Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 07

V.Kaubrė apie tai – ar užteks Lietuvai biokuro, kai juo pradės šildytis Vilnius

Lietuvoje būtina didinti biokuro pasiūlą, kad jo nepritrūktų visoje šalyje. Taip pareiškė prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius, turėdamas mintyje Vilniaus kogeneracinės jėgainės veiklos pradžią. Jėgainė pirmąją šilumą iš biokuro turėtų pagaminti jau šią žiemą, o pradėti veikti visu galingumu – šių metų antroje pusėje. Apie tai, ar Lietuvoje užteks biokuro, ar jis nebrangs – pokalbis 15min video laidoje „15/15“ su Valstybinių miškų urėdijos generaliniu direktoriumi Valdu Kaubre.
Valdas Kaubrė
Valdas Kaubrė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Pone V.Kaubre, atsakykite pirmiausia į šį klausimą – jeigu pradėtų veikti Vilniaus kogeneracinė jėgainė, ar užtektų biokuro pasiūlos – tokios, kokia dabar yra – visai šaliai?

– Lietuva jau ilgą laiką eina į tą energetinę nepriklausomybę ir daugelyje miestų šildymas yra naudojant biokurą, tai yra mūsų šalies nepriklausomybė. O biokuras yra tokia kuro rūšis, kuri yra pagaminama iš liekanų, to, kas lieka nuo pagrindinių sortimentų.

Valstybė turi daugiau negu milijoną hektarų valstybinių miškų, panašus kiekis yra ir privačių. Kiekvienais metais miškuose yra vykdoma veikla, kertami miškai, gaminami medienos sortimentai. Be sortimentų, kurie yra panaudojami medienos pramonėje, baldų gamyboje, plokščių gamyboje, yra ir mediena, skirta kurui ir biokuro gamybai. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad biokurui yra naudojama pati paprasčiausia žaliava – kirtimo liekanos: šakos, nuopjovos, viršūnės ir malkinė mediena.

– Ačiū, kad paaiškinot, kaip ir iš ko yra gaminamas biokuras. Bet vis dėlto aš klausiau, ar visų savivaldybių poreikiui užtikrinti užtektų dabartinės biokuro pasiūlos, jeigu pradėtų veikti Vilniaus kogeneracinė jėgainė – ne visu pajėgumu, o tokiu, koks yra planuojamas veiklos pradžiai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas