Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su rinka tariamasi dėl Baltijos šalių balansavimo pajėgumų

Baltijos šalims ruošiantis sinchronizuoti elektros tinklus su Europa, trijų šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai parengė nuo 2025 metų pradėsiančios veikti Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinkos taisykles.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Litgrid“, Latvijos „Augstsprieguma tikls“ (AST) ir Estijos „Elering“ rinkos konsultacijai pateiktos taisyklės numato, kaip veiks rinka, kuri pakeis dabartinį rezervų modelį, pranešė „Litgrid“.

Pasak „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktoriaus Donato Matelionio, nuo 2025 metų pradžios kiekvieną dieną balansavimo pajėgumus operatoriai pirks bendrame aukcione, todėl reikės techninių galimybių tiek padidinti, tiek sumažinti elektros gamybą arba vartojimą.

„Tam puikiai tinka baterijų sistemos, kurios gali ir energiją naudoti, ir ją pateikti į tinklą tada, kai reikia. Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse esančios ir vystomos atsinaujinančių išteklių elektrinės taip pat galėtų dalyvauti balansavimo rinkoje laikinai susimažindamos gamybą tuomet, kai bus jos perteklius“, – pranešime teigė D.Matelionis.

Rinka pradės veikti Baltijos šalims sinchronizavus tinklus su kontinentine Europa, kai šalys veiks kaip bendras dažnio valdymo blokas ir kasdien aukcione bendrai užsakys balansavimo pajėgumus, būtinus užtikrinti, kad elektros gamyba nuolat atitiktų vartojimą.

Operatorių skaičiavimais, bendra šių pajėgumų apimtis 2025 metais sieks iki 1512 megavatų.

Konsultacija vyks iki lapkričio 20 dienos, tada taisykles tvirtins trijų šalių energetikos reguliuotojai.

Baltijos šalys nuo BRELL energetikos sistemos, dabar jungiančios Baltarusiją, Rusiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą, planuoja atsijungti ir su kontinentinės Europos elektros tinklais sinchronizuotis iki 2025 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito