Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 28 /12:34

Vilniaus ir Panevėžio darželiuose bei gydymo įstaigose prasideda šildymo sezonas

Nuo penktadienio Vilniaus ir Panevėžio darželiuose ir sveikatos priežiūros įstaigose prasideda šildymo sezonas. Kai kurios šių įstaigų jau šildomos ir Klaipėdoje. Ar šildytis įstaigose bei daugiabučiuose, savo nuožiūra gali spręsti įstaigų vadovai bei gyventojai, jeigu tam pritaria dauguma.
Katė šildosi
Šildymas / 123RF.com nuotr.

Šildymo sezono pradžia gydymo ir mokymo įstaigose skelbiama atsižvelgus į pastarųjų trijų parų vidutinę oro temperatūrą, kuri buvo žemesnė nei +10°C.

„Stebint faktinę lauko temperatūrą ir artimiausias orų prognozes, šildymo sezonas Vilniaus daugiabučiuose šią savaitę dar nebus skelbiamas, dėl šildymo sezono pradžios bus sprendžiama kitos savaitės pradžioje“, – praneša Vilniaus miesto savivaldybė.

Šildosi ne tik Vilnius

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas BNS sako, kad šildymo sezono pradžios mieste skelbti kol kas neplanuojama.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Olego Mariničiaus, šildymas įjungtas keliuose uostamiesčio vaikų darželiuose ir ligoninėse, tačiau pradėti šildymo sezono dar taip pat neplanuojama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šaltis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šaltis

Panevėžio miesto savivaldybės laikinoji Komunikacijos skyriaus vedėja Vilma Kučytė BNS teigia, kad pirmadienį savivaldybėje bus sprendžiama dėl daugiabučių šildymo. Jis gali būti pradėtas jau kitą trečiadienį.

„Jau nuo šiandien gali šildytis visos ikimokyklinės ir mokyklinės įstaigos ir sveikatos įstaigos“, – BNS teigia ji.

Daugiabučių gyventojai gali ir nelaukti

Daugiabučių gyventojai gali ir patys pasirinkti, kada įjungti šildymą – daugumos prašymu šildymą anksčiau gali įsijungti tie vilniečiai, kurių namų prižiūrėtojai tinkamai pasirūpino šildymo sistema.

„Sprendimas turi būti priimtas, kai daugiau kaip 50 proc. namo gyventojų sutinka pradėti šildymą anksčiau, nei jis pradedamas bendrai visame mieste, ir tik tuose pastatuose, kurių šilumos punktai yra prijungti pagal nepriklausomą prijungimo schemą. Šilumos punktai, prijungti pagal priklausomą schemą, gali būti pradėti šildyti tik savivaldybei paskelbus apie šildymo sezono pradžią.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Laiptinė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Laiptinė

Jei pastatas yra paruoštas šildymo sezonui ir gyventojai priėmė sprendimą šildymą pradėti anksčiau, nei savivaldybė paskelbs šildymo sezono pradžią, pastato valdytojas praneša, jog šildymą norėtų pradėti anksčiau [...]“, – nurodo Vilniaus miesto savivaldybė.

Ruošėsi nuo gegužės

AB „Vilniaus šilumos tinklų“ Technikos vadovas Jevgenijus Sakovičius, tikina, kad įmonė yra pasiruošusi sostinėje pradėti šildymo sezoną, o visus būtiniausius darbus yra užbaigusi rugsėjo viduryje.

„Šįmet nuo gegužės iki rugsėjo vidurio perdavimo tinkle atlikome 42 šilumos trasų hidraulinius bandymus ir pašalinome nustatytus defektus, daugiausia jų buvo užfiksuota Žirmūnų mikrorajone ir Senamiestyje. Atlikome ypač didelio masto Pilaitės trasų remontą, vykdėme visų šilumos gamybos pagrindinių ir pagalbinių įrenginių (garo ir vandens šildymo katilų, garo turbinų, dujų ir mazuto tiekimo įrenginių, slėginių indų ir vamzdynų, sukamųjų mechanizmų, termofikacinių įrenginių, elektros ir automatikos įrenginių) remontus“, – pranešime cituojamas J.Sakovičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Šildymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Šildymas

VŠT atstovo teigimu, įmonė tik šilumos trasų rekonstrukcijoms šiemet skyrė apie 2,6 mln. eurų ir pateikė 11 paraiškų Europos Sąjungos paramai gauti dėl šilumos trasų modernizavimo.

Pastaraisiais metais šildymo sezonas Vilniuje buvo pradėtas spalio pradžioje: 2014-aisias – spalio 22 dieną, 2015-aisiais – spalio 8 dieną, o 2016-aisiais – spalio 6 dieną, pernai – spalio 5 dieną.

Pradedant naują šildymo sezoną, pirmiausia pradedami šildyti sostinės darželiai ir mokyklos, gydymo įstaigos ir tik po to – gyvenamųjų rajonų daugiabučiai ir įmonės.

Šildymo pradžia savivaldybėse – panaši

Vilniaus savivaldybės Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas pastebi, kad daugeliu atvejų šildymo sezono pradžia skirtingose savivaldybėse yra panaši, labiau išsiskiria tik pajūrio regionas.

„Šildymas kitose savivaldybėse pradedamas atsižvelgus į oro sąlygas ir nebūtinai sutampa su Vilniaus miesto šildymo sezono pradžia. Pavyzdžiui, Klaipėdoje paprastai klimatas švelnesnis, oro temperatūra būna aukštesnė, tad šildymo poreikis yra skirtingas“, – portalui Lrt.lt pasakoja K.Karosas.

Nors pastarosios kelios dienos buvo šaltos, anot Vilniaus universiteto Geomokslų instituto doktoranto klimatologo Justino Kilpio, šildymo sezonas neturėtų prasidėti anksčiau nei jau įprasta.

„Pastarosios kelios dienos buvo tikrai vėsios, vidutinė paros temperatūra siekė 10 ar mažiau laipsnių. Įžengėme į tikrąjį rudenį, kada rytais būna šalnos, o dienomis temperatūra nepakyla aukščiau 12–14 laipsnių. Tačiau kitą savaitę, ypač jos pabaigoje, yra tikėtinas šiltesnio oro įsiveržimas iš pietų – temperatūra vėl pakils. Laukia permainingi orai, vieną dieną vidutinė paros temperatūra gali būti žemesnė nei 10 laipsnių, kitomis – aukštesnė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Malkos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Malkos

Už šildymą mokėsime daugiau

Ankstesnių šildymo sezonų pradžios datos atitinka ilgametį klimatologinį vidurkį, kada vidutinė paros temperatūra tampa žemesnė nei 10 laipsnių. Dėl to šildymo sezonas dažniausiai ir prasideda spalio pirmos savaitės pabaigoje ar antrą spalio savaitę. Šiemet neturėtų būti kitaip“, – sako J.Kilpys.

Šių metų šildymo sezoną pasitiksime gerokai išaugusiomis dujų, biokuro, malkų kainomis, tad ir namų šiluma kainuos brangiau. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) vadovas Valdas Lukoševičius LRT.lt sako, kad šildymo išlaidos gyventojams, šilumos tiekėjų skaičiavimais, gali augti nuo 5 iki 12 ar net 15 proc.

Skaičiuojama, kad šiluma gali brangti nuo 5 iki 12 ar 15 proc.

„Dujos, biokuras, malkos ir elektra brangsta, o šios kainos yra tarpusavyje susijusios – niekur nedingsi. Biokuras stipriai pabrango, palyginti su praėjusių metų kainomis. Tiek, kiek dabar jo nupirkta, jis yra daug brangesnis. Žinoma, jis nupirktas dar ne visas, bet ta dalis, kuri, pagal sutartį, numatyta žiemai, yra brangesnė.

Tuose miestuose, kurių kuro balanse dar yra didelė dujų dalis, kainų lygis ir taip yra aukštesnis, o šį šildymo sezoną jis dar augs, nes dujų kaina, palygini su praėjusiais metais, padidėjo beveik trečdaliu. Paprašėme visų mūsų asociacijos įmonių skaičiavimų, kiek šį sezoną galėtų brangti šildymas. Skaičiuojama, kad šiluma gali brangti nuo 5 iki 12 ar 15 proc.“, – kalba LŠTA vadovas V.Lukoševičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas