Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo komisijoje – siūlymai įvesti galios mokestį gaminantiems buitiniams vartotojams

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir elektros skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovai teigia, jog palaikytų galios mokestį gaminantiems buitiniams vartotojams. Šiuo metu toks mokestis yra taikomas saulės elektrines įsirengusiems verslo klientams.
Energijos skirstymo operatorius
Elektros skaitiklis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo metu energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė sako, jog reikėtų įvertinti tokio mokesčio poveikį skirtingoms vartotojų grupėms.

Pasak rinkos reguliuotojo vadovo Renato Pociaus, galios mokestis paskatintų buitinius vartotojus atsisakyti perteklinių nenaudojamų pajėgumų.

„Praktikoje tikrai mes matome labai daug atvejų, kai vartotojai yra užsisakę pajėgumus, kurių praktiškai nenaudoja – kitaip sakant, turime tokią situaciją, kad tie nenaudojami pajėgumai negali būti alokuojami šalia esantiems gyventojams ir jie negali efektyviai panaudoti šitos infrastruktūros“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje trečiadienį sakė R.Pocius.

„Aš suprantu, kad ta tema yra politiškai jautri, nes galios atsiradimas gali neefektyviems vartotojams didinti skirstymo kainas, bet iš kitos pusės tuos pačius vartotojus priverčia galvoti ir vis tik atsisakyti tų perteklinių pajėgumų, jeigu jie yra nereikalingi“, – teigė VERT pirmininkas.

Pasak ESO vadovo Renaldo Radvilos, galios mokestis buitiniams vartotojams būtų vienas sprendimų, kuris leistų efektyviau valdyti tinklą.

„Tada tos perteklinės galios, kurios yra šiandien rezervuotos pas klientus, tarkime, 20 kilovatų, bet niekada jie nėra išnaudoti privataus kliento name, tam tikra dalis galėtų būti sugrąžinta į tinklą ir atitinkamai paskirstyta kitiems klientams, kaimynams šalia ir panašiai“, – komisijos posėdyje sakė ESO vadovas.

Pasak energetikos viceministrės D.Garbaliauskaitės, prieš siūlant tokį mokestį reikėtų įvertinti jo poveikį įvairioms vartotojų grupėms.

„Mes (Energetikos ministerija – BNS) tokio siūlymo kol kas nesame pateikę. Aš manau, kad pirmiausia reikėtų įsivertinti ir turėti omenyje, kokią įtaką tai turės įvairioms vartotojų grupėms. (...) Įvesti mokestį galima greitai, bet reikia žiūrėti...“, – energetikos viceministrė.

Šiuo metu mokestį už leistinos galios dedamąją privalo mokėti verslo klientams priskiriami antros bei trečios grupių vartotojai. Buitiniams vartotojams, kurie priskiriami pirmajai grupei, nereikia mokėti šio mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas