Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino vietininkas „Gazprom“ koncerne Aleksejus Mileris: gyveno kaip šešėlis ir dirbo kaip šešėlis

„Didžiausias pranašumas – meistriškai lankstydavosi. Vaikščiodavo smulkiais žingsneliais. Buvo visiškai nepastebimas. Gyveno kaip šešėlis ir dirbo kaip šešėlis...“ – tokį „Gazprom“ valdybos pirmininką 51 metų Aleksejų Milerį, penktadienį atvykstantį į Vilnių, prisimena jo bendražygiai.
Aleksejus Mileris
Aleksejus Mileris / „Scanpix“ nuotr.

Toks A.Mileris buvo prieš sėsdamas prie „Gazprom“ vairo. 2001 metais „Gazprom“ vadovo kėdė, iki tol priklausiusi ilgamečiam kompanijos vadovui Remui Viachirevui, atiteko „jaunam žmogui, kuriuo jis, prezidentas (Vladimiras Putinas), pasitiki“.

„Prezidentas Putinas laimėjo savo didžiausią pergalę per visą prezidentavimo laikotarpį. Didžiausios šalies kompanijos priešakyje atsidūrė žmogus, absoliučiai lojalus Putinui. (…) Nuo šiol „Gazprom“ ir Rusija bus valdomi iš vieno kabineto“, – rašoma knygoje „Gazprom“ – rusų ginklas“.

Knygos autoriai – Valerijus Paniuškinas ir Michailas Zygaras – „Gazprom“ pavaizdavo kaip Kremliaus alter ego, svarbiausią Rusijos valdžios ginklą.

„Gazprom“, kaip rašė „The Economist“, turi du valdovus – privačius investuotojus ir Kremlių. Kontrolinį akcijų paketą – daugiau nei 50 proc. akcijų – valdo Rusijos valstybė. Todėl įmonė siekia uždirbti dividendus privatiems akcininkams, bet  taip pat privalo vykdyti Kremliaus politiką. O tam reikalingas savas žmogus. Toks esąs A.Mileris.

Didžiausios šalies kompanijos priešakyje atsidūrė žmogus, absoliučiai lojalus Putinui.

V.Putino bendražygis

Sankt Peterburgo finansų ir ekonomikos institutą baigęs A.Mileris su V.Putinu dirbti pradėjo dar 1991 metais. Sankt Peterburge 1991-1996 metais jis dirbo miesto savivaldybės užsienio reikalų komitete, kuriam tuo metu vadovavo V.Putinas.

Kaip rašo lenta.ru, A.Mileris buvo atsakingas už miesto investicinių zonų plėtrą. Jis priviliojo į savo gimtąjį miestą pirmuosius užsienio kapitalo bankus.

A.Mileris kuravo ir apgyvendinimo verslą, buvo viešbučio „Europa“ valdybos pirmininkas.

1996-aisiais, kai tuometinis meras Anatolijus Sobčiakas pralaimėjo rinkimus Vladimirui Jakovlevui, A.Mileris pradėjo dirbti Sankt Peterburgo jūrų uoste – buvo plėtros ir investicijų direktorius.

1999 metais A.Mileris pradėjo dirbti kompanijai „Baltijos vamzdynų sistema“. Po metų jis grįžo pas buvusį savo vadovą V.Putiną, kuris jį pasiėmė į Maskvą ir paskyrė energetikos ministro pavaduotoju. Kaip paaiškėjo, būtent dėl to, kad vėliau patikėtų „Gazprom“ vairą A.Mileriui.

V.Paniuškino ir M.Zygaro teigimu, „prezidentas norėjo, kad sprendimas pakeisti Viachirevą jo petrapiliškuoju protežė būtų priimtas vienbalsiai.“

Dėl to esą skubiai buvo iškviestas tada atostogavęs direktorių tarybos narys Faridas Gazizulinas. Direktorių tarybai pristatytas naujasis „Gazprom“ vadovas – „nervingas valdininkas su mažyčiais ūsiukais.“

A.Mileris vienos galingiausių ne tik Rusijos, bet ir viso pasaulio kompanijų vadovu tapo būdamas vos 39 metų. „O tada jis viso labo buvo tik senas prezidento pažįstamas“, – rašoma knygoje „Gazprom“ – rusų ginklas“. Pradėjęs vadovauti „Gazprom“, A.Mileris nusiskuto ūsus, įgijo ramaus laisvumo ir išmoko akinamai šypsotis.

Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris
Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris

Sunki pradžia

A.Mileriui, nepaisant V.Putino paramos, pradėti darbą „Gazprom“ buvo sunku. Netrukus po A.Milerio paskyrimo, žiniasklaidoje pasirodė informacija, esą jis prašėsi atleidžiamas iš pareigų.

Tačiau straipsnis buvo pašalintas, informaciją nutekinęs valstybės tarnautojas – atleistas.

„Aišku tik tai, kad jo prašymas vis tiek būtų atmestas, – antraip Putinui būtų tekę pripažinti, kad jis padarė klaidą. (…) Mileris buvo nepažeidžiamas. Bet ne todėl, kad buvo neklystantis, o todėl, kad Putinas nebuvo pasirengęs pripažinti tų klaidų. Kartą siaurame ratelyje Viachirevas įpykęs tarstelėjo, kad „Mileris po mėnesio pasikars“. Bet štai praėjo mėnuo, o Mileris kartis nė neketino. Gal ir todėl, kad kartis jam buvo uždrausta“, – rašoma knygoje „Gazprom“ – rusų ginklas“.

Mileris buvo nepažeidžiamas. Bet ne todėl, kad buvo neklystantis, o todėl, kad Putinas nebuvo pasirengęs pripažinti tų klaidų.

Pamažu, žingsnis po žingsnio, A.Mileris išmoko dirbti „Gazprom“. Pavyzdį jis ėmė iš V.Putino. Iš pradžių iš „Gazprom“ buvo pašalinti buvusio vadovo bendražygiai, po to po truputį postai atiduoti žemiečiams ir pažįstamiems.

„Mileris maksimaliai greitai sustatė patikimus žmones į pagrindines pozicijas. Patikimi žmonės turėjo maksimaliai greitai perimti pagrindinių „Gazprom“ finansinių srautų kontrolę ir atimti iš Viachirevo žmonių aktyvus, kuriuos šie buvo perkėlę iš kompanijos. Tuometis „Gazprom“ saugos tarnybos vadovas Sergejus Lukašas tvirtina, kad kadrai į visus svarbiausius postus buvo paskirti tiesiogiai suderinus su prezidentu“, – rašo  V.Paniuškinas ir M.Zygaras.

Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris
Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris

Kaip rašė „New York Times“, A.Mileriui „Gazprom“ vadovo karūna atiteko po to, kai kompanijai daugybę metų buvo vadovaujama labai prastai. Todėl A.Mileriui teko užduotis pastatyti ant kojų į nuostolius įklampintą Rusijos dujų milžiną.

A.Mileris nusprendė, kad kompanijos problemas galima išspręsti superkant ar kitaip išgaunant jos akcijas iš darbuotojų, padidinant dujų tiekimą, užtikrinant, kad nė ir vienas darbuotojas nevogs.

Buvusio vadovo statytinių pakeitimas savais žmonėmis buvo taupymo plano dalis. Tačiau, kaip rašo „Encyclopedia of Business“, A.Mileris nemanė, kad tą daryti reikia skubiai. 

A.Milerio nuopelnai

Pirmieji rezultatai pasirodė 2003 metais. Buvo sukurtas ilgalaikis kompanijos plėtros planas – nuspręsta koncentruotis ties konkurencingos rinkos sukūrimu, nauja kainodara, investicijomis. A.Milerio planas buvo paremtas Europos dujų – prioritetine „Gazprom“ – rinka.

Finansinis kompanijos stabilumas buvo pasiektas per trejus metus nuo A.Milerio vadovavimo pradžios. A.Mileris sėkmę lėmė lojali darbuotojų komanda – „Gazprom“ vadovas gerbė kiekvieną jų ir išmokė dirbti dėl bendro tikslo.

Nors A.Mileris aiškino, kad Europa bus pagrindinė „Gazprom“ rinka, jis tuo pačiu metu dairėsi ir kitų potencialių klientų. Jis studijavo Azijos šalis prie Ramiojo vandenyno, taip pat tyrė Kinijos, Japonijos, Korėjos rinkas.

Geriausiai apmokamų vadybininkų reitinge A.Mileris užėmė antrą vietą. Jis uždirba 25 mln. dolerių per metus.

Viena iš A.Milerio ilgalaikės strategijos dalių buvo ir dujų kainų padidinimas. Jis net neketino skaldyti „Gazprom“ į mažesnes įmones ir nesutiko su kompanijos privatizacijos idėja.

A.Mileris yra sulaukęs Rusijos kritikos dėl to, kad netikėjo skalūnų dujų revoliucija JAV, netikėjo ir suskystintų gamtinių dujų rinka. Tačiau, esą Kremliaus paragintas, A.Mileris praregėjo ir šiemet pareiškė, kad „Gazprom“ tikisi tiekti apie 15 proc.pasauliui reikalingų suskystintų gamtinių dujų.

Kaip rašo „Encyclopedia of Business“, „Gazprom“ bus didelė valstybės kompanija bent jau tol, kol jai vadovaus A.Mileris.

2012 metais rusiškojo „Forbes“ sudarytame geriausiai apmokamų vadybininkų reitinge vedęs ir sūnų turintis A.Mileris užėmė antrą vietą. Žurnalas skaičiuoja, kad jis uždirba 25 mln. dolerių per metus.

Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris
Vladimiras Putinas ir Aleksejus Mileris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai