Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarop elektros kaina pasieks šių metų rekordą: suklusti reikėtų turintiems lanksčius planus

Antradienį vakarop didmeninė elektros kaina Lietuvai biržoje „Nord Pool“ pašoks į viršų ir valandai pasieks šių metų rekordą: 777 eurus už megavatvalandę (MWh) – t.y. 77,7 cento už kilovatvalandę (kWh). Turintiems fiksuotus planus šis šuolis įtakos neturės, tačiau pasirinkusiems lanksčius valandinius biržos planus šią valandą elektrą verčiau pataupyti.
Do Architects biuras
Do Architects biuras. Asociatyvinė nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Brangiausiai šiais metais elektra kainuos 16–17 valandą Lietuvos laiku – 777 eurus už megavatvalandę. Tokia pat kaina bus ir Latvijoje bei Estijoje.

Kaip 15min komentavo „Litgrid“ komunikacijos projektų vadovas Matas Noreika, elektros kainos šuolį lemia kelios priežastys – tarp jų ir dėl gedimų sustojęs Suomijos branduolinis reaktorius.

„Sekmadienį vakare neplanuotai sustojo Olkiluoto 3 reaktorius Suomijoje, kurio galia siekia 1,6 GW. Tuo pačiu regione šiuo metu labai sumažėjusi vėjo gamyba, o Baltijos šalyse remontuojamos kelios šiluminės elektrinės, tarp jų ir Elektrėnų kombinuoto ciklo blokas“, – komentavo M.Noreika.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais

Pasak jo, šias elektrines pakeičia kitos, kurios įprastai elektros negamina, todėl laikinai stebimos didesnės valandinės elektros kainos.

„Šiuo metu planuojama, kad Olkiluoto 3 vėl pradės gamybą šiandien, antradienį, taip pat prognozuojama, kad vėjas vėl pradės stiprėti ir tai turėtų teigiamai veikti kainas“, – pridūrė „Litgrid“ atstovas.

Gyventojai, pasirinkę fiksuotus elektros planus, neturėtų sukti galvos dėl laikinai pakilusios elektros kainos, tačiau tie buitiniai vartotojai, kurie įsirengę išmaniuosius skaitiklius ir pasirinkę valandinius biržinius planus, minėtu laikotarpiu elektrą gali pataupyti. Tuo tarpu biržinius mėnesinius planus turintiems gyventojams taip pat nieko daryti nereikia, nes kainų šuoliai atsispindi mėnesio gale paskaičiuojamoje vidutinėje elektros kainoje.

Rekordas – 4 eurai už kilovatvalandę

Pastarasis elektros kainų rekordas buvo fiksuotas 2022 metų rugpjūčio 17 d., kai didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvai, Latvijai ir Estijai laikinai pasiekė net 4000 eurų už megavatvalandę (MWh) – t. y. 4 eurus už kilovatvalandę (kWh). Tą valandą dalis verslų, norėdami sutaupyti, net išjungė kondicionierius, elektrą ar apribojo gamybą.

Tuo tarpu šį antradienį vidutinė elektros kaina sieks 287,8 eurus už MWh ar beveik 29 centus už kWh. Panaši kaina buvo fiksuota 2022 gruodį – 264 eurai už MWh. Jau trečiadienį elektros kaina kris ir vidutiniškai pasieks 120 eurus už MWh.

Tai vis tiek bus didesnė kaina nei matytos pastarosiomis savaitėmis. „Litgrid“ teigia, kad praėjusią savaitę atšalus orams sparčiai didėjo elektros suvartojimas, o dėl didėjančios paklausos visame regione augo ir elektros kainos.

Lapkričio 13–19 dienomis vidutinė didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje per savaitę augo 3 proc. iki 104 eurų už megavatvalandę (MWh).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas