Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vystytojai: Latvijos SGD terminalo investuotojo pritraukimui būtinas aiškumas iš valdžios

Latvijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalo Skultės uoste projekto vystymo bendrovės „Skulte LNG Terminal“ vienas akcininkų Peteris Ragaušas pareiškė, jog norint pritraukti tarptautinį investuotoją, reikia daugiau aiškumo iš vyriausybės, taip pat įstatymo dėl nacionalinės svarbos objekto statuso patvirtinimo parlamente.
Laivas „Independence“
Laivas „Independence“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Neilgai trukus turėsime pasirinkti vieną partnerį, kuris prisiims visą atsakomybę už terminalo statybą ir ilgalaikį naudojimą“, – sakė jis, pridurdamas, kad „aktyvios diskusijos“ vyksta su keliomis potencialiomis tarptautinėmis partnerėmis – didelėmis ir geros reputacijos tarptautinėmis kompanijomis.

Įvardinti jas P.Ragaušas atsisakė, pabrėždamas, jog šis laikas priklausys nuo derybų su vyriausybe, nes investuotojai nenori įsipareigoti, kol iš šalies valdžios institucijų juntamas neaiškumas dėl projekto.

„Esame pasirengę perduoti [projekto] valdymą tarptautiniam investuotojui, tačiau jei jis norės mūsų dalyvavimo ir patarimų, atsižvelgiant į mūsų ryšius Latvijoje, mes ir toliau aktyviai dalyvausime projekte. Mūsų dalyvavimas jiems tikrai padėtų, nes esame projekto iniciatoriai, žinome visas detales ir galime būtų naudingi“, – sakė jis.

Kaip jau buvo skelbta Latvijos ekonomikos ministerija šios savaitės pradžioje pranešė vyriausybės įpareigojimu parengusi įstatymo projektą dėl nacionalinės svarbos objekto statuso suteikimo būsimam Skultės SGD terminalui, jo jungčiai su šalies dujų perdavimo sistema ir susijusiems statiniams, kad būtų išvengta administracinių kliūčių bei neaiškumų, galinčių trukdyti įgyvendinti projektą.

Šių metų balandį Latvijos ministrų kabinetas priėmė principinį sprendimą dėl gamtinių dujų importo iš Rusijos atsisakymo ir SGD terminalo statybos šalyje. Ekonomikos ministerija tuomet skelbė, kad SGD projektą veikiausiai pavyks įgyvendinti tik 2023-ųjų pabaigoje arba 2024 metų pradžioje, o iki tol dujomis tikimasi apsirūpinti per kaimyninių valstybių terminalus.

Praėjusio mėnesio pabaigoje vyriausybė nusprendė pasirinkti SGD terminalo Skultėje projektą kaip nacionalinės svarbos iš dviejų rengtų (antrasis siūlytas Rygos uoste).

Bendrovė „Skulte LNG Terminal“ įregistruota 2016 metais su kukliu įstatiniu kapitalu, o jos interneto svetainėje buvo nurodyta, kad tikrieji naudos gavėjai yra Arnfinnas Unumas ir Peteris Ragaušas. Šių metų gegužę 20 proc. šios bendrovės akcijų įsigijo prekybininkė degalais „Virši-A“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas