Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas pasiūlė rekordinio dujų kainų šuolio Europoje priežasties ieškoti Kijeve

Ukraina, principingai neimportuojanti dujų iš Rusijos, o perkanti jas Europoje, gali būti viena iš stebimo kainų spurto Europos neatidėliotinų sandorių rinkoje priežasčių, pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo žodžiais, „Gazprom“ šią savaitę nerezervuoja tranzitinio dujotiekio Jamalas-Europa pajėgumų, nes dujų pirkėjai Europoje nepateikė paraiškų, todėl šis vamzdynas dabar naudojamas atvirkštine kryptimi, ir neatmestina galimybė, kad šios dujos iš Vokietijos per Lenkiją nukreipiamos į Ukrainą.

„Mūsų dujų didžiausia vartotoja Europoje – Vokietija – 50–51 mlrd. kubinių metrų per metus. Vokietijai patiekėme plius 5,6 mlrd. kubų dujų, tai yra daugiau kaip dešimtadaliu – tai yra solidu. Tiekiama į Vokietiją pagal ilgalaikes sutartis, o kaina – 3-4-6-7 kartus mažesnė nei neatidėliotinų sandorių rinkoje. Net perpardavus vieną milijardą kubų dujų galima uždirbti beveik milijardą dolerių. Tai yra verslas“, – per kasmetinę spaudos konferenciją ketvirtadienį kalbėjo V.Putinas.

Rusijos prezidento teigimu, vietoj to, kad būtų didinamos dujų atsargos Vokietijoje, ir taip pat mažinamos kainos, dujos šiuo vamzdynu pumpuojamos atgal į Lenkiją, kuri turi jungtį su Ukraina.

„Ir prie čia „Gazprom“?“, – pabrėžė V.Putinas.

Žurnalisto paklaustas, ar „Gazprom“ yra kaltas dėl dujų stygiaus Europoje, prezidentas atsakė: „Žinoma, kad ne. Tame nėra tiesos. Tai tik bandymas vėl viską apversti aukštyn kojomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito