Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė svarstys „Gazprom“ baudos išieškojimą

Vyriausybė trečiadienį spręs, kaip išieškoti Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ 2014 metais skirtą rekordinę baudą – jos suma su delspinigiais siekia 42 mln. eurų.
„Gazprom“ pastatas
„Gazprom“ pastatas / Scanpix/Sputnik nuotr.

Ministrų kabinetas pasitarime svarstys Teisingumo ministerijos parengtą nutarimą, kaip išieškoti baudą užsienio valstybėse, nes Lietuvoje Rusijos bendrovė neturi turto.

Nutarimo projekte nurodoma, kad Teisingumo ministerija per du mėnesius turės įvertinti tarptautiniuose ir ES teisės aktuose numatytą teisinį pagrindą kreiptis į užsienio valstybes, siekiant išieškoti baudą. Nesant tokių galimybių, planuojama pasitelkti išorės ekspertus, jie išanalizuotų kitas galimas baudos išieškojimo užsienyje galimybes.

Rekordinę 35,651 mln. eurų baudą „Gazprom“ Konkurencijos taryba skyrė 2014 metų spalį, o pernai gruodį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai patvirtino tarybos sprendimą.

Pasak BNS šaltinių, baudą bus bandoma išieškoti, bendradarbiaujant su kaimyninėmis ar kitomis ES šalimis, kur „Gazprom“ turi turto.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas anksčiau pripažino, kad nebus lengva išieškoti baudą iš „Gazprom“, tačiau, anot jo, tai nėra beviltiškas atvejis.

Rekordinę 35,651 mln. eurų baudą „Gazprom“ Konkurencijos taryba skyrė 2014 metų spalį, o pernai gruodį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai patvirtino tarybos sprendimą. Rusijos koncernui laiku nesumokėjus baudos, jos išieškojimas patikėtas antstolės Irenos Beliačic kontorai. Nuo to laiko susikaupė beveik 6 mln. eurų palūkanų.

Konkurencijos taryba 2014 metų birželį pripažino, kad „Gazprom“, atsisakydamas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ dėl dujų mainų sutarties 2013–2015 metais, užkirto kelią įmonei pasirašyti sutartį su kita dujų tiekimo įmone ir taip pažeidė 2004 metais tarybos leidimo Rusijos koncernui įsigyti 34 proc. tuometinių „Lietuvos dujų“ akcijų sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento