Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus taryba nusileido – nuspręsta leisti „Dalkia“ investuoti dar 72,5 mln. Lt į sostinės šilumos ūkį

Vilniaus taryboje – vėl ginčai dėl sostinės šilumos ūkį išsinuomojusios „Vilniaus energijos“. Pastarosios akcininkai, Prancūzijos bendrovė „Dalkia“ greičiausiai investuos dar 72,5 mln. Lt į aplinkosauginius įrengimus, be kurių miesto termofikacinės elektrinės negalės veikti. Anksčiau delsę politikai priversti skubėti, nes kitu atveju jau nuo 2014 metų sausio 1 dienos teks mokėti baudas. Jos – įspūdingos, per metus sieks daugiau nei 60 mln. Lt.
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai
„Vilniaus energija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto taryba po pateikimo pritarė sostinės šilumos gamybos įrenginių 2014-2016 metų aplinkosaugos investicijų planui. Specialiai dėl šio klausimo tarybos nariams teks iki metų pabaigos susirinkti dar kartą.

Šis investicijų planas Vilniaus taryboje buvo svarstytas jau ne vieną kartą, tačiau priimti sprendimo politikams vis nepavykdavo. Opozicija tvirtindavo, kad šios lėšos jau turėjo būti investuotos, o per paskutinį balsavimą spalio pabaigoje siūlymo nepalaikė ir dalis valdančiųjų, net buvo sukurta grupė, kuri privalėjo derėtis su „Vilniaus energija“ ir jos akcininke „Dalkia“, kad investicijų miestas pasibaigus šilumos tinklų nuomos sutarčiai neturėtų išpirkti už likutinę vertę – daugiau nei 50 mln. Lt.

Mes kalbėjome savo frakcijoje... Mes neturime išeities, juk baudų nemokėsim. O jeigu nepritarsime, tai kai kas tik apsidžiaugs... – kalbėjo Jonas Pinskus.

Šios darbo grupės vadovu tapo vicemeras Jonas Pinskus, priklausantis Darbo partijos frakcijai, kuri irgi nepalaikė šio sprendimo per paskutinį balsavimą. Tačiau, kaip teigia pats, iš šitų pareigų atsistatydino. „Mes buvome pasikvietę „Vilniaus energijos“ vadovus, uždavėm jiems klausimus, bet po to aš atsistatydinau iš tos darbo grupės vadovo pareigų. Tad reikėtų mero klausti, kaip tai darbo grupei sekėsi toliau“, – teigė J.Pinskus.

Palyginti su anksčiau teiktu klausimu, naujame projekte pasikeitė tik tai, kad viešasis konkursas vyks per Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisiją.

„Mes kalbėjome savo frakcijoje... Mes neturime išeities, juk baudų nemokėsim. O jeigu nepritarsime, tai kai kas tik apsidžiaugs...“ – gana miglotai apie klausimą dėl „Dalkia“ investicijų kalbėjo Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vidas Urbonavičius
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vidas Urbonavičius

Tačiau sostinės tarybos opozicija savo nuomonės keičia – anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovo Vido Urbonavičiaus, jie nepalaikys tokio sprendimo ir priešinsis, kad miestas „Vilniaus energijai“ ir jos akcininkams prasiskolintų dar dešimtis milijonų litų.

„Ekonominės sankcijos iš tiesų yra numatytos, bet kiek aš esu susidūręs dirbdamas Aplinkos ministerijoje, ne kartą teismai jas mažindavo net ne kartais, o šimtais kartų, nes atsižvelgiama į visuomenės interesą. Artūras Zuokas taip pat turėtų atsakyti į klausimą, kodėl bandoma tokiu būdu tas katilines pritaikyti ES reikalavimams ir nebuvo rūpinamasi, juk turėjo trejus metus, kai galėjo prašyti Europos Komisijos išimtis, EK per metus priima sprendimą. Argumentų yra daugiau nei pakankamai, kodėl tą atidėjimą galėjo padaryti, kad ir tai, jog šilumos tinklų nuomos laikas baigiasi“, – kalbėjo V.Urbonavičius.

Tarybos narys taip pat stebina Vilniaus RAAD pozicija, kuri grasina neišduosianti  Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimų jau nuo kitų metų, nors EK reikalavimai įsigalioja tik nuo 2016 metų.

Jeigu taryba nepritartų, vilniečiams tai papildomai kainuotų 60 mln. Lt. Tokį raštą esame gavę iš Aplinkos, kad jie taikys mums tokias baudas, jeigu Vilniaus miesto taryba nepritars priemonių planui, kurios sumažintų išmetamų teršalų kiekiui į atmosferą, – teigė A.Zuokas.

V.Urbonavičius teigė nemanąs, kad ką nors pakeis ir tai, jog viešuosius pirkimus skelbs ne pati „Vilniaus energija“, o sostinės savivaldybė – esą vis tiek greičiausiai konkursą laimės su „Icor“ grupe susijusi įmonė. O visas šis sprendimas tėra noras kuo ilgesniam laikui susieti Vilniaus šilumos tinklus su dabartine nuomininke „Vilniaus energija“.

A.Zuokas dar prieš posėdį tvirtino, kad šis balsavimas turi parodyti, ar tarybos nariai atsakingai vertina situaciją, ar tik linkę politikuoti. „Jeigu taryba nepritartų, vilniečiams tai papildomai kainuotų 60 mln. Lt. Tokį raštą esame gavę iš Aplinkos, kad jie taikys mums tokias baudas, jeigu Vilniaus miesto taryba nepritars priemonių planui, kurios sumažintų išmetamų teršalų kiekiui į atmosferą“, – teigė meras.

Vilniaus vadovas taip pat tvirtino, kad miestas neprivalės tų investicijų išpirkti savo lėšomis, nes visa tai įskaičiuota į tarifą už šilumos energiją. Bet esą šilumos kainos tai nepadidins.

„Vilniaus energijos atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas 15min.lt sakė, kad jeigu toks planas nebus patvirtintas ir trys jėgainės – dvi Vilniaus termofikacinės elektrinės (Nr. 2 ir Nr. 3) ir Ateities g. esanti rajoninė katilinė – nustotų tiekti šilumą, miestas nebūtų aprūpinamas pakankamu šilumos kiekiu. Esą filtrai bus būtini visoms dujas deginančioms jėgainėms, o tokios Vilniuje pagamina 80 proc. šilumos. 

Jeigu Vilniaus taryba nepatvirtins investicijų plano iki Naujųjų metų, kitąmet jai grės įspūdingos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sankcijos – 60 mln. Lt per metus, t. y. 164 555 Lt per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas