Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiek gyventojams, tiek verslui – priemonės energijos efektyvumui didinti

Šių metų birželį atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas dėl energetikos sektoriaus parodė, kad formuojasi tam tikri gyventojų įpročiai ir vis labiau imamasi energijos taupymo priemonių, teigiama Energetikos ministerijos pranešime.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / 123RF.com nuotr.

Po 66 proc. apklaustųjų taupo elektrą, šildymą bei naudoja taupias lemputes, apšvietimą.

40 proc. perka bei naudoja taupius prietaisus. Būsto renovacijos ėmėsi 18 proc. respondentų, 12 proc. diegia išmanius, modernius sprendimus namuose. Jokių priemonių nesiima tik kas dešimtas apklaustasis, rašoma pranešime.

Energetikos ministerijos iliustracija/Energijos taupymo priemonės
Energetikos ministerijos iliustracija/Energijos taupymo priemonės

„Energetikos ministerija nuolat ir nuosekliai įgyvendina energijos vartojimo efektyvumo didinimo politikos priemones, taip siekdama sukurti palankias sąlygas tiek gyventojams, tiek verslui imtis energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių ir diegti naujesnes bei mažiau energijos vartojančias technologijas“, – pranešime cituojamas Energetikos ministerijos Energijos efektyvumo politikos grupės vadovas Mindaugas Stonkus.

Jau paskelbtas kvietimas paramai gauti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui – mažajai renovacijai. Pagal šį kvietimą numatyta iki 80 proc. finansinė parama planuojantiems atsinaujinti senus šilumos punktus ir modernizuoti (atnaujinti) šildymo ir karšto vandens sistemas.

Paskaičiuota, kad renovuoti šilumos punktai daugiabučiuose sumažina šilumos ir vandens tiekimo nuostolius ir tuo pačiu automatiškai mažina gyventojų šildymo sąskaitas apie 15 procentų, teigia ministerija.

Taip pat nuo rugpjūčio 1 d. paskelbtas kvietimas verslo įmonėms paramai gauti diegiant aplinkai draugiškas, naujesnes ir mažiau energijos vartojančias technologijas. Pagal priemonę bus teikiamos iki 50 procentų subsidijos juridiniams asmenims energijos efektyvumo didinimui ir taip prisidedama ne tik prie racionalaus ir atsakingo energijos vartojimo, tačiau ir mažinami šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimai, darant teigiamą poveikį klimato kaitai.

Prisidėti prie energijos vartojimo efektyvumo didinimo bei taupymo gali ir kiekvienas gyventojas paprastomis priemonėmis savo namuose. Skaičiuojama, kad 10 ir daugiau procentų energijos gali būti sutaupyta tiesiog tikslingai ją naudojant ir keičiant įpročius. Gyventojams rekomenduojama keisti senas kaitrines lemputes į LED, vengti užstatyti radiatorius baldais, baigus darbą nepamiršti išjungti nešiojamuosius kompiuterius, planšetes, spausdintuvus, TV, pramogų konsoles, nepalikti prietaisų budėjimo režime, kaitinti virdulyje tiek vandens, kiek planuojama išgerti, nedėti karštų ar šiltų maisto produktų į šaldytuvą, skalbti tik visiškai užpildžius skalbyklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito