Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VŠT atsisako samdytų ekspertų paslaugų, vertinant šilumos ūkį

Stokholmo arbitražui paskyrus nepriklausomą ekspertą įvertinti Vilniaus šilumos ūkio techninę būklę, Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) atsisakys vienašališkai samdytų ekspertų paslaugų, vertinant šilumos ūkio būklę. Tačiau sutartis su jais nebus nutraukta.
Mantas Burokas
Mantas Burokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes pasitarėme ir nusprendėme, kad pabaigsime kelis likusius nedidelius darbus ir sustabdysime mūsų nusamdyto techninės būklės eksperto darbą. Sutarties su ekspertu nenutrauksime ir jeigu kažko ateityje prireiks, vėl galėsime užsakyti darbus“, – BNS sakė VŠT vadovas Mantas Burokas.

VŠT pernai liepą pasirašė dvejų metų trukmės 228,7 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Elektrėnų energetikos remontas“ ir „Inspecta“.

„Elektrėnų energetikos remonto“ vadovas Egidijus Ramoška sakė, jog kol kas bendrovė tik žodiškai sutarė su VŠT dėl vertinimo nutraukimo.

„Aš dabar plačiai negaliu komentuoti dėl mūsų darbo. Ketvirtadienį susitinkame su jais dėl vertinimo nutraukimo. Iki šiol už paslaugas buvo atsiskaitoma tvarkingai, tad jei atsiskaitymai bus įgyvendinti, tai neturėsime pretenzijų“, – BNS teigė E.Ramoška.

Pagal 15-kos metų trukmės Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartį „Vilniaus energija“ ir VŠT techninės būklės ekspertą turėjo išsirinkti kartu, tačiau bendrovėms nepavykus susitarti, VŠT pasamdė jį vienašališkai, o „Vilniaus energijai“ pasiskundus arbitražui, šis pirmadienį paskyrė nepriklausomą ekspertą – Vokietijos konsultacijų bendrovę „Gopa“.

„Natūralu, kad Stokholmo arbitražui paskyrus techninės būklės ekspertą, mes nusprendėme sustabdyti mūsų ekspertų darbą, tačiau aš nesakyčiau, kad jų darbas buvo veltui. Ekspertų samdymas buvo rizikos suvaldymo veiksnys ir matome, kad tai suveikė, nes „Vilniaus energija“ arbitraže bandė užginčyti mūsų ekspertus. Taip pat dirbdami su mūsų ekspertais pamatėme abejonių keliančias šilumos ūkio vietas“, – tvirtino VŠT vadovas.

M.Buroko žodžiais, vertintojai jau nustatė, kad blogesnė nei turėtų būti yra rezervui naudojamo turto būklė, antroji termofikacijos elektrinė ir mazutu kūrenamo ūkio dalis, taip pat šilumos trasos.

Jis negalėjo atsakyti, kiek per pusę metų VŠT išleido ekspertams.

VŠTteigimu, įvertinus turtą – daugiau nei 33 tūkst. objektų, turėtų paaiškėti, kuri pusė turės kompensuoti kitai šaliai už 15-kos metų investicijas į šilumos ūkį. Tačiau „Vilniaus energija“ nepritaria tokiam požiūriui ir tvirtina, jog nuomos sutartyje nėra numatyta, jog techninės būklės ekspertas nustatys turto vertę – jis esą turi nustatyti, ar grąžinamas turtas gali užtikrinti kokybišką šilumos tiekimą gyventojams ir ar yra sukomplektuotas. Turto vertė esą automatiškai paskaičiuojama, įvertinus investicijų nusidėvėjimą.

„Veolia“ (buvusi „Dalkia“) pernai sausį Vašingtono arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

„Vilniaus energijos“ ir VŠT šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi kovo 29 dieną, o perduoti ūkį Vilniaus šilumos tinklams numatoma iki liepos 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas