Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Svajojate apie nutolusią saulės elektrinę? Iki galimybės gauti finansinę paramą liko vos kelios savaitės

„4,45 mln. eurų – tai rekordinė finansinė parama įsigyjantiems elektrines iš saulės parkų“, – džiaugiasi „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė Indrė Baltušienė. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paraiškas priima iki liepos pabaigos, tad norintieji ja pasinaudoti turėtų suskubti – laiko liko visai nedaug.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

Paprašyta plačiau papasakoti apie paramą, kuri taikoma įsigyjantiems saulės elektrines iš saulės parkų, I.Baltušienė pabrėžė, kad svarbiausia yra tai, jog ja pasinaudoti gali visi individualių butų, gyvenamųjų arba sodo namų savininkai. Kalbant paprastai, saulės energija pagaliau tapo prieinama kiekvienam vartotojui. Pasak pašnekovės, parama bus skiriama už iki 10 kW galios saulės elektrinės dalies įsigijimą iš saulės parko, kuriame gaminamą elektros energiją ketinama naudoti namų ūkio poreikiams.

Finansinė parama siekia 323 eurus už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o tai reiškia, kad iš viso pareiškėjai gali susigrąžinti net iki 3230 eurų. Beje, anot I.Baltušienės, šiemet tai jau antras kartas, kai paramą teikianti APVA kviečia teikti paraiškas. Įdomu tai, kad absoliuti dauguma asmenų, kurie pateikė reikalingus dokumentus ir prašymą, sulaukia finansinės paramos. Vienintelė pasitaikanti prašymo atmetimo priežastis, kaip paaiškino pašnekovė – objekte vykdoma komercinė veikla. Kitaip tariant, pasinaudoti šiuo kvietimu gali tik fiziniai asmenys.

Lords LB Asset Management/Saulės jėgainės parkai Lenkijoje
Lords LB Asset Management/Saulės jėgainės parkai Lenkijoje

„Jei klientas turi keletą objektų, paraiškos formoje jis gali nurodyti visus adresus, kuriems priskiriama saulės elektrinės dalis. Jei visi nuosavybės teise priklausantys objektai atitinka keliamas paramos sąlygas ir bendrai neviršija 10 kW galios, jiems gali būti suteikiama parama“, – pridūrė I.Baltušienė.

Pašnekovė paaiškino, kad paramos tikslas – skatinti atsinaujinančios energetikos naudojimą Lietuvoje. Tai, beje, vienas iš Energetikos ministerijos strateginių tikslų. Finansinė parama – tik vienas iš būdų, skatinančių pereiti tvarios, gamtai draugiškos, pigesnės elektros energijos. Tikslui pasiekti ministerija ryžosi supaprastinti saulės elektrinių iki 30 kW įrengimo sąlygas, ne ką mažiau svarbus ir ne taip seniai – 2019-aisiais – priimtas įstatymas, leidžiantis vartoti energiją vienoje, o gaminti kitoje vietoje. Anot „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovės, parama saulės parkams pradėta taikyti nuo 2020 sausio mėnesio.

asmeninio albumo nuotr./„Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė Indrė Baltušienė
asmeninio albumo nuotr./„Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė Indrė Baltušienė

Kalbėdama apie priežastis, kodėl vis daugiau gyventojų ryžtasi įsigyti nutolusias saulės elektrines I.Baltušienė paaiškino, kad apsisprendimą lemia keli pagrindiniai kriterijai: noras saugoti gamtą, didinti energetinę nepriklausomybę bei siekis sumažinti sąskaitas už elektrą.

Ar žinojote, kad įsigijus tinkamo dydžio vartojimo poreikį užtikrinančią saulės elektrinę ir, priklausomai nuo pasirinkto tarifo, galite mokėti mažiau net iki 70 procentų per mėnesį? Žinoma, anot pašnekovės, ne mažiau svarbu yra patogumas bei modernumas.

Nuotolinių saulės parkų projektas pasiteisino net labiau, negu buvo tikėtasi.

Paprašyta papasakoti apie „Ignitis saulės parkus“ I.Baltušienė atskleidė, kad nuotolinių saulės parkų projektas pasiteisino net labiau, negu buvo tikėtasi: „Nuo spalio 1 dienos, paskelbus pirmąjį projektą Obeniuose, jis buvo rezervuotas vos per dvi dienas. Smagu, kad šis projektas jau birželio mėnesį buvo įgyvendintas, o jį rezervavę beveik 300 gyventojų – pirmieji Lietuvoje, pradėję naudoti saulės parkų energiją savo namuose.“

„Parama, – pridūrė pašnekovė, – tikrai padeda apsispręsti, nes klientui, priklausomai nuo įsigyjamos saulės elektrinės kainos, gali būti grąžinama daugiau nei 30 proc. įsigijimo išlaidų. Kitaip tariant, mūsų platformoje parengtos skaičiuoklės duomenys rodo, kad remiantis šios dienos prielaidomis investicija gali atsipirkti daug greičiau – vidutiniškai per 7 metus. Be to, ir susidomėjimas rinkoje tikrai yra didelis. Saulės elektrinių vystytojai taip pat ieško sprendimų saulės parko statyboms ir naujus projektus kelia į mūsų platformą pardavimui arba nuomai.“

Ką turi daryti fizinis asmuo, norintis gauti paramą?

  • Iki liepos 31 dienos APVA pateikti registracijos formą.
  • Rezervuoti elektrinės dalį viename iš saulės parkų projektų.
  • Įrengus saulės parką per 12 mėnesių nuo kvietimo pabaigos pateikti saulės parko dalies nuosavybės dokumentus. Parama išmokama per 30 dienų nuo dokumentų pateikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi