Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis trečiadienis – elektros kaina dalį dienos nesiekia net cento

Trečiadienį didmeninės elektros kainos „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonai nukrito iki seniai matyto lygio – tarp 11 iki 17 val. kaina svyruos tarp 7-9 eurų už megavatvalandę (Eur/MWh) – tai reiškia, kad kilovatvalandė kainuos mažiau nei centą.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kaina Elektra

Vidutinė trečiadienio, spalio 9 dienos, didmeninės elektros kaina biržoje – 23 eurai už megavatvalandę arba 2,3 cento už kilovatvalandę.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Energetikos duomenų analizės centro duomenų analitikas Dovydas Balčiūnas 15min tvirtino, kad trečiadienio kaina – beveik 70 proc. mažesnė nei antradienį, kai elektros kaina siekė 75,78 Eur/MWh.

„Ši trečiadienio kaina yra viena mažiausių (vienuolikta) dienos elektros kainų Lietuvoje šiais metais. Mažesnės dieninės elektros kainos šiemet buvo fiksuotos tik penkias balandžio mėnesio dienas, po vieną dieną gegužės ir liepos mėnesiais bei tris rugsėjo dienas“, – komentavo D.Balčiūnas.

Pasak jo, spalio 9 dienos kainos vidurkį mažina naktinės – rytinės bei vidurdienio valandos, kai atsinaujinančius energijos išteklius naudojančių elektrinių gamyba yra didesnė, o vartojimas mažesnis.

Naktį elektros kaina praktiškai buvo už dyką, nes siekė tik 2 Eur/MWh arba 0,2 cento.

Tiesa, rytinio piko metu kaina pakilo iki 80 Eur/MWh (8 centų už kilovatvalandę), o tarp 11 ir 17 valandų svyruos tarp 7-9 Eur/MWh – tai reiškia, kad kilovatvalandė kainuos 0,7-0,9 cento. Didesnės kainos vėl galima tikėtis vakarinio piko metu, tarp 18 ir 21 valandos, kai elektra biržoje vėl pakils iki 80 Eur/MWh.

Šie elektros kainų pokyčiai aktualiausi gyventojams, pasirinkusiems planus, susijusius su birža, nes pagal planuojamą kainą jie gali suplanuoti, kada elektros vartos mažiau, o kada daugiau.

Atpigino pakilęs vėjas

D.Balčiūnas tvirtino, kad trečiadienį daugiausia įtakos elektros kainų mažėjimui turėjo, pakilus vėjui, išaugusi vėjo elektrinių generacija regione: per 11 šios paros valandų vėjo elektrinės Lietuvoje jau pagamino apie 8 GWh elektros energijos, kai antradienį per visą parą buvo pagamintos 5,6 GWh elektros energijos.

Ignitis/Vėjo jėgainė Mažeikiuose
Ignitis/Vėjo jėgainė Mažeikiuose

„Prie kainų mažėjimo prisidėjo ir tai, kad savaitgalį pradėjo veikti Suomijos atominės elektrinės Olkiluoto 2-asis reaktorius, tiesa, kol kas dirbantis mažesniu pajėgumu. Didesnė gamyba mažina elektros deficitą, elektros kaina mažėja“, – aiškino D.Balčiūnas.

„Ignitis“ elektros didmeninės prekybos departamento vadovė Dovilė Morkvėnaitė taip pat pritaria, kad elektra pigino ir vėjo generacija, kuri trečiadienį suplanuota 7 kartus didesnė vidutiniškai per valandą nei buvo spalio 1-8 dienomis, ir pigi energija iš Suomijos, ir nelikę pralaidumų ribojimų.

„Be to, paskutinėmis dienomis šiltesnė oro temperatūra mažina suvartojimą, atitinkamai, šviečiant saulei, padidėjusi generacija iš saulės“, – pastebi D.Morkvėnaitė.

„Didžiausią įtaką kainai, kaip visada, darys orų pokyčiai bei jungčių pralaidumai. Apskritai, nuo spalio pradžios stebimas elektros vartojimo augimas, ypatingai buities segmente, tai galėjo lemti vėsesnė mėnesio pradžia, daugiau vartojimo šildymui. Pastarosiomis dienomis šiluma sugrįžo, tačiau jei šiluma ilgai nesilaikys, padidėjęs vartojimas gali daryti įtaką kainai. Bet vėlgi, jei tik vėjo generacija bus didesnė, kainos irgi iškart reaguoja – krenta“, – pridūrė ji.

„Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas Valdemar Fiodorovič prognozuoja, kad artimiausiomis savaitėmis didmeninės elektros energijos kainos svyruos tarp 45-70 eurų už megavatvalandę.

„Vėliau kaina turi potencialo augti ir dar labiau, nes energijos gamyba iš vėjo turėtų stabilizuotis, o elektros energijos suvartojimas dėl šaltėjančio oro ir ilgesnių vakarų – augti. Kartu reikia nepamiršti, kad atominis reaktorius „Olkiluoto-2“ Suomijoje šiuo metu yra šiek tiek apribotas ir bendrai visa Suomijos atominė infrastruktūra nėra iki galo pasiruošusi žiemai, o būtent ji iš dalies kompensuoja mūsų elektros energijos poreikį, kai paklausa išauga ir jos negalime pasidengti lokalia gamyba“, – komentavo V.Fiodorovič.

Pastarąjį kartą mažesnė kaina fiksuota rugsėjo 27 dieną, kai siekė 14 Eur/MWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas