Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkiųjų ir vidutinių verslų atstovė: turime užduoti sau klausimą, kodėl Lenkijoje elektra triskart pigesnė

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos valdyba trečiadienį surengė posėdį dėl išaugusių energijos išteklių kainų ir minimaliosios mėnesinės algos (MMA). Nors valdyboje dar nebalsuota, bet siūloma įveiklinti turimus atsinaujinančios energetikos šaltinius bei keisti MMA formulę.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Siūlė įveiklinti turimus energetikos šaltinius

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė po posėdžio žurnalistams sakė, kad verslas prašys Prezidentūros tarpininkavimo įgyvendinant kelis siūlymus, užkirsiančius kelią smulkaus ir vidutinio verslo bankrotams ir durų užvėrimui.

„Bus tam tikrų pasiūlymų iš smulkaus ir vidutinio verslo dėl energetikos, kad būtų lietuviški ištekliai naudojami ir kad visos priemonės, kurios yra rengiamos atskirų ministerijų, užtikrintų kaip įmanoma mažesnes energijos kainas ir pastarosios nežlugdytų smulkiojo ir vidutinio verslo“, – po posėdžio kalbėjo D.Matukienė.

Jos teigimu, Elektrėnų elektrinė turi dirbti visu pajėgumu, tuomet jos resursų užtektų stabilizuoti kainas. D.Matukienė siūlė įveiklinti visus turimus energetikos šaltinius.

„Be to, turėtų būti eliminuoti tarpininkai tam tikrose grandyse, kurie pakelia kainą. Kalbėjom apie „Nordpool“ ir Lenkiją, kur tris kartus pigesnė elektros energija. Turim išspręsti šį klausimą – tai tokia pati šalis, o mes nesugebame panaudoti to, ką mes turime. Įdarbinami turi būti atsinaujinančios energijos šaltiniai, turimos elektrinės, kad būtų galima stabilizuoti energetiką“, – sakė Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Matukienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Matukienė

Siūloma keisti MMA formulę

Taip pat kalbėta apie MMA didinimą. Kaip žurnalistams sakė D.Matukienė, yra pasiūlymų keisti MMA skaičiavimo formulę. Siūloma į formulę įtraukti darbo našumą ir remtis ne Statistikos departamento, o „Sodros“ turimais duomenimis apie vidutinį darbo užmokestį.

Jos teigimu, jei būtų jos valia, MMA nebūtų „liečiamas“, o būtų pakeltas tik neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Kitu atveju esą skurdas būtų tik didinamas.

„Yra pasiūlymas dėl NPD didinimo. Spręsime, balsuosime po spaudos konferencijos, ar pakelti 200 eurų NPD, ar mus tenkina toks variantas“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito