Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reguliuotojo prognozė: visuomeninio elektros tiekimo tarifas nuo liepos galėtų būti perpus mažesnis

Prognozuojama elektros rinkos kaina nuo kito pusmečio galėtų sudaryti apie 179 eurų/MWh, kas iš esmės leistų antro pusmečio visuomeninio elektros tiekimo kainos ribą sumažinti dvigubai, iki 28–29 ct/kWh, ketvirtadienį žiniasklaidai sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius. Jis taip pat užsiminė, kad racionaliau būtų taikyti kompensacijas tik pirmiems 100–150 kWh, tačiau pabrėžė, kad tai bus ne VERT, o Vyriausybės sprendimas.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visuomeninis elektros tarifas šiuo metu yra 56,5 ct/kWh, tačiau pritaikius maksimalią galimą nuolaidą jis siekia 28 ct/kWh.

Visi visuomeninio tiekimo klientai moka tokią elektros kainą iki liepos 1 d. Tuomet VERT nustatys naują visuomeninio tiekimo įkainį, remiantis situacija elektros biržoje.

R.Pocius mano, kad dabartinė situacija leistų kalbėti apie perpus mažesnį tarifą – jis nuo liepos 1 d. galėtų siekti 28 ct/kWh, tačiau jau be kompensacijų iš biudžeto.

„Pagal mūsų modeliavimus šiandien prognozuojama rinkos kaina galėtų sudaryti apie 179 eurų/MWh, kas iš esmės leistų turėti antro pusmečio visuomeninio elektros tiekimo kainos ribą, apie 28–29 ct/kWh“, – kalbėjo VERT vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad VERT palaikytų dabartinio kompensacijų modelio korekciją – dabar tarifo perviršis, skaičiuojant nuo 28 ct/kWh ribos iki 56,5 ct/kWh, kompensuojamas visiems vartotojams, nepriklausomai nuo bendro jų elektros suvartojimo.

„Diskutuojame su kitais ES reguliuotojais ir praeitais metais susitikime su prezidentu mes išsakėme savo siūlymą, koks galėtų būti taikomas kompensavimo modelis. Mūsų vertinimu, labiausiai pasiteisinęs ir efektyviausias modelis yra kompensavimas pirmųjų 100–150 [suvartotų] kWh“, – kalbėjo R.Pocius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius

VERT vadovas pabrėžė, kad toks modelis skatintų elektros energiją vartoti efektyviau, be to, būtų labiau orientuotas į socialiai pažeidžiamus vartotojus.

„Jis yra gana paprastas taikyti, administracinė našta yra nedidelė“, – kalbėjo R.Pocius.

VERT vadovas pridūrė, kad tai nėra reguliuotojo kompetencija – dėl tikslios kompensacijos ir jos poreikio nuo liepos 1 d. spręstų Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas