Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 19

Savivaldybei 83 mln. eurų grąžinti įpareigotos „Veolia“ vadovas Lietuvai: jaučiamės laimėtojais

„Veolia“ vadovas Lietuvai Pawelas Orlofas 15min sako, kad „Veolia“ yra labai patenkinta pasiektu rezultatu Stokholmo arbitraže ir laiko save jo laimėtoju, nepaisant to, kad Vilniaus savivaldybei sumokės daugiau nei gaus patys. Jau beveik 25 metus Lietuvoje veikianti įmonė (anksčiau veikė kaip „Dalkia“) tebeturi sutartis su penkiomis savivaldybėmis ir veiklą nori tęsti, o galbūt net ir dar plėstis.
„Litesko“ valdomas Alytaus šilumos ūkis
„Litesko“ valdomas Alytaus šilumos ūkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip jau minėta, Stokholmo arbitražo sprendimu gruodžio pradžioje baigėsi septynerius metus trukęs „Veolia“, jos valdomos „Vilniaus energijos“ ir Vilniaus savivaldybės ginčas dėl sostinės šilumos ūkio valdymo.

Abi septynerius metus trukusio proceso pusės nurodo, kad džiaugiasi sprendimu. Tiesa, tiek vienų, tiek kitų finansinė matematika labai skiriasi.

Arbitražo tribunolas, tenkinęs vienus reikalavimus ir atmetęs kitus, Vilniaus savivaldybei ir „Vilniaus šilumos tinklams“ iš „Veolia“ priteisė daugiau nei 83 mln. eurų vertės turto ir lėšų. Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) „Veoliai“ ir „Vilniaus šilumos tinklams“ turės išmokėti 26,9 mln. eurų reikalavimų sumos.

Tad Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad iš „Veolia“ gaus 56,1 mln. eurų, tuo tarpu pati įmonė pirmadienį pranešė, kad miestui pervedė galutinę 35 mln. eurų kompensaciją.

Skirtumas atsiranda, nes tiek savivaldybė, tiek „Veolia“ skirtingai traktuoja turtą – vertybinius popierius ir šilumos energijos apskaitos infrastruktūrą (jų vertė – apie 21,5 mln. eurų). Savivaldybė šį skaičių į kompensacijos sumą įtraukia, „Veolia“ – ne. Ši dalis pripažinta savivaldybei, tačiau jos „mokėti" – skirtingai nei jau minėtus 35 mln. eurų – prancūzų kapitalo kompanijai nereikės.

Su 15min kalbėjęs „Veolia Energia Warszawa“ vadovas ir valdybos pirmininkas bei, nuo rugpjūčio 1 d., „Veolia“ vadovas Lietuvai Pawelas Orlofas sakė, kad sprendimas pilnai uždaro visus klausimus dėl sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas