei baigiasi jos galiojimo terminas.

Taip pat nepriklausomi elektros tiekėjai turėtų siūlyti „standartinius“ – 12 ir 24 mėnesių – fiksuotų tarifų planus. Svarstant šį klausimą, komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius teigė, kad elektros tiekėjai vartotojams siūlo labai skirtingas kainas, kurių „neįmanoma palyginti“ ir išsirinkti palankiausią.

Šiuo metu tokio ilgio planus siūlo tik „Ignitis“, „Enefit“ turi neseniai įvestą 24 mėnesių planą. „Elektrum Lietuva“ tokios trukmės planų šiuo metu nesiūlo.

Ketvirtasis nepriklausomas tiekėjas „EGTO“ fiksuotų planų apskritai nesiūlo, tačiau kaip 15min šią savaitę aiškino Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas, tiekėjams, siūlantiems tik su birža susijusius planus, tokie reikalavimai nebus taikomi.

Vadovaujantis galiojančių teisės aktų nuostatomis, bet koks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo siūlomas sutarties sąlygų pakeitimas galimas tik esant vartotojo sutikimui, o vartotojui neišreiškus sutikimo dėl siūlomų sutarties sąlygų pakeitimo, yra laikoma, kad sutartis nepakeista.

Elektros energetikos įstatymo pakeitimais būtų sudaryta galimybė nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jeigu šiais pakeitimais yra mažinama elektros energijos tiekimo kaina vartotojui.

Šie pakeitimai leistų elektros energijos tiekėjams pagerinti elektros energijos tiekimo sąlygas vartotojams ir sumažinti kainas, taip pat suteiktų teisinį aiškumą, kuriais atvejais vartotojo sutikimas dėl sutarties sąlygų pakeitimų nėra reikalingas. Nepriklausomas elektros tiekėjas turėtų teisę vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas tik tuomet, jei šių sąlygų pakeitimas yra būtinas tam, kad nepriklausomas tiekėjas galėtų sumažinti elektros energijos tiekimo kainą vartotojui.

Tiekėjai: ar taip turi atrodyti rinkos liberalizavimas?

Su 15min kalbėję „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ vadovai kėlė klausimą dėl liberalizacijos nuoseklumo.

„Tikėtina, kad tai stabdys nepriklausomų energijos teikėjų norą ateityje kurti ir siūlyti daugiau vertės kuriančius ar išskirtinius produktus. Taip pat – tokie siūlymai atrodo tiesiogiai prieštaraujantys liberalios rinkos principams“, – kalbėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Visgi jis pridūrė, kad esminių pokyčių dėl siūlomų įstatymo pakeitimų, kuriais siekiama įvesti privalomus 12 ir 24 mėnesių planus ar vienašališkai keisti sutarties sąlygas, kai kaina vartotojui mažėja, nebus.

Kaip 15min komentavo „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga, bandymas standartizuoti produktus ir sutartis atrodo kaip būdas grįžti prie reguliuojamos rinkos – tik ne su vienu, o daug reguliuojamų tiekėjų.

„Svarbu suprasti, kad kiekvienas tiekėjas turi skirtingus veiklos, kainų formavimo ar rizikos tolerancijos standartus. Pagal tai ir kuriami produktai, kainos ir sutartys. Ruošdami naujus pasiūlymus mes vertiname, ką tuo metu gyventojams galime pasiūlyti geriausio. Kodėl siūlomas būtent 12 ir 24 mėn. kainos fiksavimas? Ar tam yra kažkoks finansinis ar kitoks logiškas pagrindimas?“ – retoriškai klausė „Elektrum“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas