Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkija pagrasino nebepirkti rusiškų dujų

Turkija gali peržiūrėti dujų pirkimo sandorius su Rusija dėl diplomatinių santykių pablogėjimo su Maskva, kuriuos lėmė aviacijos smūgiai prieš Sirijos opozicijos kovotojus. Tai pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, pranešė lenta.ru.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas taip pat pareiškė, kad Turkija gali atsisakyti kitų bendrų projektų su Rusija – pavyzdžiui, atominių elektrinių statybos.

Pasak jo, Rusija turėtų įsiklausyti į šiuos žodžius, nes Turikija turi daug alternatyvų, kur galėtų pirkti dujas. R.T.Erdoganas taip pat pareiškė, kad Turkija gali atsisakyti kitų bendrų projektų su Rusija – pavyzdžiui, atominių elektrinių statybos.

Spalio 6 dieną Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos Federacija Turkijai pateikė išsamius paaiškinimus, kodėl Rusijos naikintuvai įskrido į Turkijos oro erdvę. Jis taip pat išreiškė viltį, kad šis incidentas niekaip nepaveiks dujų projekto „Turkiškoji srovė“.

R.T.Erdoganas perspėjo Rusiją, kad Maskva daug praras, jei gilins konfliktą su Ankara. Pasak jo, oro erdvės pažeidimai yra negalimi. „Turkijos puolimas reiškia puolimą prieš visą NATO bloką“, – sakė jis.

Vainius Eiva nuotr./MiG-29 naikintuvas
Vainius Eiva nuotr./MiG-29 naikintuvas

Spalio 4 d. rusiškas naikintuvas MiG-29 nusitaikė į du Turkijos naikintuvus F-16, kurie patruliavo Sirijos pasienyje. Tą pačią dieną Rusijos ambasadoriui Turkijoje buvo pareikštas protestas. Rusija incidento neneigė.

Dar liepos pabaigoje pasirodė pranešimai, kad dujotekio tarp Rusijos ir Turkijos projektas stabdomas, nes nepavyksta susitarti, kokia nuolaida bus taikoma rusiškoms dujoms.

Turkija tikėjosi 10 proc. nuolaidos, tuo tarpu „Gazprom“ siūlė dėl nuolaidos tartis tik pradėjus statybas. Rusija per Turkiją norėjo tiesti keturias dujotiekio atšakas, kurių bendras galingumas btų 63 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, nors pačiai Turkijai užtektų tik vienos atšakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas