Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybės komisija: SGD laivas bus išperkamas

Valstybė po 2024 metų iš Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“ išpirks Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivą–saugyklą „Independence“, pirmadienį nutarė vyriausybinė Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Komisijos vertinimu, tai ekonomiškai naudingiausias ir strategiškai tvariausias pasirinkimas Lietuvai. Jis užtikrins konkurencingas dujų kainas ir mažiausią terminalo išlaikymo kainą trumpalaikėje ir ilgalaikėje perspektyvoje, pranešė Vyriausybė.

„Žinant, kad Lietuvai ateityje būtinas ilgalaikis SGD tiekimo užtikrinimas ir dėl energetinio saugumo, ir dėl konkurencingų kainų, rinkomės tą variantą, kuris duoda didžiausią ekonominį efektą ir ilgalaikėje perspektyvoje yra strategiškai tvariausias. Lietuva savo rankose išlaikys prieigą prie tarptautinių SGD rinkų ir kartu turės didžiausią lankstumą ir galimybes ateityje greitai reaguoti į besikeičiančią rinkos situaciją“, – pranešime spaudai sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Anot pranešimo, sprendimas dėl SGD terminalo įsigijimo priimtas, atsižvelgiant į techninę ir ekonominę alternatyvų analizę ir nepriklausomų konsultantų rekomendacijas.

„Šiandien mes nevertinome paties SGD laivo-saugyklos įsigijimo aplinkybių, jo dydžio ir kainos pagrįstumo. Šie sprendimai buvo priimti gerokai anksčiau ir mes neturime jokios galimybės jų keisti. Šiandien svarbiausia maksimaliai užtikrinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę bei mažinti dujų kaštus gyventojams“, – pranešime spaudai sako premjeras Saulius Skvernelis.

Vyriausybės komisija, be laivo išpirkimo, taip pat svarstė terminalo ilgalaikę nuomą po 2024 metų.

Priimant sprendimą dėl laivo įsigijimo, siūloma terminalo išlaikymo kaštus vartotojams paskirstyti ilgesniam laikotarpiui. Anot Vyriausybės, tai leis jau nuo 2019 metų juos sumažinti kasmet mažiausiai po 23 mln. eurų – nuo 66 mln. eurų iki 43 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas