Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16 /13:23

Vokietijos EEX ir „Amber Grid“ pasirašė sutartį dėl „GET Baltic“

Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ ir Vokietijos energijos birža „European Energy Exchange“ (EEX) antradienį Vilniuje pasirašė Baltijos šalyse ir Suomijoje veikiančios dujų biržos „GET Baltic“ 6,5 mln. eurų vertės 66 proc. akcijų pirkimo-pardavimo sutartį.
„Amber Grid“
„Amber Grid“

Tikimasi. kad investuotojas skirs daug lėšų ir vystys naujas paslaugas ar produktus, pavyzdžiui, kliringą.

„Tikimės ir sutarėme, kad turėsime geresnę IT sistemą, naujas paslaugas, suteiksime naujas galimybes dujų prekybininkams. Tikimės, kad į mūsų regioną ateis nauji dujų prekybininkai sudaryti geresnių sandorių, taip užtikrinant daugiau lankstumo, žemesnes kainas ir didesnį tiekimo saugumą – tai, kas labai svarbu mūsų regionui“, – prieš pasirašant sutartį teigė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

„Ši sutartis bus platus žingsnis link bendros europinės dujų rinkos. Tai ne tik sustiprins EEX tvirtas pozicijas dujų rinkoje, bet taip pat pagerins Baltijos regiono dujų rinkos likvidumą. (...) Kartu su „GET Baltic“ mes sustiprinsime Baltijos regiono dujų rinką ir toliau integruosime ją į Europos pasiūlą“, – teigė EEX generalinis direktorius Peteris Reitzas.

Pasak N.Bikniaus, įsigijusi didžiąją dalį „GET Baltic“ akcijų EEX į Baltijos šalių rinką pritrauks naujų gamtinių dujų tiekėjų, o tai sudarys sąlygas didesnei pasiūlai bei mažesnėms dujų kainoms.

„Konkurencija visada sukelia kainų mažėjimo efektą. Kuo daugiau yra tiekėjų, tuo daugiau yra galimybių apsirūpinti gamtinėmis dujomis, nes yra daugiau pasiūlos. Šiais dinamiškais laikais mums labai svarbu, kad būtų kuo daugiau suinteresuotų verslų, kurie norėtų čia atvežti dujas arba jomis prekiauti“, – žurnalistams sakė N.Biknius.

„Bendra birža, bendros taisyklės sudarys prielaidas, kad dujų kainos (Lietuvoje – BNS) nebūtų didesnės nei, tarkime, Vokietijoje, Olandijoje ar Latvijoje“, – pridūrė jis.

N.Biknius neatmetė, kad ateityje gali būti parduodama ir likusi 34 proc. „GET Baltic“ akcijų dalis – dėl to turėtų būti sprendžiama po dvejų metų.

„Mūsų kolega dirbs valdyboje („GET Baltic“ – BNS), mes kartu įgyvendinsime strateginius susitarimus dėl pokyčių šitoje rinkoje, dėl naujų produktų įvedimo ir dirbsime kartu, kad per artimiausius du metus tas pokytis galutinai įvyktų. Paskui bus sprendžiama dėl galutinio akcijų pardavimo“, – teigė N.Biknius.

Pasak „Amber Grid“ vadovo, parduoti didžiąją dalį „GET Baltic“ akcijų nuspręsta dėl investicijų į naujas paslaugas.

„Tam, kad suteiktume naujas paslaugas, kaip kliringo, ar naujus produktus, tam reikėjo gana didelių investicijų. Vienai biržai gana riboto dydžio rinkoje (...) būtinai reikėjo pritraukti išorinį partnerį, kuris būtų stiprus ir galėtų prisidėti prieš šitų investicijų“, – teigė N.Biknius.

EEX generalinis direktorius P.Reitzas teigė, jog partnerystė su „GET Baltic“ bus naudinga abiejų biržų klientams.

„Sujundami EEX ir „GET Baltic“ pasiūlymus mes sukursime pridėtinę vertę tiek mūsų klientams, kadangi jie įgys prieigą prie regiono, kuriame šiuo metu neprekiauja, tiek „GET Baltic“ klientams, nes jie gaus naudos iš naujų klientų, kuriuos mes kalime pritraukti į šį regioną, taip padidindami šių rinkų likvidumą“, – žurnalistams sakė P.Reitzas.

Pasak jo, EEX artimiausiu metu koncentruosis į dujų rinkų likvidumo didinimą, tačiau ateityje neatmeta galimybė žengti ir į vandenilio rinką.

„Labai ilguoju laikotarpiu mes galime peržengti dabartinę dujų pasiūlą. Kelios galimybės buvo paminėtos, pavyzdžiui, ilgainiui papildymas gali būti vandenilio rink. Tačiau šiuo metu mes koncentruojamės į esamų rinkų likvidumo didinimą“, – teigė EEX vadovas.

„Amber Grid“ skelbia, jog EEX biržoje užsiregistravę biržos „GET Baltic“ dalyviai galės prekiauti tiek neatidėliotinais, tiek ateities sandoriais regione ir kitose Europos prekybos vietose. Tuo metu esami EEX biržos dalyviai gaus prieigą prie Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinkų, kur prekiaujama pagal bendrą EEX reglamentą.

„Amber Grid“ akcininkai antrinės įmonės „GET Baltic“ akcijų pardavimui EEX biržai pritarė balandį.

Vokietijos birža strateginiu „GET Baltic“ partneriu pasirinkta jai konkurse pasiūlius didžiausią kainą – už vieną 19 centų nominalios vertės akciją EEX sumokės 3,22 euro.

„Amber Grid“ iki šiol valdė 100 proc. „GET Baltic“ akcijų. Bendrovė administruoja elektroninę prekybos sistemą, kurioje prekiaujama dujų produktais Lietuvos, bendroje Latvijos ir Estijos bei Suomijos prekybos aikštelėse.

EEX biržos paslaugomis naudojasi daugiau kaip 800 tarptautinių žaliavų prekybininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas