Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šios savaitės fiksuotų elektros tiekėjų planų palyginimas: brangiausias ir vėl „Ignitis“

Kaip rodo Lietuvos energetikos agentūros periodiškai skelbiamos analizės, pastarąją savaitę nepriklausomi elektros tiekėjai kainų nekėlė. Visgi didžiausių kainų lyderiu, tarp siūlančių fiksuotus planus, ir vėl tapo „Ignitis“.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Palyginimą atlikusi Lietuvos energetikos agentūra (LEA) nepriklausomų elektros energijos tiekėjų pasiūlymus pateikia juos sugrupuojant į dvi grupes – pasiūlymai su fiksuota kaina, pasiūlymai su nefiksuota kaina (susieta su „Nord Pool“ biržos vidutine kaina).

Vienos laiko zonos fiksuotas planas: brangiausias tiekėjas atpigo

Fiksuotus elektros tiekimo planus siūlo keturios bendrovės – „Perlas energija“, „Elektrum Lietuva“, „Ignitis“ ir „Enefit“.

Lyginant prognozuojamas mėnesines sąskaitas, pasirinkus fiksuotus vienos laiko zonos planus, matyti, kad šią savaitę nepriklausomi elektros tiekėjai kainų beveik nekeitė – trijų įmonių įkainiai išliko tie patys, o viena juos sumažino, tad brangiausio tiekėjo titulą ir vėl perėmė „Ignitis“ bendrovė.

Lyginant 18–24 mėn. fiksuotus planus be jokių papildomų nuolaidų daroma prielaida, kad per mėnesį yra suvartojama apie 150 kWh elektros energijos.

Tad šią, kaip ir praėjusią savaitę, iš vieną laiko zoną pasirinkusių gyventojų mažiausiai mokėtų „Elektrum Lietuva“ klientai: prognozuojama mėnesinė sąskaita, pasirinkus šio tiekėjo vienos laiko zonos planą, siektų 45,74 euro.

Antroje vietoje pagal pigumą – „Perlas energija“ (46,35 euro). O praėjusią savaitę brangiausias buvęs „Enefit“ sumažino įkainius – prognozuojama šio tiekėjo mėnesinė sąskaita sumažėjo nuo 51,32 iki 47,7 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Birželio 7 d. kainos, Lietuvos energetikos agentūra
Lietuvos energetikos agentūra/Birželio 7 d. kainos, Lietuvos energetikos agentūra

Po poros savaičių į brangiausių tiekėjų viršūnę šią savaitę sugrįžo „Ignitis“, kurio prognozuojama mėnesinė sąskaita išliko tokia pat, kaip ir praėjusią savaitę – 48,9 euro. Priminsime, kad pasigirdus kritikai, kad šios valstybinės įmonės siūlomi įkainiai didžiausi, įmonė juos sumažino.

Dviejų laiko zonų planas: tendencijos tos pačios

LEA duomenimis, vertinant dviejų laiko zonų planus, tendencijos tos pačios. Mažiausios prognozuojamos metinės sąskaitos būtų „Elektrum Lietuva“ klientų (47,21 euro). Antroje vietoje – praėjusią savaitę didžiausius įkainius siūlęs „Enefit“, kurio prognozuojama sąskaita sumažėjo nuo beveik 51 iki 47,31 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Birželio 7 d. kainos, Lietuvos energetikos agentūra
Lietuvos energetikos agentūra/Birželio 7 d. kainos, Lietuvos energetikos agentūra

Trečioje vietoje – „Perlas energija“ (47,85 euro), o brangiausias – „Ignitis“, kurio prognozuojama sąskaita nuo praėjusios savaitės nepasikeitė (50,35 euro)

Atliekant skaičiavimus priimta, kad 97,5 kWh (65 proc.) elektros energijos suvartojama dienos metu, o 52,5 kWh (35 proc.) nakties metu.

Kaip atkreipia dėmesį LEA, kai kurie tiekėjai („Elektrum“, „Enefit“) siūlo ir ilgesnio kainos fiksavimo laikotarpio (atitinkamai 36 mėn. ir 72 mėn.) planus, kurių 1 kilovatvalandės kainos yra mažesnės lyginant su trumpesnio kainos fiksavimo laikotarpio (iki 24 mėn.) planais.

Su birža susieti planai pigesni

LEA taip pat palygino lanksčius planus, susietus su kainomis biržoje.

Palyginus tiekėjų siūlomus planus pagal „Nord Pool“ vidutinę kainą biržoje, matyti, kad pasirinkus su birža susietą planą mokėti reikėtų mažiau, o tiekėjų siūlomos kainos labai panašios.

Agentūra paskaičiavo, kad mažiausia prognozuojamą elektros mėnesio sąskaitą gautų „Birštono elektra“ klientai (42,99 eurus), toliau sektų „Elektrum Lietuva“ (43,15 euro), „Ignitis“ (43,36 euro), „Perlas energija“ (43,59 euro). Didžiausią sąskaitą gautų „Enefit“ klientai – 45,24 eurų.

Lietuvos energetikos agentūra/Su birža susieti planai
Lietuvos energetikos agentūra/Su birža susieti planai

Antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapo dalyviai elektros tiekėją turi pasirinkti iki birželio 18 dienos, tačiau 42 proc. tai turinčių padaryti gyventojų sprendimo dar nepriėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento