Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08 /16:33

Nepriklausomas tiekėjas „Vilniaus elektra“ stabdo veiklą, M.Dubnikovas primena situaciją JK

Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Vilniaus elektra“ stabdo veiklą, 15min patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VERT). Tarnybos atstovė Loreta Kimutytė sakė, kad „Vilniaus elektra“ turėjo finansinių įsiskolinimų ir VERT pranešimą apie nutraukiamą veiklą gavo gruodžio 6 dieną. Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas, finansų analitikas Marius Dubnikovas primena tiekėjų bankrotus Jungtinėje Karalystėje.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

L.Kimutytės teigimu, „Vilniaus elektra“ neatsiskaitė Kauno termofikacinei elektrinei už elektros energijos balansavimo paslaugas.

Delfi.lt teigimu, artimiausiu metu šio tiekėjo klientams elektrą tieks „Energijos skirstymo operatorius“ ir „Ignitis“, bet pati „Vilniaus elektra“ ragina pereiti pas „Elektrum Lietuva“.

Pranešime klientams bendrovė „Vilniaus elektra“ informavo, kad nepriklausomo elektros energijos tiekėjo veiklą stabdo nuo 2021 metų gruodžio 8 dienos.

„Elektrum Lietuva“ komunikacijos projektų vadovė Jūratė Rupšienė 15min teigė, kad „Vilniaus elektrai“ paprašius, bendrovės klientams pateikė pasiūlymą pakviesdami pasirinkti „Elektrum“.

„Manome, kad tai yra atsakingas „Vilniaus elektros“ žingsnis susidarius tokiai situacijai – noras pasirūpinti savo klientais. Nes tarp visų bendrovės klientų yra tų, kuriems teks rinktis kitą nepriklausomą tiekėją, jei nenorės patekti į garantinį tiekimą. Dalis galės tiesiog grįžti pas visuomeninį tiekėją.

O bendrovės sprendimas pasitraukti iš nepriklausomo tiekimo veiklos mūsų labai nestebina – nuo pat liberalizavimo pradžios buvo aišku, kad situacija keisis, kol visiškai nusistovės. Taip ir nutiko – metų pradžioje perėmėme „Inregnum klientus“, o dabar štai dar viena įmonė traukiasi“, – rašoma J.Rupšienės komentare 15min.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje

„Žinoma, dėl klientų ir kolegų apmaudu, bet tai yra natūralūs dalykai, kitose šalyse vyko tie patys procesai, taip nutiko ir Latvijoje, ir Estijoje. Na akivaizdu, kad elektros rinka reikalauja žinių, išmanymo ir patirties, tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Juo labiau, kad šiuo metu situacija išties nekasdienė ir sudėtinga, kainos rekordinės, net ir sektoriaus senbuviai susiduria su sunkumais (turime pavyzdžių kitose šalyse), tad ne išimtis ir Lietuva“, – pridūrė ji.

M.Dubnikovas primena atvejus JK

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas, finansų analitikas Marius Dubnikovas 15min komentuodamas situaciją priminė, jog panašūs atvejai yra nutikę Jungtinėje Karalystėje. Pakilus elektros energijos kainai, kai kurios įmonės bankrutuoja, nes negali įgyvendinti savo įsipareigojimų ir už fiksuotą kainą tiekti energiją.

„Manau, kad šioje vietoje nutiko tas pats“, – kalbėjo jis.

PLAČIAU SKAITYKITE: Kas nutiktų, jei bankrutuotų energijos tiekėjas ir ko reiktų pasimokyti iš krizės JK

Ar dar tokių atvejų artimiausiu metu galima tikėtis, M.Dubnikovas negalėjo pasakyti. Tai, anot jo, priklausys nuo to, kiek panašių įsipareigojimų kompanijos yra prisiėmusios.

Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas
Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas

„Niekas nesitikėjo, kad elektros kaina pakils kokius 3 kartus. Fiksuotos kainos turėjo būti įgyvendinamos tokiu būdu, kad turėjo nusipirkti energiją fiksuota kaina. Kai kurios kompanijos, akivaizdu, rizikavo neįsigydamos elektros fiksuota kaina, bet tiekdamos fiksuota kaina ją savo klientams. Akivaizdu, kad kai kurios kompanijos nebegali to pateikti“, – tvirtino jis.

Pasak M.Dubnikovo, vartotojai, kurie buvo sudarę elektros tiekimo fiksuotomis kainomis, sudarydami naujas sutartis turės mokėti daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito