Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialdemokratai siūlo leisti įsiskolinimą už elektrą padengti dalimis: sako gaunantys daug skundų iš gyventojų

Elektroms kainoms išliekant aktualiu klausimu, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Gintautas Paluckas ir dar keli jo frakcijos kolegos siūlo įstatyme numatyti galimybę įsiskolinimus už elektrą leisti padengti dalimis. Pasak parlamentarų, pataisos įregistruotos atsižvelgiant į gyventojų skundus.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Parlamentarai siūlo į galiojantį reguliavimą, apibrėžiantį, kad perdavimo sistemos ar skirstomųjų reikalų operatorius gali nutraukti elektros energijos persiuntimą tiems tinklų vartotojams, kurie neapmokėjo sąskaitų, įtraukti galimybę vartotojams, pateikusiems prašymą, išdėstyti įsiskolinimo apmokėjimą dalimis.

Tinklų operatoriui būtų sukurta prievolė pasiūlyti vartotojui ne mažiau trijų, bet ne daugiau šešių mėnesių trukmės įsiskolinimo dengimo grafiką tokį prašymą leidžiant teikti kartą per ketvirtį.

Elektros energetikos įstatymo pataisas įregistravo G.Paluckas ir socialdemokratų frakcijos nariai Orinta Leiputė, Linas Jonauskas ir Kęstutis Vilkauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

„Įstatymo projekto kūrimą nulėmė gyventojų skundai, kad elektros tinklo operatoriai kategoriškai atsisako su buitiniais vartotojais derėtis dėl atsiradusių įsiskolinimų padengimo per ilgesnį terminą, išskaidant įsiskolinimą dalimis“, – įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte teigia parlamentarai.

Pasak iniciatorių, šios situacijos padažnėjo vykdant elektros energijos skaitiklių modernizacijos programą, kurios metu kartais buitiniai vartotojai lieka įsiskolinę už neteisingai apskaičiuotą elektrą reikšmingas sumas, kurių padengti iš karto negali

Seimo narių teigimu, elektros tinklų operatoriai tokiems buitiniams vartotojams pateikę įspėjimą atjungia elektros tiekimą be galimybės padengti įsiskolinimą dalimis.

„Sukūrus galimybę buitiniams ir kitiems elektros tinklų naudotojams įsiskolinimą už sunaudotą elektrą padengti dalimis bus geriau ginamos vartotojų teisės“, – teigia parlamentarai.

123RF.com nuotr./Elektros jungiklis
123RF.com nuotr./Elektros jungiklis

Primename, kad ESO šiuo metu diegia išmaniuosius elektros skaitiklius. Diegimas prasidėjo nuo daugiausiai elektros energijos suvartojančių klientų. Kitiems klientams išmanieji skaitikliai bus keičiami pasibaigus esamų skaitiklių metrologinei patikrai arba jiems sugedus.

Iki 2025 m. bus įdiegta apie 1,2 mln. šių skaitiklių. Bendrovė skaičiuoja, kad įrenginiai padės vartotojams sutaupyti apie 6 proc. elektros energijos.

Jau rašėme, kad kai kurie gyventojai skundžiasi, kad darbuotojai atvyksta keisti skaitiklių iš anksto neįspėję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas