Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybė uždegė žalią šviesą dar dviejų sinchronizacijos projektų vystymo planams

Ministrų kabinetas patvirtino ypatingos valstybinės svarbos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projektų vystymo planus. Jau artimiausiu metu prasidės linijų Darbėnai-Bitėnai bei Kruonio HAE-Bitėnai projektavimo rangos darbai, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Nuo sinchronizacijos projektų sėkmės priklauso Lietuvos energetinė nepriklausomybė, tad siekiam 2023 m. pabaigoje turėtume pilnai ir savarankiškai veikiančią energetinę sistemą. Šių projektų patvirtinimas yra viena esminių sąlygų procese ir siekiant įgyvendinti elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projektą“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Patvirtinti planai padės nustatyti elektros tinklų inžinerinės infrastruktūros gaires, užtikrinti elektros energijos perdavimo patikimumą ir padidinti elektros energijos perdavimo saugumą, nustatyti optimalias elektros energijos perdavimo linijų trasas bei numatyti elektros energijos tinklų inžinerinės infrastruktūros plėtrai reikalingas teritorijas ir sudaryti sąlygas šios infrastruktūros darniai plėtrai.

Vystymo planų patvirtinimas leis, užbaigus šį mėnesį paskelbtus pirkimus, pradėti linijų projektavimo rangos darbus.

330 elektros perdavimo linijos Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai užtikrins patikimą perdavimo tinklo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo aukštos įtampos elektros perdavimo linijų Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje. Naujosios linijos sujungs Darbėnus, kuriuose prasidės „Harmony Link“ jungtis, su Lietuvos sistemos rezervą šiuo metu užtikrinančia Kruonio hidroakumuliacine elektrine, įsikūrusia tarp Kauno ir Elektrėnų.

Šiuo metu abu projektai vykdomi sėkmingai ir laiku: „Litgrid“ jau atliko didžiąją dalį darbų, susijusių su teritorijų planavimu, pradėjo linijų pirmųjų etapų projektavimo darbus, užsitikrino projektų finansavimą iš ES fondų.

Iš viso šiuo metu baigti 3 iš 14 ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektai: 2019 m. baigtas 330 kV Bitėnų pastotės išplėtimas, 2020 m. birželį – 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba, o gruodį – 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija. 2020 m. pabaigoje „Litgrid“ taip pat kartu su kitais Baltijos šalių ir Lenkijos perdavimo sistemų operatoriais užsitikrino rekordinį 720 mln. Eur finansavimą antrajam sinchronizacijos projekto etapui.

Šiais metais numatomi ir kiti svarbūs sinchronizacijos darbai: „LitPol Link“ jungties išplėtimo projekto užbaigimas ir pasirengimas, iškilus būtinybei, dirbti sinchroniniu režimu su Lenkija, sutarties dėl 3 sinchroninių kompensatorių įrengimo pasirašymas, „Harmony Link“ investavimo sprendimo priėmimas, jūros dugno tyrimo atlikimas, kabelio ir keitiklio stočių pirkimų paskelbimas. O taip pat trečios CEF paraiškos teikimas bei Šiaurės Rytų Lietuvos tinklo optimizavimo projekto pabaigimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas