Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visu pajėgumu veikiantis Klaipėdos SGD terminalas ieškos būdų didinti apimtis

Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas prasidėjus Rusijos sukeltai energetikos krizei Europoje veikia visu pajėgumu, bet nespėja patenkinti visos paklausos, todėl keis pajėgumų skirstymo modelį: terminalo pajėgumus klientai galės rezervuoti ne vieneriems metams, kaip iki šiol, o ilgesniam – 5–10 metų – laikotarpiui. Toks modelis, anot terminalo vadovų, užtikrintų stabilumą.
Klaipeda, SGD terminalas
Klaipeda, SGD terminalas / KN media nuotr.

Ilgalaikių pajėgumų skirstymo procedūra bus pradedama kitą savaitę.
Nuo šių metų pradžios Klaipėdos SGD terminalas turi tik didžiuosius dujovežius, mažųjų, kuriais daugiausiai importuotos rusiškos gamtinės dujos, nelikę.

Šiais metais didžiausias tiekimo šaltinis – JAV (81 proc.), vėl gabenamos dujos iš Norvegijos (10 proc.), Egipto (5 proc.), Rusijos – 4 proc. Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, Klaipėdos SGD terminale rusiškų dujų nebeliko.

Iki šių metų Klaipėdos SDG apkrova siekė 66 proc., nuo gegužės 1-osios terminalas veikia visu pajėgumu.

Kaip teigė Mindaugas Navikas, terminalą valdančios „Klaipėdos naftos“ komercijos direktorius, šiemet rekordiniai metai visoje Europoje dėl paprastos priežasties – dujų tiekimas per vamzdynus yra sutrikęs.

„Rusija nebėra didžiausias tiekėjas Europoje, tai susiję ir su garsiaisiais sustojimais „Nord Stream“. Vyksta energetinis karas, kurį Europa kariauja. Visas pasekmes mes jaučiame per sutrikusius srautus, didesnę dujų ir elektros kainą“, – sakė M.Navikas.

Vien šių metų paskutiniam ketvirčiui SGD terminalo pajėgumų paklausa viršijo pasiūlą keliskart.

„Iš didesnio terminalo užimtumo vienareikšmiškai laimi Lietuvos vartotojai, nes mažėja terminalo išlaikymo kaštai“, – aiškino Vaidotas Bručkus, „Klaipėdos naftos“ Reguliuojamos veiklos vadovas.

KN informacija/Klaipėdos SGD terminalo panaudojimo lygis
KN informacija/Klaipėdos SGD terminalo panaudojimo lygis

Nuo rugsėjo keičiamas terminalo pajėgumų skirstymo modelis. Taigi dabar terminalo naudotojai galės rezervuoti pajėgumus ne vieneriems metams, kaip buvo iki šiol, o 5–10 metų. Skaičiuojama, kad perspektyvoje apie 60 proc. terminalo išdujinimo pajėgumų teks turintiems ilgalaikes sutartis.

Planuojama, kad jau kitais metais bus paskirstyti 4 SGD terminalo pajėgumų paketai po 6 tWh per metus. Planuojama, kad terminalas priims apie 38 didžiuosius krovininius laivus.

Toks modelis, anot M.Naviko, padės užtikrinti visos sistemos stabilumą.

Paraleliai ruošiamasi SGD terminalo pajėgumų išplėtimui. Galimybių studija parodys, kiek galima išplėsti Klaipėdos SGD terminalo pajėgumus, kurie šiuo metu siekia apie 3,8 mlrd. kubinių metrų per metus. Pajėgumus, padidinus išdujinimo greitį, norima padidinti iki 5 mlrd. kubinių metrų per metus. Tada būtų galima priimti 50–60 dujovežių.

2025-aisiais SGD terminalo laivo savininke taps bendrovė „Klaipėdos nafta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai