Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 31 /18:17

V.Putinas pasirašė dekretą: už dujas turės būti atsiskaitoma rubliais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriame teigiama, kad nuo balandžio 1 d. užsienio pirkėjai už rusiškas dujas turės mokėti rubliais, o jei mokėjimai nebus atlikti, sutartys bus sustabdytos.

„Norėdami pirkti rusiškas gamtines dujas, jie turės atidaryti sąskaitas rubliais Rusijos bankuose. Būtent iš šių sąskaitų nuo rytojaus bus mokama už tiekiamas dujas“, – remdamasis „Reuters“, V.Putiną cituoja „The Guardian.“

Kaip rašo BBC, tai reiškia, kad Vakarų šalių vyriausybės turės atsidaryti sąskaitą „Gazprom“ banke ir pervesti į ją eurus arba dolerius.

Bankas už šią valiutą biržoje pirks rublių, kurie vėliau bus naudojami mokėjimams atlikti.

123RF.com nuotr./„Gazprom“
123RF.com nuotr./„Gazprom“

„Jei tokie mokėjimai nebus atlikti, laikysime tai pirkėjų įsipareigojimų nevykdymu su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Niekas mums nieko neparduoda nemokamai, ir mes taip pat neketiname daryti labdaros, galiojančios sutartys bus nutrauktos“, – pridūrė V.Putinas.

Pasak V.Putino, „Vakarai už dujas mokėjo eurais, kuriuos patys įšaldė.“

„Galima manyti, kad dujas tiekėme praktiškai nemokamai“, – sakė Rusijos prezidentas.

Po V. Putino pareiškimo dujų kaina biržoje Europoje pakilo 6 proc. ir pasiekė 1483 JAV dolerius (1333 eurus) už tūkstantį kubinių metrų.

Vokietija ir Prancūzija: Europa pasiruošusi visiems scenarijams

Vokietija ir Prancūzija šį Rusijos reikalavimą vadina šantažu ir nepriimtinu, tačiau pabrėžia, kad Europa pasiruošusi visiems scenarijams.

Per spaudos konferenciją Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas sakė, kad dar nematė naujo prezidento Vladimiro Putino pasirašyto įsako, kuriuo reikalaujama už dujas mokėti rubliais, ir pridūrė, kad Vokietija yra pasirengusi visiems scenarijams, įskaitant Rusijos dujų srauto į Europą sustabdymui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“

Tuo metu Prancūzijos finansų ministras Bruno le Maire'as pareiškė, kad Prancūzija ir Vokietija atmeta šį Rusijos reikalavimą

Rusija tiekia maždaug trečdalį Europos dujų, tačiau iki šiol Vakarų bendrovės ir vyriausybės šį reikalavimą mokėti rubliais atmetė kaip galiojančių sutarčių, kurios nustatytos eurais arba doleriais, pažeidimą.

Ekspertai tokį žingsnį vertina kaip Kremliaus pastangas dirbtinai gelbėti istorines žemumas pasiekusį rublį bei bandymą sukurti atsakomųjų sankcijų ES įspūdį.

Anksčiau Didžiojo septyneto šalys ir Europos Sąjunga pareiškė, kad nemokės už rusiškas dujas rubliais, nes tai pažeidžia galiojančias sutartis. Tuo metu Kremlius, komentuodamas galimą ES atsisakymą mokėti už tiekiamas dujas rubliais, sakė: „Nėra mokėjimo – nėra dujų“.

JK už dujas mokėti rubliais neketina

Tuo metu Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono atstovas pareiškė, kad šalis neketina atsiskaityti rubliais už rusiškas dujas.

Jis pridūrė, kad vyriausybė stebi, kokį poveikį Europos rinkai sukels šis Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimas.

Paklaustas, ar yra kokių nors aplinkybių, kai Jungtinė Karalystė už rusiškas dujas mokės rubliais, B.Johnosono atstovas sakė žurnalistams, kad tai nėra kažkas, „ką mes ketiname daryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas