Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkai Australijoje „augins“ elektros stulpus: už naujų laidų kilometrą – 10 tūkst. dolerių per metus

Investicijos į atsinaujinančią energetiką reikalauja žemės plotų ir įvairios šalys ieško būdų, kaip suderinti energetikų ir ūkininkų interesus. Štai Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos vyriausybė žada ūkininkams dosnias išmokas už per jų žemes einančius aukštos įtampos laidus – net 200 tūkst. Australijos dolerių (daugiau nei 128 tūkst. eurų) už kilometrą. Tačiau dalis visuomeninkų tuo nėra iki galo patenkinti.
Elektros laidai Australijoje
Elektros laidai Australijoje / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Elektra Australija

Pirmą kartą Australijoje Naujojo Pietų Velso vyriausybė pristatė schemą, pagal kurią žemės savininkams bus mokama už tai, kad jų sklypuose būtų įrengtos aukštos įtampos elektros linijos, rašo portalas abc.net.au.

Pagal naująją schemą, ūkininkams, kuriems priklausančioje žemėje nutiestos elektros perdavimo linijos, 20 metų bus mokama po 10 tūkst. Australijos dolerių (6410 eurų) už kiekvieną naujos aukštos įtampos infrastruktūros kilometrą.

Atsinaujinančiosios energijos šalininkai palankiai įvertino šį pasiūlymą, tačiau kai kurie ūkininkai teigia, kad jis nėra iki galo apgalvotas.

Ši suma ne pakeis, o papildys dabartinį išmokų ūkininkams, kurių žemėje tiesiamos naujos linijos, modelį – vienkartines išmokas.

Šiuo metu statoma arba planuojama nutiesti tūkstančius kilometrų elektros tinklų infrastruktūros, skirtos naujiems vėjo ir saulės energijos projektams prijungti.

Australijos energetikos infrastruktūros komisaras Andrew Dyeris pritarė pakeitimams ir teigė, kad dabartinis kompensavimo metodas kelia ūkininkų bendruomenių pasipiktinimą, rašo portalas abc.net.au.

123RF.com nuotr./Elektros tiekimas
123RF.com nuotr./Elektros tiekimas

„[Naujojoje schemoje] pripažįstamas didžiulis indėlis, kurį žemės savininkai įneš į perdavimo linijų, kurias turime nutiesti, kad pertvarkytume elektros pramonę, įrengimą“, – sakė A. Dyeris.

Komisaras teigė, kad pagal naująją schemą ūkininkams skiriamų pinigų suma padidės maždaug dvigubai.

„Jei kas nors jūsų nuosavybėje statytų vėjo jėgainių parką, vienas pirmųjų klausimų, apie kuriuos kalbėtumėte, būtų pinigai ir tai, kiek jums bus mokama už vieną turbiną“, – sakė jis.

Australijos bendrovė „Transgrid“ valdo aukštosios įtampos tinklą Naujajame Pietų Velse, taip pat yra atsakinga už tūkstančių kilometrų naujos elektros tinklų infrastruktūros statybą valstijoje.

Jos direktorius Gordonas Tayloras teigė, kad galiausiai schemos išlaidos bus perkeltos vartotojams, tačiau vidutinė metinė sąskaita už elektrą padidės tik apie 77 centus.

„Mes visiškai pritariame naujajai schemai ir pasisakome už tai, kad būtų pripažintas žemės savininkų vaidmuo kuriant šią infrastruktūrą“, – sakė G. Tayloras.

Ūkininkų atstovas: laidus reikėtų tiesti po žeme

Viena naujųjų Australijoje tiesiamų linijų, „HumeLink“, eis per Naujajame Pietų Velse esantį žemės savininko Michaelio Katzo sklypą.

Atstovauti žemės savininkų interesus susibūrė „HumeLink“ aljansas, kurio atstovu yra ir M. Katzas. Jis teigiamai įvertino faktą, jog vyriausybė bent jau pripažino, kad aukštos įtampos elektros linijos daro poveikį regionų bendruomenėms.

Tačiau jis pabrėžė, kad modelis galėtų būti geresnis, rašo abc.net.au.

„Neįvertintas platesnis poveikis, žalai aplinkai, krūmynų gaisrų rizika, poveikis turizmui ir žemės ūkiui, o tai yra tikra gėda“, – sakė jis.

Aljansas „HumeLink“ vis dar ragina, kad nauja infrastruktūra būtų tiesiama po žeme ir taip būtų sušvelnintas minėtas infrastruktūros poveikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito