Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ atsidėkoja vokiečiams: dujų kaina sumažėjo 56 procentais

Ko negali pinigai, tą gali dideli pinigai. Šis posakis tinka Rusijos koncerno „Gazprom“ ir Vokietijos santykiams apibūdinti. Kovą „Gazprom“ dujas prie Vokietijos sienos pardavinėjo po 147 dolerius už 1000 kubinių metrų – tai mažiausia kaina per pastaruosius dešimt metų, rašo rusų kalba leidžiamas žurnalas „Forbes“.
2016 m. pradžioje dujų milžinė „Gazprom“ skaudžiai nukentėjo nuo visus praėjusius metus kritusių „Brent“ rūšies naftos kainų.
2016 m. pradžioje dujų milžinė „Gazprom“ skaudžiai nukentėjo nuo visus praėjusius metus kritusių „Brent“ rūšies naftos kainų. / Scanpix/Sputnik nuotr.

Antras dujotiekis Baltijos jūroje „Nord Stream“ yra ekonominis, o ne politinis projektas, yra sakiusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Nors Rytų ir Vidurio Europos šalys, taip pat Baltijos valstybės bei Ukraina perspėja, kad tai dar vienas rusų Trojos arklys Europoje. Tačiau vokiečiai su „Gazprom“ jau gludina dujotiekio statybas.

Todėl Vokietijai – pigiausių dujų viliotinis. Skaičiuojama, kad per mėnesį rusiškos dujos atpigo 14,6 proc., o per metus kainos susitraukė net 56 proc.

„Gazprom“ dujų kainos susietos su naftos kainomis nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio, kuomet tuometė Sovietų Sąjunga nutiesė dujotiekį į Vakarų Vokietiją.

2016 m. pradžioje dujų milžinė „Gazprom“ skaudžiai nukentėjo nuo visus praėjusius metus kritusių „Brent“ rūšies naftos kainų.

Vis dėlto dujų kainų kitimas nevyksta tuo pačiu metu kaip naftos pigimas ar brangimas, todėl, nepaisant kiek paaugusių naftos kainų, dujos Europoje ir toliau pinga.

Kol kas dujų pigimą „Gazprom“ kompensuoja didėjančiomis šios žaliavos eksporto apimtimis.

Pirmąjį šių metų ketvirtį rusiškų dujų eksportas į ES šalis šoktelėjo 28 proc. – iki 44,4 mlrd. kubinių metrų.

Vis dėlto bendras Rusijos eksportas, įskaitant dujas, į ES šalis per tą patį laikotarpį sumažėjo 38,3 proc. ir nukrito iki 17,8 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai