Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taupiau ir tvariau: ką daryti norint padėti gamtai ir savo piniginei?

Išaugusios energetinių išteklių kainos gyventojus skatina apsvarstyti galimybę investuoti į namų energetinio efektyvumo didinimo sprendimus. „Swedbank“ duomenimis, pernai, palyginti su 2021 m., gyventojams suteikto finansavimo saulės elektrinėms ir energijos efektyvumą didinantiems sprendimams suma augo 8 kartus ir siekė daugiau kaip 11 mln. eurų.
Euras
Taupiau ir tvariau: ką daryti norint padėti gamtai ir savo piniginei? / 123rf.com

Taip pat išlieka didelis susidomėjimas gyvenamųjų namų renovacijos srityje. Remiantis 2022 m. gruodžio mėn. atliktos „Swedbank“ apklausos duomenimis, iš 352 respondentų, kurie šiuo metu gyvena individualiuose namuose, daugiau kaip 40 proc. planuoja atlikti namo renovaciją.

Kodėl tai naudinga ir kur kreiptis norint įdiegti energiją taupančius sprendimus?

„Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavelas Ladziato tikina, kad būsto energetinio naudingumo pagerinimas turi kelias naudas. Pirma – ekonominė, nes būsto atnaujinimas ilgainiui leidžia sutaupyti, padidina asmeninių finansų atsparumą, tampame mažiau priklausomi nuo energijos kainų šoko. Antra, padeda pagerinti gyvenimo komfortą. Trečia nauda – aplinkosauginė: mažesnės energijos sąnaudos lemia mažesnes emisijas ir prisideda prie tvaresnio gyvenimo būdo.

„Swedbank“ nuotr./„Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavelas Ladziato
„Swedbank“ nuotr./„Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavelas Ladziato

„Lietuvoje renovuotų daugiabučių duomenys rodo, kad daugeliu atvejų atnaujinus daugiabutį pasiekiama C arba B energetinio naudingumo klasė, o sąnaudos šildymui sumažėja 5–10 kartų. Atnaujinant individualius namus galima pasiekti ir dar aukštesnę energetinio naudingumo klasę, nes šiuolaikinės technologijos tai leidžia. NT brokerių vertinimu, gyvenamojo pastato renovacija jo vertę vidutiniškai gali padidinti bent 10 procentų. Todėl renovacija ne tik leidžia ilgainiui sutaupyti, bet ir padidina nekilnojamojo turto vertę“, – pabrėžia jis.

Tiesa, taupesnį ir tvaresnį gyvenimo būdą namuose gali užtikrinti įvairūs sprendimai, o vienas iš universaliausių šiuo metu turbūt yra nuosava saulės elektrinė.

„Jei gyvenate senesnės statybos būste, pirmiausia reikėtų nustatyti didžiausius būsto trūkumus iš energetinės perspektyvos, įvertinti, kas gali duoti didžiausią efektą, ir investuoti į tas kelias sritis. Aplinkos projektų valdymo agentūros, kuri administruoja daugiabučių renovacijos programas, ekspertai tvirtina, kad didžiausią efektą padeda pasiekti kompleksinė modernizacija, kai atnaujinamas ir namo stogas, ir durys ar langai, ir šildymo sistema“, – kalba P.Ladziato.

„Swedbank“ skatina gyventojus prisidėti prie aplinkos tausojimo ir tvaresnio gyvenimo būdo, todėl siūlomas tam skirtas finansavimas. Pasak P.Ladziato, pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo paskolos saulės elektrinėms. Jas gyventojai gali panaudoti nuosavai saulės elektrinei ant savo namo stogo ar jiems priklausančiame sklype įsirengti, taip pat įsigyti nuotolinę elektrinę. Šiuo metu tai gana racionali investicija, kuri dėl iki šiol vyravusių aukštų elektros energijos kainų gali atsipirkti per 4–7 metus.

„Paskola saulės elektrinei gali būti panaudota ir šilumos siurbliui įsigyti bei įsirengti. Šis taip pat populiarėjantis būdas patalpoms šildyti ar vėsinti išsiskiria palyginti aukštu efektyvumu, mat iš 1 kWh elektros energijos pagamina 3–4 kartus daugiau šilumos, o sąskaitą už šildymą leidžia sumažinti 50–70 procentų. Tiesa, įsirengti šilumos siurblius daugiausia renkasi individualių namų gyventojai, nes galimybės juos naudoti daugiabučiuose dažniausiai ribojamos. Minėtiems poreikiams galima pasiskolinti iki 20 tūkst. eurų, tam nereikia pradinio įnašo ar nekilnojamojo turto įkeitimo, taikoma palanki kainodara ir speciali palūkanų norma“, – pasakoja „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas.

P.Ladziato teigimu, jei reikia daugiau nei 20 tūkst. eurų, „Swedbank“ gali suteikti paskolą būsto energetiniam efektyvumui gerinti. Šia lėšas galima panaudoti namui apšiltinti, langams ar durims pakeisti, vėdinimo sistemai įrengti ir panašiems sprendimams. Šio tipo finansavimui taip pat taikomos specialios palūkanos, bet šiuo atveju reikalinga įkeisti nekilnojamąjį turtą.

Siekdamas padėti gyventojams įvertinti, kaip sumaniai ir efektyviai atnaujinti namus, susirasti labiausiai poreikius atitinkantį būstą ir tiesiog gyventi tvariau, taigi ir taupiau, „Swedbank“ sukūrė interaktyvų „Tvarių namų gidą“, kuriame įvairių sričių ekspertai dalijasi savo įžvalgomis.

„Swedbank“ nuotr./Tvarūs namai – ne mada, o būtinybė
„Swedbank“ nuotr./Tvarūs namai – ne mada, o būtinybė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas