Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 18 /14:39

„Perlas energija“ stabdant veiklą, VERT pradeda tyrimą: sako, kad įmonės argumentai kelia įtarimų

Nepriklausomam elektros tiekėjui „Perlas energija“ nusprendus stabdyti veiklą, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius neslepia, kad tokio sprendimo pagrįstumas kelia abejonių. Anot reguliatoriaus vadovo, turimi preliminarūs duomenys rodo, kad su tiekėjo finansine sveikata sprendimas nėra susijęs, o nutraukus veiklą akcininkai gali gauti naudos.
VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai
Renatas Pocius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bendrovei pranešus, kad stabdo nepriklausomą elektros energijos tiekimo veiklą, reguliavimo tarnyba pradeda patikrinimą, jo metu bus siekiama įvertinti nepriklausomo elektros tiekėjo veiklos stabdymo pagrįstumą, įvertinsime visų vartotojų, su kuriais buvo sudarytos sutarys, nutraukimo pagrįstumą”, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R.Pocius.

Pasak jo, taryba turi preliminarios informacijos, kad tiekėjo veiklos stabdymas nėra susijęs su įmonės neigiamais finansiniais rodikliais.

„Matome, kad sprendimas yra susijęs su bendrovės nenoru ieškoti alternatyvų ateities rizikų valdymui“, – sakė R.Pocius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai

„Bendrovė pateikė VERT preliminarius skaičius ir mes iš jų matome, kad su įmonės finansine sveikata viskas yra gerai. Mes įtariame, kad dėl susidariusios situacijos įmonės akcininkai gali gauti naudos“, – pridūrė jis.

VERT įtaria, kad bendrovė savo veiksmais gali siekti visus nuostolius, kurie atsirastų dėl tokio sprendimo, perkelti ant valstybės ir kitų rinkos dalyvių pečių. Tiesa, konkrečių skaičiavimų R.Pocius kol kas nepateikė.

„Jau anksčiau esame kreipęsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų apsaugotas viešasis interesas. Gavę detalesnių duomenų pateiksime juos, kad prokuratūra galėtų įvertinti susidariusią situaciją“, – sakė R.Pocius.

Pasak reguliatoriaus pirmininko, įstatymai numato, kad apie veiklos stabdymą įmonė turi informuoti ne vėliau nei prieš tris savaites, o šiandieninis pranešimas šių teisės aktų reikalavimų neatitinka.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VERT pirmininko Renato Pociaus komentaras žiniasklaidai

Kalbėdamas apie tai, kokių veiksmų šiuo atveju turi imtis „Perlas energija“ vartotojai, VERT vadovas sakė, kad suvartojantys iki tūkstančio kilovatvalandžių elektros energijos per metus gyventojai gali likti visuomeniniame tiekime, o visi kiti, jo teigimu, turėtų rinktis kitą tiekėją jau dabar.

R.Pocius taip pat akcentavo, kad šįryt įmonės pranešimas nutraukti veiklą reguliatorių apskritai nustebino.

Paklausus, ar įmonės turimo turto, kurį sudaro 15 mln. eurų, užtektų vartotojams kompensuoti kainų skirtumą, VERT vadovas atsakė teigiamai.

„Bendrovė šiandien gali vykdyti veiklą, rizikų nėra, o kalbant apie pakankamumą – pagal tuos duomenis, kuriuos įmonė pateikė, matyti, kad jie yra pakankami. Mes, gavę detalesnę informaciją, galėsime padaryti atitinkamas išvadas, ar bendrovė, skaičiuodama galimas kompensacijas, jas vertino objektyviai“, – sakė R.Pocius.

Nustačius pažeidimų, įmonė gautų iki 10 proc. praėjusių metų apyvartos siekiančią baudą, kuri sudarytų apie 1 mln. eurų.

R.Pocius taip pat nesutiko, kad antrąjį liberalizavimo etapą reikėjo atidėti.

„Ar būtų liberalizacijos procesas, ar jo nebūtų, rinkos kainos būtų tokios, kokios yra šiandien. Vartotojas mokėtų aukštas elektros kainas. Šiandien dėl pirmo ir antro liberalizacijos etapų vartotojai moka dukart mažiau. Vakar energetikos ministras įvardijo, kad pirmojo etapo vartotojai moka 17 centų už kilovatvalandę, o antrojo etapo – 25 centus be kompensacijos“, – teigė jis.

Įmonė teigė praradusi klientų ir institucijų pasitikėjimą

„Perlas energija“ ketvirtadienį pranešė, kad nutraukti veiklą paskatino kelios priežastys. Visų pirma – kaip nurodė tiekėjas, dėl prieš savaitę priimto sprendimo perkelti visus klientus į biržos planus įmonė prarado pasitikėjimą iš klientų ir atsakingų institucijų.

„Tai reiškia, kad pritraukti naujų klientų artimiausiu metu būtų neįmanoma. Antra, esami klientai aktyviai nutraukinėja sutartis: šiuo metu yra apie 20 tūkst. nutraukimų, kas gali atrodyti nedaug bendrame klientų krepšelyje, tačiau matome nutraukimų tempą, žinome, kad skaičius bus tikrai didelis ir galime būti nepajėgūs tiekti elektros likusiems klientams, jei prarasime didelę dalį turimos klientų bazės. Trečia, kreditoriai, iki šiol finansavę mūsų veiklą, tai daryti atsisako“, – nurodė „Perlas energija“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė

Pasak įmonės vadovo, akcininkai negaus jokio turto, liksiančio po atsiskaitymo su visais partneriais ir kreditoriais, lėšas naudos kompensuojant klientams kainų padidėjimą.

„Šiuo metu intensyviai dirbame ruošdami kompensavimo mechanizmą, kalbamės su Energetikos ministerija ir VERT, tačiau jau dabar aišku, kad kompensuosime kainos skirtumą tarp fiksuotos mūsų kainos, kuri buvo sutartyje, ir naujo tiekėjo naujos kainos. Tokį kompensavimą taikysime klientams, kurių sutartyse vis dar galioja fiksuota kaina, ir tais atvejais, jei jie iki rugpjūčio 28 d. pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą. Detaliai apie kompensavimo schemą klientus informuosime netrukus“, – nurodė įmonė.

Apie sprendimą keisti visų klientų sutartis „Perlas energija“ pranešė rugpjūčio 5 dieną. Teisininkai tuo metu komentavo, kad toks žingsnis pažeidžia sutartyje išvardytas nuostatas.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba praėjusią savaitę nurodė, kad kai kurios gyventojų sutarčių su „Perlas energija“ sąlygos pažeidžia šalių teisių ir pareigų pusiausvyrą bei nepagrįstai riboja vartotojų teises ir interesus.

Energetikos ministras Dainius Kreivys savo ruožtu pažadėjo, kad artimiausiu metu ministerija parengs nepriklausomų elektros tiekėjų veiklos reguliavimo pokyčius. Taip pat planuojama bent metams atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizacijos etapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito