Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybei bus pristatyta elektros tinklų sinchronizavimo pažanga

Vyriausybei trečiadienį bus pristatyta Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa ir atsijungimo nuo vadinamojo BRELL žiedo ataskaita.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vyriausybėje bus pristatytas sinchronizacijos projekto įgyvendinimas, projektų statusas ir esama situacija bei tolesni veiksmai, siekiant užtikrinti sklandų procesą“, – BNS komentavo Energetikos ministerija.

Tai yra jau antrasis sinchronizavimo projekto įgyvendinimo ataskaitos pristatymas Vyriausybėje. Pirmasis vyko vasarį.

Praėjusią savaitę Europos Komisija sinchronizavimo antrajam etapui skyrė 720 mln. eurų, o vien Lietuvai – 301 mln. eurų – maksimalų 75 proc. finansavimo intensyvumą. Šiame etape investicijos bus skiriamos brangiausiam ir didžiausiam sinchronizavimo projektui – Lietuvos-Lenkijos jūrinei jungčiai „Harmony Link“ ir sinchroniniams kompensatoriams.

Šiuo metu Lietuvoje iš 14 sinchronizavimo projektų baigiamas trečiasis – 330 kV įtampos linija Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija.

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ jau baigė du kitus projektus – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai-Bitėnai. Jau pasistūmėjo ir dar du projektai: patvirtintos linijos Kruonio HAE-Bitėnai ir Mūšos skirstyklos vystymo planų koncepcijos.

2019 metų rugpjūtį Vyriausybė patvirtino 14 infrastruktūros projektų, kuriems suteiktas ypatingos valstybinės svarbos statusas, o tų pačių metų rugsėjį Vyriausybės priėmė sinchronizavimo veiksmų ir priemonių planą. Šio plano ataskaita ir buvo pristatyta Vyriausybei šiemet vasarį.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungti prie žemyninės Europos tinklų numatyta 2025 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas